[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
想問有咩佛學書岩初學者睇?

達摩都唔知?
我好認同所有野都係整定
正正因為上世所種下嘅因
令今生錯過一次又一次機會
會唔會太消極?

你今世可以做啲野改善!

我會諗:即使改善咗,都係幫下世嘅自己
但係「自己」亦唔會有記憶留底⋯
就好似幫緊個陌生人打工又冇人工⋯
可能係我懶係到搵藉口,求屌醒

原始佛教網站

http://www.charity.idv.tw/

書返去睇下,唔記得咗

原始佛教網站

http://www.charity.idv.tw/

書返去睇下,唔記得咗

唔該

達摩都唔知?

我好認同所有野都係整定
正正因為上世所種下嘅因
令今生錯過一次又一次機會
會唔會太消極?

你今世可以做啲野改善!

我會諗:即使改善咗,都係幫下世嘅自己
但係「自己」亦唔會有記憶留底⋯
就好似幫緊個陌生人打工又冇人工⋯
可能係我懶係到搵藉口,求屌醒

呢個思想好正常 , 以前會有人問佛陀

業報係來世既自己受定他人受?其實兩者皆非

但如果立願將來得來解脫,終有一日你到可以解脫既一世,得到宿命通,就會覺得之前總總累積既修行係冇白做到
呢個post愈黎愈變 告別娑婆
真係有輪迴咩?

輪迴既意思係講緊個人有今生來生?

定係生命會一路生生不息?我地既行為同決定會影響我地既仔仔孫孫(來世?)

真係有輪迴咩?

定係生命會一路生生不息?我地既行為同決定會影響我地既仔仔孫孫(來世?)

冇人證明到畀你睇,只有靠自己體證

你既行為產生業,到身體壞滅既時候你既五蘊都會一齊壞滅,但下一刻即刻喺新既載體產生,至於去邊個載體,就由你今世或前世既業決定

你有可能係你既子子孫孫,你周圍既人都同你有一定既緣,但唔需要喺呢個問題深究,因為慢慢就會問到,究竟業報係自受定他受既問題,對於冇佛教基礎既人,呢個問題係難解釋
http://philosophy.hk01.com/無睡意哲學/55108/卡繆:薛西弗斯之石---EP79

他指出人們有三種面對荒謬的態度。第一種態度是肉體的自殺,人們感到荒謬,生活沒有意義,人生黯淡無光,於是選擇自殺。第二種態度是哲學的自殺,哲學家選擇在理性之外尋求意義,例如宗教信徒,他們崇拜荒謬的對象,甚至神化它。
大家點睇e個論點?

存在主義,

佢最後提供既答案同宗教一樣無凌兩可,
我地應該想像西西弗斯無止境的推石頭上山,係幸福係快樂既

我睇存在主義既東西,唔多唔少,但係就係係呢到停步
覺得西方哲學太激進,
佢地可以發現問題,不過解決唔到
而東方思想反而早就有提及

東方和諧,西方分裂。
好多時我地用中國視野,
去理解西方文化同哲學,
就會產生一種咁樣的講法。

不過,西方哲學點理解自己?
佢地又會點樣理解我地的指控?

我地眼中的「問題」,
其實係佢地眼中的「解決方法」。
例如心靈平安,東方就係講和諧,
唔好執著,等自己過得開心少少。

基督教會覺得,堅持真理就有鬥爭,
鬥爭的過程就會自然而然獲得心靈的平靜。
離開苦難,唔堅持真理就唔配有救贖,
咁同佛教龍樹參與政治鬥爭其實幾接近。
係近世咁強調「東方/西方」個對立。
印歐語系,文化上一直有互相影響。

公允少少,西方會覺得中國人犬儒,
黑格爾直情話中國人係偽善。
每個人都首先關注自己幸福,
最後個個為自保,無人講真話。
唔通唔係今日問題所在咩?

利申:讀哲學,以前好迷佛學

黑格爾係邊到講中國偽善?
想知多少少

歷史哲學有一章講中國,
佢話中國人好鐘意講大話。

「在中國,既然一切人民在皇帝面前都是平等的--換句話說,大家一樣是卑微的,因此,自由民和奴隸的區別必然不大。大家既然沒有榮譽心,人與人之間又沒有一種個人的權利,自貶自抑的意識便極其通行,這種意識又很容易變為極度的自暴自棄。正由於他們自暴自棄,便造成了中國人極大的不道德。他們以撒謊著名,他們隨時隨地都能撒謊。」(中譯174)

長知識
Too long

Btw 我近排都有好多問題,同你差唔多
身邊既人,相信 佛學個套 因果
我既諗法 就係因果關係 令到我地好多野被註定哂,改變唔到

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日

其實我無特別去信教或者某一種諗法
只係有啲問題,好似要透過一啲宗教 野去解釋
(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代

存在主義

都有涉擸過,不過浸淫係入面太耐都係有d覺得佢有d極端
有感覺係,咁大聲去強個人既存在,去否定宗教,
硬係覺得有d不近人情,始終宗教既出現都係一個自然既過程
唔係話宗教係洗滌人既心靈之類既陳腔濫調,

而係好似上面提到,佛教 基督教 道教都有提到類似 決定論既因果關係去形容世界,比到人既一種咁既世界觀,係睇得開好多

其實邏輯思考有時都係一種限制
因為當堅信邏輯正確才是絕對正確既時候,就會否定錯邏輯錯誤都可以正確既情況

存在主義當中唔一定要完全否認宗教雖然大多數主張存在主義既人都否認宗教
舉個例子Kierkegaard就係一個有宗教背景但係主張存在主義既哲學家
然而呢種亦都係一種存在主義既思想流派
真係有輪迴咩?

你既行為產生業,到身體壞滅既時候你既五蘊都會一齊壞滅,但下一刻即刻喺新既載體產生,至於去邊個載體,就由你今世或前世既業決定

你有可能係你既子子孫孫,你周圍既人都同你有一定既緣,但唔需要喺呢個問題深究,因為慢慢就會問到,究竟業報係自受定他受既問題,對於冇佛教基礎既人,呢個問題係難解釋

因果皆空
真係有輪迴咩?

因果皆空

一開始唔使講到咁玄
好好守戒便即,冇清淨戒行一切都係空談
真係有輪迴咩?

因果皆空

一開始唔使講到咁玄
好好守戒便即,冇清淨戒行一切都係空談

即可
留名
有哲學系巴打係度即刻覺得自己好似咩都唔識咁
路過鳩up一下
佛教雖然話會講輪回
佢因為源於印度 都幾受印度教影響
就例如 輪迴 嘅概念就係果度傳入
另外 佛教講嘅 無常同苦 就係對應 印象教講人係 常 樂 嘅 咁
所以以我黎睇 佛教對治嘅問題其實係要脫離輪迴之累 所以似乎唔使咁執著於輪回係點樣
輪回亦只係一個借用概念 一個假名

如有講錯 歡迎指正
利申 只他鐘意聽下哲學課同睇下哲學同佛教書嘅一名小薯仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞