DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
Link:
http://dropbox.com/s/tbgtdx73wh6lkyk/HKDSE%20English%20notes.rar?dl=0

Email: nadal129@yahoo.com.hk

議論文有咩句式好用

參考呢2個files
001_Parts in an argumentative essay
010_Common sentence structures_finalized_2015
我down落黎
發現writing嗰度係咪少左第20個file
thanks
btw 018個file係咪無左岩嘅句子
我down落黎

內容同其他筆記重叠
無upload
有教dse英文,覺得教佢地paper3最易進步
我down落黎

內容同其他筆記重叠
無upload

ok
多謝樓主 黎緊會自修考2018既dse 想問下係咪冇改到syllabus? 同埋reading同listening 係咪淨係操dse pp/ ue listening夠曬 聽人講話坊間d mock/練習同dse 考既題型有少少有出入

課程無更改
Achiever同Athens出版社
相對出得貼近d
可以買來做

Pearson 冋 oxford 係咪較離地?

Pearson綠色果本其實都ok
好多學校用來做textbook
但無soundtrack同ans公開賣
Oxford Reading還ok
好似B2淺左d
Listening Part B出得好差

Thanks
我4月再email你
點決定PAPER1 做B1定B2好? AIM 4
B2好多時都係得一半多D 14果年連一半都冇
B1就大約7成到
點決定PAPER1 做B1定B2好? AIM 4
B2好多時都係得一半多D 14果年連一半都冇
B1就大約7成到

B1得7成到
折到得4成
做B2好d

請問如果唔知收件人姓名, 地址嗰度可以點樣寫佢個全名

e.g. letter to the editor

全名寫 "The Editor" ?

唔知就無得寫
依家DSE唔考寫地址
最多寫下email subject同上下款
英文差留名

唔知就無得寫
依家DSE唔考寫地址

ok thank you

btw 英文差, writing 12/21, paper 1, 3 都keep到a+b2 65% up, 可以做到啲咩3上4 特別係witting, 好驚諗唔到point+
grammar差
有教dse英文,覺得教佢地paper3最易進步

Listening Part B2都會易進步
Part A如果vocab差好難短時間進步
聽到都唔識串
Writing自己控制嘅野多d
搞好grammar搞好ideas
半年時間10/21變17/21都有可能
reading好差
唔識分條題目要我直抄定係寫自己分析既野
應該點

參考reading notes
有分直抄定分析

唔知就無得寫
依家DSE唔考寫地址

ok thank you

btw 英文差, writing 12/21, paper 1, 3 都keep到a+b2 65% up, 可以做到啲咩3上4 特別係witting, 好驚諗唔到point+
grammar差

參考Common mistakes筆記
叫補習老師/學校老師幫你詳細改文
thanks
btw 018個file係咪無左岩嘅句子

另1個file有答案
拎左岀去影印 埋單1800
折後900
折後900

幾錢張?

埋單$200
折後900

其實總共有幾張?
我自己無數過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞