[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
見之前有post係講時間同佛教
好多巴都有唔同意見
想整合一個黎討論

我都係學業有d停滯不前
之後好唔開心,開始同人比較
又慢慢接觸社會,發現好多黑暗同不公
我就開始諗"點解"
呢個"點解"可以不斷咁問
問到我好厭,又唔知點解決
我開始睇哲學書

開頭係西方哲學,著重邏輯
之後發覺西方野太激進
佛學我無乜研究
不過我成日覺得好多問題同哲理
嗡一大輪,一大餐之後
都會被佛偈一句就概括左。好似因果循環呢句咁

問"點解",其實都係搵原因既過程
西方哲學有樣野叫"決定論",根本係佢講曬
決定論都係講所有野都有原因
即是所有野由第一因出現既一刻,就已經決定好
例如因爲有a所以會發生b,因為b又會發生c,因為c會發生d,所以當a出現既時候,d係注定會發生。
(當時風氣興討論"自由"或"自由意志",所以決定論係果陣時對我黎講就係自由既敵人,佢否定人既自由,咁之後既討論同思考都變成決定論同自由)
當時對我就衝擊真係好大
我愈諗愈唔想自由意志會輸
亦都愈諗愈逃唔出決定論。

之後,我開始認命
發現東方哲學,早就有所涉擸
道家講既"道",佛家講既因緣,就係描述緊呢樣野。

其他post有講到一個例子,
我坐巴士,睇風景涼冷氣好正
到站比人趕落車唔開心,就話上巴士做乜
呢程巴士無意義。
我覺得好好,好貼切(如果用流水會有詩意d )

呢到提到幾樣野,代表唔同概念
巴士(生命),落車(死亡),
巴士既車程就好似時間既流動,令生命不斷流逝
我們到站都會落車,如人都會死一樣。
生命有美好風景我地去欣賞
搭巴士既意義就係送我地去目的地?欣賞風景?
唔知道,睇下你係車上既心情係點
可能你係無咩做,遊下車河,純粹上車輕鬆下
又可能你係趕緊返工,或者約左親戚,就黎遲到,想快d落車。

不過,你唔係司機,你係乘客
你睇到d咩風景、遇到咩人、有幾多個站
甚至幾時到你要落車既站,都唔係你話事
司機,就係"道","因緣","決定論(邏輯)",或者有神論者會話係"上帝"

科學都有對呢啲野做研究,不過係誤打誤撞
同佛學有相似地方
我覺得成件事真係好奇妙,好玄。

我係"時間"個post都有提過。

上面巴士個例子,有一個好大既前題
就係架巴士係會向前行的
佢要向前行,有一個好重要既條件
係時間。
因果關係、決定論、道、緣
都要係有時間既地方先可以運作得到
而相對論已經證實左時間只係客觀既一個量度工具
佢會隨著觀測者既運動速度、重力場而改變。
而且,係宇宙大爆炸之前,時間係無定義,係唔存在
甚至乎宜家既宇宙邊緣以外,時間都無定義,咁因果論又點會存在呢?

量子力學其中一個"膜理論"
M-theoryhttps://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/M理论提出,
每個宇宙既生成,(宇宙大爆炸)都係由兩塊巨型既能量膜碰撞而成,成為左多個平衡宇宙,每個宇宙既特性都唔同,

例如,我地身處既呢個宇宙
自由常數 e=2.71
圓周率π=3.14
水既密度、光速、絕對零度
https://www.google.com.hk/amp/www.popularmechanics.com/flight/gmp163/13-most-important-numbers-in-the-universe/?client=safari
(link入面都有光速,不過其他就無我舉既例子,但宇宙中既所有基本常數都會改變)。

(我覺得)就好似佛教提到既三千世界
有巴打搵左d例子話佛教提既三千世界唔係咁既樣

是佛教說明世界組織的情形。 每一小世界,其形式皆同,中央有須彌山,透過大海,矗立在地輪上,地輪之下為金輪,再下為火輪,再下為風輪,風輪之外便是虛空。 須彌山上下皆大,中央獨小,日月即在山腰,四王天居山腰四面,忉利天在山頂,在忉利天的上空有六欲天,再上則為色界十八天,及無色界四天。 在須彌山的山根有七重金山,七重香水海,環繞之,每一重海,間一重山,在第七重金山外有鹹海,鹹海之外有大鐵圍山。 在鹹海四方有四大洲,即東勝神洲,南贍部洲,西牛賀洲,北俱盧洲,叫做四天下,每洲旁各有兩中洲,數百小洲而為眷屬。 如是九山、八海、一日月、四洲、六欲天、上覆以初禪三天,為一小世界。 集一千小世界,上覆以二禪三天,為一小千世界。 集一千小千世界,上覆以三禪三天,為一中千世界。 集一千中千世界,上覆以四禪九天,及四空天,為一大千世界。 因為這中間有三個千的倍數,所以大千世界,又名為三千大千世界。(維基)

我覺得好玄既係現代人用既係數據
用科學去計算出世界樣貌;
古代既佛教徒,究竟係用咩方法呢?

利申,我無宗教信仰,不過好鐘意研究宗教同物理
我係遇到生活上既不幸,所以走向宗教同思考哲學問題
而且都係無正正式式咁去信一個教,搵師父去理解
到最後用左自己既方法去演繹
所以我都係用科學邏輯去分析佛教。
始終生命意義問題係我最在意既地方,我都係欣賞下巴士風景最好,司機車我去邊就邊。
巴士既比喻好好
我成日都諗
本身就唔係我想上呢程巴士
而呢程巴士到左最後都係要落車
搭巴士咁辛苦
係咪真係要繼續呢程巴士
段野咁熟,好似喺邊到見過

佛教post
Too long

Btw 我近排都有好多問題,同你差唔多
身邊既人,相信 佛學個套 因果
我既諗法 就係因果關係 令到我地好多野被註定哂,改變唔到

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

佛教post

不如你拋個問題討論吓,咁大段嘢好難插嘴
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日

諗到咁遠
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

其實我無特別去信教或者某一種諗法
只係有啲問題,好似要透過一啲宗教 野去解釋
(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代
有人信命運
有人信自由意志
咁到底係命運決定一切定自由意志決定一切
我就認為兩者都有
果冇辦法改變
係因為你之前已經種左嗰啲因落去
但係你依家亦可以種下一啲因
等將來可以得到想要嘅果
問題係你想要咩果?
要種咩因先會得到嗰啲果?
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代

人會思考死後世界同會唔會「好好過」今世其實冇衝突,反而有時候係知道來世先知道可以點樣「好好過」今世。同埋「好好過」並無劃一標準,對部分人而言信教就係「好好過」今世既方法
有人信命運
有人信自由意志
我就認為兩者都有
果冇辦法改變
等將來可以得到想要嘅果

問題係你想要咩果?

呢段已相當接近佛教,冇野需要補充
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

人會思考死後世界同會唔會「好好過」今世其實冇衝突,反而有時候係知道來世先知道可以點樣「好好過」今世。同埋「好好過」並無劃一標準,對部分人而言信教就係「好好過」今世既方法

有句說話身邊既人成日講,好似你表達既意思咁(evil is a point of view )好似係咁

無衝突,但係會製造多出黎既煩惱...
明明今世都未必過得滿意,去思考下世既野會唔會好多餘呢?好似為下一世既自己,以放棄今生既自己
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

存在主義

都有涉擸過,不過浸淫係入面太耐都係有d覺得佢有d極端
有感覺係,咁大聲去強個人既存在,去否定宗教,
硬係覺得有d不近人情,始終宗教既出現都係一個自然既過程
唔係話宗教係洗滌人既心靈之類既陳腔濫調,

而係好似上面提到,佛教 基督教 道教都有提到類似 決定論既因果關係去形容世界,比到人既一種咁既世界觀,係睇得開好多
留名
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

有句說話身邊既人成日講,好似你表達既意思咁(evil is a point of view )好似係咁

無衝突,但係會製造多出黎既煩惱...
明明今世都未必過得滿意,去思考下世既野會唔會好多餘呢?好似為下一世既自己,以放棄今生既自己

好多時點解人會思考死後世界?其中一樣就係人既終極煩惱,死亡。今生無論有幾多煩惱都好,俾你解決哂好了,你最後都係要面對死亡。所以人就會開始思考人死後是否有來生,定係人死如燈滅,希望可以解決呢個終極問題。試諗吓如果解開咗呢個問題既話,咁你今生既煩惱都已經唔係煩惱。你唔解開呢個終極煩惱,咁你今生過得幾咁享受,幾咁有意思都冇用,因為潛意識始終知道重有條問題未解開。
我好耐之前就諗好多野,好認同(接近)命定個part,一直覺得所有野都無意義,仲要連我頹個下都係注定,變得更頹
身邊無人諗呢D野,無人明無人可以溝通
己放棄人生 但未有勇氣死
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

存在主義

都有涉擸過,不過浸淫係入面太耐都係有d覺得佢有d極端
有感覺係,咁大聲去強個人既存在,去否定宗教,
硬係覺得有d不近人情,始終宗教既出現都係一個自然既過程
唔係話宗教係洗滌人既心靈之類既陳腔濫調,

而係好似上面提到,佛教 基督教 道教都有提到類似 決定論既因果關係去形容世界,比到人既一種咁既世界觀,係睇得開好多

其實邏輯思考有時都係一種限制
因為當堅信邏輯正確才是絕對正確既時候,就會否定錯邏輯錯誤都可以正確既情況
我好耐之前就諗好多野,好認同(接近)命定個part,一直覺得所有野都無意義,仲要連我頹個下都係注定,變得更頹

唔好打咁多丁,人太頹係腦分泌失調既結果

唔好打咁多丁,人太頹係腦分泌失調既結果

離唔離六道都無意思
點解其他人打完無事
有人信命運
有人信自由意志
我就認為兩者都有
果冇辦法改變
等將來可以得到想要嘅果

問題係你想要咩果?

我意思就係灰到,
例如,你想有a果所以會種a因,
問題係點解你想有a果?呢一個動機都係一個果

最老土係我聽過一個例子,
比你揀叉燒飯同切雞飯,你覺得自己有選擇
事實係你一定會揀切雞,因為你之前睇完都市閑情
話切雞健康,蛋白質高
都市閑情會講呢樣野又因爲佢請返黎果個營養師屋企係養雞既、賣雞既、剮雞既,咁佢站係家族生意立場,佢就係節目到話燒味入面,最健康既就係切雞
個營養師屋企5代都係開農場養雞既,因為佢祖先清朝既時候家道中落,無野食,鄰居見佢咁慘,送左隻雞比佢......

所以你以為自己有選擇,好自由,可以揀叉燒定切雞,
不過,其實由清朝開始,你已經被決定左你係會食雞。

你既思想都係果,唔係因,

正如上面講,我地只係巴士(生命)入面既乘客,沿途只會睇風景,唔會可以選擇風景黎睇,因為司機係 因緣、道、上帝(視乎你既宗教信仰係乜野)
有人信命運
有人信自由意志
我就認為兩者都有
果冇辦法改變
等將來可以得到想要嘅果

問題係你想要咩果?

我意思就係灰到,
例如,你想有a果所以會種a因,
問題係點解你想有a果?呢一個動機都係一個果

最老土係我聽過一個例子,
比你揀叉燒飯同切雞飯,你覺得自己有選擇
事實係你一定會揀切雞,因為你之前睇完都市閑情
話切雞健康,蛋白質高
都市閑情會講呢樣野又因爲佢請返黎果個營養師屋企係養雞既、賣雞既、剮雞既,咁佢站係家族生意立場,佢就係節目到話燒味入面,最健康既就係切雞
個營養師屋企5代都係開農場養雞既,因為佢祖先清朝既時候家道中落,無野食,鄰居見佢咁慘,送左隻雞比佢......

所以你以為自己有選擇,好自由,可以揀叉燒定切雞,
不過,其實由清朝開始,你已經被決定左你係會食雞。

你既思想都係果,唔係因,

正如上面講,我地只係巴士(生命)入面既乘客,沿途只會睇風景,唔會可以選擇風景黎睇,因為司機係 因緣、道、上帝(視乎你既宗教信仰係乜野)

agger
邪教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞