DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
想問writing大概應該寫幾多字好
學校作開600左右 但老師話太多
Grammar果啲無問題 想上4-5

如果grammar ok
Part B寫600-700字
Part A寫300-400字絕對可以
但如果grammar差成日有spelling mistakes嘅同學
寧願寫少d減少mistakes仲好

啫係writing 寫多唔會扣分?
佢話about 300words都可以寫600-700?
之前有個補習missy同我講每15隻字扣一分
Btw想拎5嘅話一定要600-700?
平時都係寫開350左右 但其實絕對可以寫更多
想問writing大概應該寫幾多字好
學校作開600左右 但老師話太多
Grammar果啲無問題 想上4-5

如果grammar ok
Part B寫600-700字
Part A寫300-400字絕對可以
但如果grammar差成日有spelling mistakes嘅同學
寧願寫少d減少mistakes仲好

啫係writing 寫多唔會扣分?
佢話about 300words都可以寫600-700?
之前有個補習missy同我講每15隻字扣一分
Btw想拎5嘅話一定要600-700?
平時都係寫開350左右 但其實絕對可以寫更多

記住DSE Part B寫about 400 words
唔係300 words
350 words其實太少
我見過有人啱啱400 words都有L5
但係前提係grammar底幾好
識得用最精簡文字表達
但呢類人極少
L5多數來講都寫到500 words以上
5*-5**好少少過600 words
考評局講過超字數唔扣分
但考評局最憎d人寫勁多字
又錯晒d grammar或者重覆loop points
寫多寫少所以係量力而為
aim 5以上而真係英文底ok嘅就寫多d
英文唔係幾好嘅寧願準確d好過
勁丫

超級有用呀 我會好好利用佢

Btw 睇睇email

巴打加油!
Push
最後一個月先溫 ,只係要個2仔啫,btw,係到見到依個post. 真係好多謝你呀 ,因為之前想溫但唔知點入手好

Btw 睇睇email

巴打係邊印 幾錢張

旺角好景商場好似幾平

Btw 睇睇email

巴打係邊印 幾錢張

旺角好景商場好似幾平

我學校印
完全唔使錢
不過曬咗兩個鐘
Push

push and support
Lm
Lm

Lm

樓主 我dl唔到你個file呀
可唔可以email attach俾我
謝謝你
可唔可以交文比你改?
可唔可以交文比你改?

Sorry
我自己學生好多文同Listening要改
幫唔到其他人改
借問聲絲打可唔可以借個folder比我放上google drive 同同學䦕心share
借問聲絲打可唔可以借個folder比我放上google drive 同同學䦕心share

ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞