[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

道既一係人同自然既天人合一?
印度係斷輪迴後,六道世界外梵我合一?

巴打 我同你一樣,不斷係呢堆資料度兜圈,走入左資訊迷宮,你唔好被呢d 資訊所迷

你提到道家, 咁道家既"一"就是道。"名可名,非常名"。呢d 名稱既野其實都係用唔同角度去描述同一樣野。道教叫瑤池王母。耶教叫上帝。

佛教既野我都有研究,但資料太多所以會我都混淆左。梵以我所知佛教同印度教入面既意思都唔同,我淨係識梵天,係一個印度教既神。但我朋友話梵係佛教意義亦可解作我講既"一"。

但最重要既係,你知道呢樣野係存在,而唔同既資料有唔同既講法,但指既都係同一樣野,就係宇宙萬物既本源

我地每一個靈魂都係由果度出黎,所以我地都係黎自"一"

至於邊d 資料先係真,每個講法都會有扭曲,有真有假,所以我地先要係自己內在尋找,而唔係向外尋找

認識自己,接受自己既好與壞,面對自己既問題,學習咩係愛。呢個就係我剛剛學習到既方法

宇宙最大訊息係愛,一齊努力啦巴打

你無深入了解左一個宗教,就話佢地係講緊同一樣野
不如深入少少睇左先

都係研習到呢個地步就覺得佢地似姐
可能再了解落去又唔同,啱既

巴打有咩高見?

耶教,同道教都有上帝
佛教都有佛菩薩
但佢地追求既野根本就唔同
耶教信靠神去令自身得救
依照自身力量係唔能夠得救
佢地只係需要信就可以
佛道兩教信並唔係最終既道路
除左信之外,仲需要實修,證悟

耶教可以話做神既工人就可以
佛道追求自身既去到無我

而佛道對個本性其實都有d唔同

其實唔同宗教既修法同追求既野都有所不同
我唔認為佢地講緊既係同一樣野

你話佢地唔係講緊同一樣野,無錯丫,因為佢地係用幾個角度去講出答案

蘋果係固體,蘋果係紅色的,蘋果係甜的。描述既都係蘋果。

佛教一,耶教愛,道教真

我地是一體的,宇宙最高訊息是愛,而宇宙定律係循環不息。描述既都係宇宙既真相。

當你不斷深入了解一個宗教,去到一個程度,你會發現佢有不足,然後你會跳去另一個宗教。但你終究不會找到答案,只會由一個資訊迷宮跳去另一個資訊迷宮。

深入了解宗教無錯,但答案還是應該向內而不是向外尋找。一切有為法,皆如夢幻泡影,如露亦如電,應作如是觀。

首先,你要證明左「宇宙最高訊息是愛」
呢個係岩先,否則成段已經唔洗睇

假如你係一個小人,你又點知唔同書上講解既蘋果係同一個?

你個比喻係首先假設左真係講緊同一樣野
其實無意思

你會發現到一個宗教有不足
咁因爲你唔係跟隨呢個宗教既道路
而因為你只係信自己
我覺得世界係愛
所以我就搵不同宗教既方法達致你希望要既野

我只係講一樣好簡單既野
耶教對上帝既愛必然係有貪執既愛
係佛教角度已經係證悟既阻礙
方法唔同,目的地都唔同

秒左
信自己無問題丫,跟從內在指引一定無錯,唔通你未接觸宗教之前會殺人放火架?你未接觸宗教之前識唔識分辨對錯? 定係對錯既觀念你要靠宗教話比你知? 咁你係咪假設左宗教一定係正確,無論邊條道路。

你話首先我要證實宇宙最高訊息係愛,否則唔洗睇任何野。咁耶道佛等既智慧入面講既野你邊樣野用客觀方式證明得到,我想請教下你,請即場證明黎睇下。你又可以諗下,證道證果係證係個心度定證係實則證據到。

資料會錯,人會錯,三個"教主"點解從不主動留下自己教化既筆錄,佢地大可以自己寫本書,自己寫經去留下記錄,就係因為佢地想藉此提醒世人,所有資料經由人既解讀,傳承必然會扭曲,你咁都未明?你竟然仲只係跟從文字上既教化,而呢d 教化卻不是直接黎自三教教主本人!如果你肯定各經內容等同當初教化,請證明。

你好強求統一性,堅持每個教既獨特性,無錯。但唔應該限制自己眼光如此,認為每個教別之上並無會聚歸一的路,你會咁諗只係因為你既執著同分別心作祟。

你話耶教對上帝既貪愛,係證道既阻礙。呢句說話已足夠看出你愚昧之處!世界本就無分別,無你我他,對自己神聖部分有敬愛,何以為貪愛?

難道佛祖叫世人愛惜自己既佛性,又是一種貪愛?

分別之心令你過份認同宗教。假設你有兩個仔女,其中一個打爛左隻碗,你想知道真相,你會各自詢問兩個既講法,而用你自己既立場判斷事實。如果你總係覺得要聽A 講,就唔可以聽B 講,誰不知所有人講既原來都唔係事實的全部,咁你又如何對事實下判斷?原來最後你發現你永遠無法知道真相的全部,但在真相被扭曲既情況下,你可以經由自己下判斷。

你執著於所謂正法定邪法既分別,誰不知你是在人創造的資料當中去判斷真偽,可笑至極。耶教二千年,佛教再多大約六百年。以訛傳訛既道理第一日識? 定係你覺得有一種神力,可以令唔同教派必然保留到"教主" 當初既原始教化? 又係一樣,請證明。即使係我地而家睇到既佛法,佛祖一早有講明末法時期留下既經典將漸不適用,因為有好多人會曲解教義。

最後,都係果個問題,究竟證道證果係邊度證?如果無左佛法,無左耶教,等等既老師去教導你智慧既時候,我地係咪唔可以證道?

咁宇宙第一位證道既人,佢係點得道的? 佢唔證果,又何以有後來既佛黎教化眾生?最初得道者。佛教講法叫緣覺,佢地係藉由觀察感知到宇宙真相直接得道。而重點同樣係在內心找尋答案。

你自己成日叫人深入了解先,你又知人地未深入了解過? 因為你停留左係一個好低既層次,淨係不斷睇資料,睇表面既野,完全無感悟證悟,因為你淨係睇,無思考,無感受,無去真正修行。所以你覺得人地未深入了解,係因為你認為既深入了解係好似一本百科全書咁,背晒成個教既資料出黎,就等同好了解。你會話,唔係淨係記得資料咁簡單,係要理解。咁你係咪應該將全世界既宗教既教義都理解過一次先上黎發表,因為你而家行緊既就係呢條路,叫人深入了解宗教,從外在尋找而不是從內在。其實你自己內在指引亦同你講左,其實自己知道答案,並不需要不斷由一個宗教跳到另一個宗教。

你會話你意思係唔好將其他觀念套落宗教,因為你唔鐘意。你既我執,分別心唔認為咁做妥當。所以就否認呢個觀念。你覺得唔尊重個宗教,如同害怕遭神懲罰或者有謗法既果報,覺得唔理性,誰不知自己正正係做緊呢樣野。因為你自己未悟道,就以為無人悟道。

一切有為法皆為夢幻泡影。如露亦如電,應作如是觀。呢句就係提你要破除對法既執著同分別心。

都係果句,如果你認為自己比別人對,請證明上述我請你證明既觀點。

而你叫我證明既野,我唔會證明到比你睇,但係內在,我睇得好清楚。

不如深入少少睇左先

巴打有咩高見?

耶教,同道教都有上帝
佛教都有佛菩薩
耶教信靠神去令自身得救
佢地只係需要信就可以

佛道追求自身既去到無我

你話佢地唔係講緊同一樣野,無錯丫,因為佢地係用幾個角度去講出答案

佛教一,耶教愛,道教真

我地是一體的,宇宙最高訊息是愛,而宇宙定律係循環不息。描述既都係宇宙既真相。

當你不斷深入了解一個宗教,去到一個程度,你會發現佢有不足,然後你會跳去另一個宗教。但你終究不會找到答案,只會由一個資訊迷宮跳去另一個資訊迷宮。

深入了解宗教無錯,但答案還是應該向內而不是向外尋找。一切有為法,皆如夢幻泡影,如露亦如電,應作如是觀。

其實無意思

而因為你只係信自己
我覺得世界係愛

我只係講一樣好簡單既野
方法唔同,目的地都唔同

秒左

Newage好鐘意講唔相信權威
但唔相信權威前提你要有質疑權威既能力先
好多人連個權威講緊咩都未知就質疑人
都唔知質疑d咩

而家好多時就係佢地要找尋1+1=3
人地講1+1=2,佢去質疑人
但唔比論證
加多句其實1+1等於幾都係一樣

我明白,我本身想用一啲例子去回覆,不過都發現係有困難,

存在主義既出現,有部分黎自對基督教甚至宗教既批判,
尼采主張"神既死亡後,人面對既唔係虛無,唔係漫無目的;而係真正既自由追求強力,對生命既肯定,價値同審美觀念既創造。"
其實個框架係無變,內容都無變,
所以我之前有提過,我所理解既神,只不過係一套邏輯概念,
佢賦予人自由,生存意義,對生命既肯定,價値同審美觀
所以我認為尼采提出既只係將個主動角色,由一樣叫"神"既東西,放返去人到,
"神的死亡"之後,出現係人面前既"一大片空白",同樣可以稱"它"為神,

同其他思想比較,存在主義同基督教之間既共通點相對不明顯,
印度教、佛、道,思想上相對易d睇到相似地方

最高既人(佛陀、天人),都以回歸永恆不息的宇宙生命為最終目標。

呢個係我覺得佢地相似既地方,
所以大膽作個假設,不論梵、六道之外、道、空、神、上帝,都有宇宙永恆不息的生命的意義

當然你都會話佢地既主張、本質、主被動性、考慮,都唔同,追求既野都有分別,

可能我睇既會係,
"呢幅西洋畫,同呢幅東洋畫,都係畫個大波女人喎。哦,全世界人都鐘意大波女人既"咁囉

討論下姐

<西蒙與佩羅>
<春畫>

不如深入少少睇左先

巴打有咩高見?

耶教,同道教都有上帝
佛教都有佛菩薩
耶教信靠神去令自身得救
佢地只係需要信就可以

佛道追求自身既去到無我

佛教一,耶教愛,道教真

其實無意思

而因為你只係信自己
我覺得世界係愛

我只係講一樣好簡單既野
方法唔同,目的地都唔同

秒左

Newage好鐘意講唔相信權威
但唔相信權威前提你要有質疑權威既能力先
好多人連個權威講緊咩都未知就質疑人
都唔知質疑d咩

而家好多時就係佢地要找尋1+1=3
人地講1+1=2,佢去質疑人
但唔比論證
加多句其實1+1等於幾都係一樣

我明白,我本身想用一啲例子去回覆,不過都發現係有困難,

存在主義既出現,有部分黎自對基督教甚至宗教既批判,
尼采主張"神既死亡後,人面對既唔係虛無,唔係漫無目的;而係真正既自由追求強力,對生命既肯定,價値同審美觀念既創造。"
其實個框架係無變,內容都無變,
所以我之前有提過,我所理解既神,只不過係一套邏輯概念,
佢賦予人自由,生存意義,對生命既肯定,價値同審美觀
所以我認為尼采提出既只係將個主動角色,由一樣叫"神"既東西,放返去人到,
"神的死亡"之後,出現係人面前既"一大片空白",同樣可以稱"它"為神,

同其他思想比較,存在主義同基督教之間既共通點相對不明顯,
印度教、佛、道,思想上相對易d睇到相似地方

最高既人(佛陀、天人),都以回歸永恆不息的宇宙生命為最終目標。

呢個係我覺得佢地相似既地方,
所以大膽作個假設,不論梵、六道之外、道、空、神、上帝,都有宇宙永恆不息的生命的意義

當然你都會話佢地既主張、本質、主被動性、考慮,都唔同,追求既野都有分別,

可能我睇既會係,
"呢幅西洋畫,同呢幅東洋畫,都係畫個大波女人喎。哦,全世界人都鐘意大波女人既"咁囉

討論下姐

<西蒙與佩羅>
<春畫>

永恆不息已經唔係佛教概念

佛陀解脫既境界係非常(永恆不變),非斷滅
的確佛教係要觀內而唔係觀外

但觀內既方法都要有人教你先得,未有佛出現既時候,仍可證得解脫既聖者叫辟支佛,無師自通,但唔係單單靠自己,亦要靠無量前世所積下既智慧,到業報成熟時先可以自證,當然你要追返第一個自證既人係依靠咩因緣就答你唔到,因為佛陀好似未講過

至於愛,係法次法向入面,最後既修行真係要捨棄對善業既貪愛,佛法只係一條船,過咗彼岸,亦唔應該再依戀條船,所以阿羅漢做善事時,亦唔會再產生任何業,如果唔係就會導致下一世既產生

修佛有一樣好重要既因緣,就係要親近善知識,要常常聞法,就係人哋俾咗啲工具你了,你都要肯用先可以做到件事。如果不親近善知識,不聞法,自己既工具就會隨外在環境而變,變咗第二樣野,做出黎就變咗第二件事。所以如果靠自己就可以到達彼岸,即係證明咗自己之前累生累世既善業成熟咗咁解,再講佛教中
都冇所謂自己,又點樣可以問自己?

你知道有無自己,本身就預設左一個自己

你知道有無自己,本身就預設左一個自己

我就係未開悟先有預設

所以先要修行,唔係一句萬法皆空就幫到我開悟

呢個post好撚攰_| ̄|
lm
乜都唔講得
乜都唔講得

討論吓囉,但最好真係搵到自己既路
乜都唔講得

純粹想學多d野
乜都唔講得

純粹想學多d野

學而不思則罔
乜都唔講得

純粹想學多d野

學而不思則罔

要體驗?
乜都唔講得

純粹想學多d野

學而不思則罔

要體驗?

對,好似我同你講諸法無常,你就咁聽好似明,但你心係未體證到咩係無常,所以都係得個知字,但不能為己所用其實係學黎都冇意義

好似信主都一樣,你要行動去體驗咩係愛人如己,改變自己既內心,咁你先有得著
乜都唔講得

純粹想學多d野

學而不思則罔

要體驗?

對,好似我同你講諸法無常,你就咁聽好似明,但你心係未體證到咩係無常,所以都係得個知字,但不能為己所用其實係學黎都冇意義

好似信主都一樣,你要行動去體驗咩係愛人如己,改變自己既內心,咁你先有得著

如果係哲學呢?
乜都唔講得

純粹想學多d野

學而不思則罔

要體驗?

如果係哲學呢?

咁你就要問吓P字頭巴打,究竟為咩要讀哲學

純粹想學多d野

學而不思則罔

要體驗?

如果係哲學呢?

咁你就要問吓P字頭巴打,究竟為咩要讀哲學

係囉,我意思就係書本上囉
有冇聽過原始佛教/南傳佛教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞