DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
如果作緊一篇關於teenagers article 我舉社會現況 例如好多人跳樓 而唔係用specific 咩朋友 家人 經歷

前者係咪冇咁好?

樓豬係臭雞

300蚊cheap雞

私補補上床

祝你快撚啲生愛滋

好慘慘 樓主唔理你就喺度吠
如果作緊一篇關於teenagers article 我舉社會現況 例如好多人跳樓 而唔係用specific 咩朋友 家人 經歷

前者係咪冇咁好?

要睇題目點出
如果係Teenage Magazine article
讀者係全香港人
寫社會現況無問題
如果係school/newspaper article
範圍應該收窄d
寫朋友/同學經歷
如果題目講明要Personal experience
咁就一定寫身邊人
最後呢段時間點溫好
Part a同b 13/21係咪都係得level3

想問下作文幾分就咩grade

Yes

5**
19/21
5*
18/21
16/21
14/21
10/21
想問如果篇文要 話舉你朋友例子 教人應對anxiety

係一段寫成成個例子
先教人要點樣做

定係係教人果d pt入面遂個加例子?
當年考dse有睇你既post
依家讀緊大學
想問如果篇文要 話舉你朋友例子 教人應對anxiety

係一段寫成成個例子
先教人要點樣做

定係係教人果d pt入面遂個加例子?

2種寫法都ok

5**
19/21
5*
18/21
16/21
14/21
10/21

2呢?

L2
7/21
http://dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0

Email: nadal129@yahoo.com.hk

你個閪比幾多條撚屌過

你好撚煩呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞