[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
我今生遇上過好多唔順利既事
例如多疾病 單親家庭 人緣淺薄 貧窮
係咪上一世既我有太多孽障先搞成咁?

有冇可以行善積德既方法

唔記得proofread

抄經la

抄經係去到大乘經典先鼓勵人去抄經
咁抄經點解佛陀無講有功德呢,因為當時無佛經
佛在世時未結集
結集時只會紀錄佛陀所講既野,又點會鼓勵人抄經呢?
同埋印度人本身都唔鐘意紀錄,好多野靠口耳相傳
去到大乘因爲時機成熟,同埋印刷比而家差好多
如果你抄完經比人,人地又有機會接觸到佛經
對佢都有好大好處
但而家周街都拎到佛教
仲有電子版,我覺得抄經可以係調伏自己內心既方法
但都有其他選擇

其實佛陀答問題既時候,
有無提到三千大千世界果d?
個感覺真係好量子力學同宇宙邊緣

其實關於宇宙,生命源頭(物理上)呢一類既問題佛陀好少講到,因為呢啲係向外追求,而唔係向自心既心追求,知道都對解脫冇幫助
而且唔係人既思維了解到,所以講咗都係增添煩惱

有冇可以行善積德既方法

抄經la

佛在世時未結集
對佢都有好大好處
但而家周街都拎到佛教
但都有其他選擇

其實佛陀答問題既時候,

其實關於宇宙,生命源頭(物理上)呢一類既問題佛陀好少講到,因為呢啲係向外追求,而唔係向自心既心追求,知道都對解脫冇幫助
而且唔係人既思維了解到,所以講咗都係增添煩惱

好d了

有無佢既口述文本?

有冇可以行善積德既方法

抄經la

佛在世時未結集
對佢都有好大好處
但而家周街都拎到佛教
但都有其他選擇

其實佛陀答問題既時候,

世界觀去到大乘經典先有提及
可以參考華嚴經
因為以當時既根器仲未可以講世界觀住
而且解脫又唔一定要知世界觀

如果講得好簡單 我們尼個叫一個世界
咁三千大千世界大約就是3000^3000咁上下多個世界 它想帶出的意思是我們的全 其實只是真正「世界」的很少的一部分
詳情睇鋼練

有冇可以行善積德既方法

抄經la

佛在世時未結集
對佢都有好大好處
但而家周街都拎到佛教
但都有其他選擇

其實佛陀答問題既時候,

世界觀去到大乘經典先有提及
可以參考華嚴經
因為以當時既根器仲未可以講世界觀住
而且解脫又唔一定要知世界觀

如果講得好簡單 我們尼個叫一個世界
咁三千大千世界大約就是3000^3000咁上下多個世界 它想帶出的意思是我們的全 其實只是真正「世界」的很少的一部分
詳情睇鋼練

sorr 鋼練都無睇

不過佢三千大千世界呢個概念真係好正,好道得出人係好渺小
Too long

Btw 我近排都有好多問題,同你差唔多
身邊既人,相信 佛學個套 因果
我既諗法 就係因果關係 令到我地好多野被註定哂,改變唔到

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日

其實我無特別去信教或者某一種諗法
只係有啲問題,好似要透過一啲宗教 野去解釋
(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代

人會思考死後世界同會唔會「好好過」今世其實冇衝突,反而有時候係知道來世先知道可以點樣「好好過」今世。同埋「好好過」並無劃一標準,對部分人而言信教就係「好好過」今世既方法

有句說話身邊既人成日講,好似你表達既意思咁(evil is a point of view )好似係咁

無衝突,但係會製造多出黎既煩惱...
明明今世都未必過得滿意,去思考下世既野會唔會好多餘呢?好似為下一世既自己,以放棄今生既自己

好多時點解人會思考死後世界?其中一樣就係人既終極煩惱,死亡。今生無論有幾多煩惱都好,俾你解決哂好了,你最後都係要面對死亡。所以人就會開始思考人死後是否有來生,定係人死如燈滅,希望可以解決呢個終極問題。試諗吓如果解開咗呢個問題既話,咁你今生既煩惱都已經唔係煩惱。你唔解開呢個終極煩惱,咁你今生過得幾咁享受,幾咁有意思都冇用,因為潛意識始終知道重有條問題未解開。

純粹想知下一站去邊姐
Too long

Btw 我近排都有好多問題,同你差唔多
身邊既人,相信 佛學個套 因果
我既諗法 就係因果關係 令到我地好多野被註定哂,改變唔到

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日

(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代

人會思考死後世界同會唔會「好好過」今世其實冇衝突,反而有時候係知道來世先知道可以點樣「好好過」今世。同埋「好好過」並無劃一標準,對部分人而言信教就係「好好過」今世既方法

有句說話身邊既人成日講,好似你表達既意思咁(evil is a point of view )好似係咁

明明今世都未必過得滿意,去思考下世既野會唔會好多餘呢?好似為下一世既自己,以放棄今生既自己

好多時點解人會思考死後世界?其中一樣就係人既終極煩惱,死亡。今生無論有幾多煩惱都好,俾你解決哂好了,你最後都係要面對死亡。所以人就會開始思考人死後是否有來生,定係人死如燈滅,希望可以解決呢個終極問題。試諗吓如果解開咗呢個問題既話,咁你今生既煩惱都已經唔係煩惱。你唔解開呢個終極煩惱,咁你今生過得幾咁享受,幾咁有意思都冇用,因為潛意識始終知道重有條問題未解開。

純粹想知下一站去邊姐

呢個問題中國人的三世書其實咁程度上答左呢個問題
如果用佛家六道去答就是你本身有個default 下一站
天道、阿修羅道、人間道=上三道
畜生道、餓鬼道、地獄道=下三道
咁再加上你今生所做的好或者壞事/還債或施恩
會有機會改變你的下一站又或者其內容
咁佛家就同你講最好唔駛不斷重覆呢個循環
離開呢六道
而且下三道你要修行其實好難 是受苦多
至於西方科學個面去研究死後世界好多時就是從個班死過返生的人的瀕死經驗
Near-death experience
基本上呢個位好多時分兩派 一派就話是幻覺 一派信有不能解釋的力量(間接承認有靈魂同死後世界
人生在世,我只係為學識一樣嘢:離別

純粹想知下一站去邊姐

呢個問題中國人的三世書其實咁程度上答左呢個問題
如果用佛家六道去答就是你本身有個default 下一站
天道、阿修羅道、人間道=上三道
畜生道、餓鬼道、地獄道=下三道
咁再加上你今生所做的好或者壞事/還債或施恩
會有機會改變你的下一站又或者其內容
咁佛家就同你講最好唔駛不斷重覆呢個循環
離開呢六道
而且下三道你要修行其實好難 是受苦多
至於西方科學個面去研究死後世界好多時就是從個班死過返生的人的瀕死經驗
Near-death experience
基本上呢個位好多時分兩派 一派就話是幻覺 一派信有不能解釋的力量(間接承認有靈魂同死後世界

本身外相就係你自己個心所反映出黎既相
你可以話佢係幻覺,但亦可以解作不可思義力量

以為係永離六道巴回
我想問你,點解上左巴士,幾時落車一定係司機決定?
只不過你比固定既框架困住。
你大叫停,開安全門落又點睇?
所以唔係你一開波做左咩有咩結果,你就坐向到等結果。
你係可以不停創造因而去改變果。

基督教個核心係:
上帝已經係耶穌身上死左,
人完完全全需要為自己負責。
就算上帝存在,都唔會再干涉人世,
所以神存唔存在已經唔再係問題。

我個講法係建基於歐洲哲學,
教會通常都唔會接受哲學解釋。

係猶太教先會保留上帝個概念,
所以信眾會合理化自己不幸,
而且會相信有同上帝合一的方法,
即係卡巴拉、神秘主義之類,
所以new age都喜歡講猶太教。

神秘主義係基督教裡面係唔會有,
因為恩典已經送比左你地,
你地受唔受係你地自己的事。
上帝已經徹徹底底退場。

真係退左場,就唔會有預定論啦
有限既救贖都係退場?

唔干涉意指唔會再以肉身/聖體姿態及施展神力現於人界。 救贖由耶穌代人受死後已經比咗人類,人類可透過向耶穌認罪救自己。

唔係巴打你所講既有限救贖

加爾文主義五要點
全然敗壞
無條件的揀選
限定的代贖
不可抗拒的恩典
聖徒恆忍蒙保守

你係話加爾文主義唔係基督教神學定點?

請問呢句係點解

以所謂的加爾文主義五要點作為加爾文主義的內容歸納,是非常不準確的說法。加爾文的思想精華,以其巨著基督教要義為代表。這是一本經典的神學著作,內容觸及所有基督教信仰最核心的教義,並且處處引用聖經。

加爾文主義五要點 編輯
所謂的加爾文主義五要點,嚴格來說,應該稱為「加爾文主義救贖論五要點」,或稱為加爾文主義對亞米念主義五要點之回應。加爾文和加爾文主義者未曾主動歸納出這五要點的教義,乃是在一次重要的國際教會會議中,因應亞米念主義者提出的五個關於救贖論的論點,加爾文主義者根據聖經一一加以駁斥,而後在該次會議寫成多特信經。後世的加爾文主義者為了便捷記憶、了解多特信經對亞米念主義者的回應,遂發展出加爾文主義五要點及TULIP的背誦口訣。

1. 全然敗壞(Total depravity)或完全無能力(Total inability),人類由於亞當的墮落而無法以自己的能力作任何2. 靈性上的善事。
無條件的揀選(Unconditional selection)上帝對於罪人揀選是無條件的,祂的揀選並非因為人在倫理道德上的優點,也非他預見了人將發生的信心。
3. 限定的代贖(Limited atonement)基督釘十字架只是為那些預先蒙選之人,不是為世上所有的人。
4. 不可抗拒的恩典(Irresistible grace)又稱有效的恩典(Effacious grece),人類不可能拒絕上帝的救恩,上帝拯救人的恩典不可能因為人的原因而被阻撓,無法被人拒絕。
5. 聖徒恆忍蒙保守(Perseverence of the saints)已得到的救恩不會再次喪失掉,上帝必能保守並引導聖徒在信仰的路上得勝。
這五點教義的英文首字字母恰好能拼成「Tulip」,即「鬱金香」之義。[3]

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/加爾文主義

好似講得好隨意

係維基講得好隨意,事實上加爾文主義係一個邏輯性好強既神學
參考:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:claduYV58AYJ:www.fundamentalbook.com/article16.htm+&cd=1&hl=zh-TW&ct=clnk&gl=hk

係既

個作者十分反對free-will,

神知道所有人既選擇,我聽落真係好似預定論

3. 限定的代贖(Limited atonement)基督釘十字架只是為那些預先蒙選之人,不是為世上所有的人。

即是話神知道所有人既選擇,知道會選擇惡的人,神就不會救贖和赦免?
我聽落就似係命運咁,早就知道人既選擇,世界事情發展

所以自由意志只是因爲人不知道自己的選擇、往後的路,所出現既錯覺

咁既然對某d人黎講,選擇惡係必然既路,佢地就註定得不到神既救贖。所以從來都唔出現「責任」問題,或者合理化自己既惡,是咪可以咁講?

自殺
有冇人想講日本神道
有冇人想講日本神道

請賜教
有冇人想講日本神道

有睇過神道教少少野

不過都係儒道佛既整合乎合國情版

神道係咪第二樣野黎

真係退左場,就唔會有預定論啦
有限既救贖都係退場?

唔干涉意指唔會再以肉身/聖體姿態及施展神力現於人界。 救贖由耶穌代人受死後已經比咗人類,人類可透過向耶穌認罪救自己。

唔係巴打你所講既有限救贖

加爾文主義五要點
全然敗壞
無條件的揀選
限定的代贖
不可抗拒的恩典
聖徒恆忍蒙保守

你係話加爾文主義唔係基督教神學定點?

請問呢句係點解

以所謂的加爾文主義五要點作為加爾文主義的內容歸納,是非常不準確的說法。加爾文的思想精華,以其巨著基督教要義為代表。這是一本經典的神學著作,內容觸及所有基督教信仰最核心的教義,並且處處引用聖經。

加爾文主義五要點 編輯
所謂的加爾文主義五要點,嚴格來說,應該稱為「加爾文主義救贖論五要點」,或稱為加爾文主義對亞米念主義五要點之回應。加爾文和加爾文主義者未曾主動歸納出這五要點的教義,乃是在一次重要的國際教會會議中,因應亞米念主義者提出的五個關於救贖論的論點,加爾文主義者根據聖經一一加以駁斥,而後在該次會議寫成多特信經。後世的加爾文主義者為了便捷記憶、了解多特信經對亞米念主義者的回應,遂發展出加爾文主義五要點及TULIP的背誦口訣。

1. 全然敗壞(Total depravity)或完全無能力(Total inability),人類由於亞當的墮落而無法以自己的能力作任何2. 靈性上的善事。
無條件的揀選(Unconditional selection)上帝對於罪人揀選是無條件的,祂的揀選並非因為人在倫理道德上的優點,也非他預見了人將發生的信心。
4. 不可抗拒的恩典(Irresistible grace)又稱有效的恩典(Effacious grece),人類不可能拒絕上帝的救恩,上帝拯救人的恩典不可能因為人的原因而被阻撓,無法被人拒絕。
5. 聖徒恆忍蒙保守(Perseverence of the saints)已得到的救恩不會再次喪失掉,上帝必能保守並引導聖徒在信仰的路上得勝。
這五點教義的英文首字字母恰好能拼成「Tulip」,即「鬱金香」之義。[3]

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/加爾文主義

好似講得好隨意

係維基講得好隨意,事實上加爾文主義係一個邏輯性好強既神學
參考:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:claduYV58AYJ:www.fundamentalbook.com/article16.htm+&cd=1&hl=zh-TW&ct=clnk&gl=hk

係既

個作者十分反對free-will,

神知道所有人既選擇,我聽落真係好似預定論

即是話神知道所有人既選擇,知道會選擇惡的人,神就不會救贖和赦免?
我聽落就似係命運咁,早就知道人既選擇,世界事情發展

所以自由意志只是因爲人不知道自己的選擇、往後的路,所出現既錯覺

咁既然對某d人黎講,選擇惡係必然既路,佢地就註定得不到神既救贖。所以從來都唔出現「責任」問題,或者合理化自己既惡,是咪可以咁講?

對面是咪純支持自由意志?
有冇人想講日本神道

想知同其他大宗教有無相似地方

因為司機唔停車,而令你跳車,所以…
嘅然坐左上架車,不如好好欣賞風景。

因為司機唔停車,而令你跳車,所以…
嘅然坐左上架車,不如好好欣賞風景。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞