DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
想問writing大概應該寫幾多字好
學校作開600左右 但老師話太多
Grammar果啲無問題 想上4-5

如果grammar ok
Part B寫600-700字
Part A寫300-400字絕對可以
但如果grammar差成日有spelling mistakes嘅同學
寧願寫少d減少mistakes仲好

但如果grammar差成日有spelling mistakes嘅同學

如果grammar麻麻成日有spelling mistakes,
想上1-2
writing大概應該寫幾多字好

蔣生加油
考返5粒2後要繼續狙擊嗰班仆街

如果grammar麻麻成日有spelling mistakes,
想上1-2

二百幾三百都夠

補充多句
字數多唔一定代表內容多
有d人寫文有個嚴重弊病
唔識推論

例如
阿媽係女人
阿媽係雌性哺乳類動物
阿媽唔係男人
阿媽唔係雄性動物

連續幾句用唔同嘅字
用罐頭句堆砌
但係論點根本無推進過

又有d人論點開頭寫一樣野
中間又loop番同一樣野
又或者2個論點講埋同一樣嘅內容
呢d情況寫多都無用

補充多句
字數多唔一定代表內容多
有d人寫文有個嚴重弊病
唔識推論

例如
阿媽係女人
阿媽係雌性哺乳類動物
阿媽唔係男人
阿媽唔係雄性動物

連續幾句用唔同嘅字
用罐頭句堆砌
但係論點根本無推進過

又有d人論點開頭寫一樣野
中間又loop番同一樣野
又或者2個論點講埋同一樣嘅內容
呢d情況寫多都無用

想上1-2

二百幾三百都夠

Part A,b都係?

Part A: 150-200 words
Part B: 300 words
L2要求唔高
唔夠字都ok
不過唔好寫到離晒題
否則L2不保
多謝曬
我今年中五
但英文真心麻麻(lv2-3)
vocab同發音都唔準
尤其係Oral個方面毫無信心
成日口窒窒 然後發音差令我好自悲(本身有少少痴脷根)
有乜方法可以改善下
多謝曬
我今年中五
vocab同發音都唔準
有乜方法可以改善下

可以聽多dBBC/Youtube/TVB Pearl
不過發音好難自己搞
可以參加下oral practice
同埋揾私補
啲筆記好厚
睇落好有料
睇得出好俾心機整出嚟嘅notes

Btw 我想問吓寫report 洗唔寫intro 因為學校啲老師話寫咗會扣分
但係你啲notes就Mark咗要寫
依家好混亂
啲筆記好厚
睇落好有料
睇得出好俾心機整出嚟嘅notes

Btw 我想問吓寫report 洗唔寫intro 因為學校啲老師話寫咗會扣分
但係你啲notes就Mark咗要寫
依家好混亂

如果個task話淨係寫report嘅1個section
就唔應該寫intro
但係寫成個report
就要寫intro
多謝曬
我今年中五
vocab同發音都唔準
有乜方法可以改善下

不過發音好難自己搞
同埋揾私補

vocab有無得搞搞
Support
多謝曬
我今年中五
vocab同發音都唔準
有乜方法可以改善下

不過發音好難自己搞
同埋揾私補

vocab有無得搞搞

+1

vocab唔係一朝一夕可以有
有適當指導同教材
Grammar好多人都可以學好
但vocab好多人都好差
因為vocab無得速食
大多數人無恆心
vocab一定要日日睇英文日日學
我upload d筆記有好多vocab
主要for作文
其他vocab要好
可以去書局買vocab書睇
但更重要係睇英文報紙睇Youtube睇電影
從生活中學習
多謝曬
我今年中五
vocab同發音都唔準
有乜方法可以改善下

不過發音好難自己搞
同埋揾私補

vocab有無得搞搞

+1

vocab唔係一朝一夕可以有
有適當指導同教材
Grammar好多人都可以學好
但vocab好多人都好差
因為vocab無得速食
大多數人無恆心
vocab一定要日日睇英文日日學
我upload d筆記有好多vocab
主要for作文
其他vocab要好
可以去書局買vocab書睇
但更重要係睇英文報紙睇Youtube睇電影
從生活中學習

Lm
而家係英文系asso year1 學生
DSE時 英文淨係拎到3, 分卷 3343
speaking 特別弱 present做得好差
平時同local學生用英文交談都無乜問題 但一同 native student講野就食曬螺絲 好似唔識英文
同埋 一講野 grammar 嗰啲會錯曬
點搞好
勁丫
而家係英文系asso year1 學生
DSE時 英文淨係拎到3, 分卷 3343
speaking 特別弱 present做得好差
平時同local學生用英文交談都無乜問題 但一同 native student講野就食曬螺絲 好似唔識英文
同埋 一講野 grammar 嗰啲會錯曬
點搞好

唯有識多d外國friends
Speaking講多d先有進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞