DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
Sorry, the page cannot be found.

對不起,無法找到相關網頁。

樓主做上門私補真係晒氣
錢又搵得唔多, 仲要個個行家都有你的 source
一係收手轉行, 一係直接 in 大型補習社啦

烏大龜兄
人賺得多錢結局係死
人賺得少錢結局都係死
比你搵到更多錢
買到樓結到婚唔見得會開心
可能只會帶來更多煩惱
有時生活簡單d活在當下
仲更加輕鬆自在
straight 1 想上2要集中操咩卷
依家好無助

同埋speaking or writing點攞2

???

攞2好易
Writing
8/21
Speaking
10/28
應該都夠做
唔駛點準備!
Sorry, the page cannot be found.

對不起,無法找到相關網頁。

你 browser 有問題姐
咪撚用 IE 上網啦

Ching 我用google chrome上 都係show 呢個page wo
一定唔關browser事
絲打請問writing 5 5* 5**
分別大概要幾多分?
想問2015 writing part A
有兩個point 要寫

但我見5*班人係寫好多行係第一個point
第二個point得果4,5行
但其實唔係應該平均d咩?
究竟點分幾時側重d 咩
絲打請問writing 5 5* 5**
分別大概要幾多分?

5**
19/21
5*
18/21
16/21
14/21
10/21
想問2015 writing part A
有兩個point 要寫

但我見5*班人係寫好多行係第一個point
第二個point得果4,5行
但其實唔係應該平均d咩?
究竟點分幾時側重d 咩

你講得啱
應該平均番些少
合理分配會係
第1個point佔2/3
第2個point佔1/3
不過Part A通常鬆d
Grammar唔好錯得太多
內容充實唔空洞
會易高分過Part B
想問下純粹想提升自己閱寫說 應該點樣入手
除咗睇英文字幕戲/歌 BBC News 我發覺我睇完又好易唔記得 平時又無frds可以互相用英文溝通 Vocab量又少 成日諗到想寫又唔識隻字
paper 3 part A 係咪已經冇得救 次次task 3 4 都係少過5分 我應該點做
依家3底 想衝4 衝咩卷最好
paper 3 part A 係咪已經冇得救 次次task 3 4 都係少過5分 我應該點做
依家3底 想衝4 衝咩卷最好

Listening Part A好難短期有大進步
最好衝Writing
其次係listening part B2
想問下純粹想提升自己閱寫說 應該點樣入手
除咗睇英文字幕戲/歌 BBC News 我發覺我睇完又好易唔記得 平時又無frds可以互相用英文溝通 Vocab量又少 成日諗到想寫又唔識隻字

睇English grammar in use同其他grammar書
學識晒句構拆句都容易d
睇SCMP
我以前由Form 3開始日日睇
學vocab學phrases好有幫助
Nana bb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞