DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
我想問Listening做B1or b2 is better
我聽我學校啲人講佢哋話B2 20%係有得抄,相反B1得60%
我驚到時唔專心Miss左好多個point

你本身英文個底係點?

學校用咗2016份DSE paper 做predicts
而自己做之前就真係冇睇份卷
佢話我paper 1A lv 3
Paper 2 lv 3
Paper 3B lv2 or lv3
Overall lv2 or lv3
listening 嘅email and letter
係letter先需要寫寄件人同收信人嘅地址
而email就唔洗 啱?
因為我見你啲notes 有1份係講email and letter必需寫地址同上下款,但第2頁又講番只係letter先需要寫地址
有啲亂 sorry

email唔洗寫
我想問Listening做B1or b2 is better
我聽我學校啲人講佢哋話B2 20%係有得抄,相反B1得60%

你本身英文個底係點?

學校用咗2016份DSE paper 做predicts
而自己做之前就真係冇睇份卷
佢話我paper 1A B1 lv 3
Paper 2 lv 3
Paper 3A B2 lv2 or lv3
Overall lv2 or lv3

B2超過70%嘅points都有得抄
有時成個task都係抄points唔駛聽
B1抄points比例仲多少少
P3b 時間管理點改善?

想問應該揾哂d point先做?
同揾point應該幾耐到?

揾哂d points先做
揾points10分鐘到

打錯左80做20 ,如果我想攞第四級,小心啲做B1就應該OK?

打錯左80做20 ,如果我想攞第四級,小心啲做B1就應該OK?

我自己建議Listening做B2
因為B1折勁多
如果本身Part A Listening唔勁得一半分
做B1勁難拎L4
想listening上lv3 b2有冇咩方法揾point會快少少?同埋想問係唔係1個point1分 如果d point冇順次序寫會唔會冇分?

因為B1折勁多
做B1勁難拎L4

咁本身Part A Listening唔勁

但又想保2

b1 or b2?

B2

因為B1折勁多
做B1勁難拎L4

咁本身Part A Listening唔勁

但又想保2

b1 or b2?

B2

咁b2可以點溫?

參考Listening notes
剩番既日子應該點溫/集中溫邊份卷最易進步
補左成年billy睇完隔離post依家唔敢再溫佢P1同P3既skills
呢家好迷茫

利申底差 想保2
剩番既日子應該點溫/集中溫邊份卷最易進步
補左成年billy睇完隔離post依家唔敢再溫佢P1同P3既skills
呢家好迷茫

利申底差 想保2

專温Writing最易進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞