DSE英文筆記分享

1001 回覆
273 Like 7 Dislike
仲收唔收學生?
18dse

email 聯絡
nadal129@yahoo.com.hk

唔係話唔收咩
係咪17個d full晒
樓主 想問下你考試果陣有冇補過pchan 有d範文感覺上好有pchan既影子
仲收唔收學生?
18dse

email 聯絡
nadal129@yahoo.com.hk

唔係話唔收咩
係咪17個d full晒

17 full晒
樓主 想問下你考試果陣有冇補過pchan 有d範文感覺上好有pchan既影子

d範文我網上收購番來
我盡量改到無grammar錯
再改靚少少句式
d學生邊個都有可能補過

d範文我網上收購番來
再改靚少少句式
d學生邊個都有可能補過

姐係5**都係會有grammatical mistakes?

d範文我網上收購番來
再改靚少少句式
d學生邊個都有可能補過

姐係5**都係會有grammatical mistakes?

Native都會有啦

d範文我網上收購番來
再改靚少少句式
d學生邊個都有可能補過

一定有
點都有幾個
Language唔係淨係睇錯多錯少
仲要睇Sentence structures同vocab多元
Appropriacy亦好重要
寫比校長要恭敬
寫Speech/Feature Article要互動
通常攞5**果d人
都係做齊上面所有野
加極少Spelling mistakes/verb form/詞性/單眾數呢d低級錯
想問下款係咪一定要有一個簽名同一個名

Yours faithfully,
Chris Wong
Chris Wong

Chris Wong
Chris Wong

Email唔洗簽名

Chris Wong
Chris Wong

Email唔洗簽名

其實係咪唔簽都得
我見email letter個d都冇

Chris Wong
Chris Wong

Email唔洗簽名

其實係咪唔簽都得
我見email letter個d都冇

最正規做法
letter要簽email唔駛
DSE letter唔簽基本上都唔扣分
做完功課幫呀sir推post
有教dse英文,覺得教佢地paper3最易進步

Listening Part B2都會易進步
Part A如果vocab差好難短時間進步
聽到都唔識串
Writing自己控制嘅野多d
搞好grammar搞好ideas
半年時間10/21變17/21都有可能

點樣搞好ideas

ideas其實唔容易搞好
我通常用Mind Maps教學生唔同方法
例如古今對比、正反對比、層遞諗問題
如果學生本身多諗頭
只係諗野比較亂
會比較容易進步
但如果學生根本缺乏對時事對世事嘅認識
好容易會諗唔到points
除左教英文
我有時會教學生諗下points
發覺其實好多學生完全唔睇書刊諗野好空洞
諗唔到例子對比
呢d情況就要train耐d
或者背下常用points
留名

聽到都唔識串

點樣搞好ideas

如果學生本身多諗頭
只係諗野比較亂
會比較容易進步
除左教英文
諗唔到例子對比

我有points 無 vocab so 9 sad
我想問一個好白痴既問題
關於用comma before and
Eg
I love u ,and u love me
定係
I love u and u love me
上網睇話只要個subject repeat左/有改變就要加comma
不過我見到好多書同報紙就算subject repeated/changed都無加comma(見到既example d句字都係當然長d 唔你咁短
唔該晒
我想問一個好白痴既問題
關於用comma before and
Eg
I love u ,and u love me
定係
I love u and u love me
上網睇話只要個subject repeat左/有改變就要加comma
不過我見到好多書同報紙就算subject repeated/changed都無加comma(見到既example d句字都係當然長d 唔你咁短
唔該晒

加唔加comma都得

聽到都唔識串

點樣搞好ideas

如果學生本身多諗頭
只係諗野比較亂
會比較容易進步
除左教英文
諗唔到例子對比

我有points 無 vocab so 9 sad

有points無vocab又係好弊
所以中四中五同學睇到呢個post
奉勸大家睇多d SCMP/Time/Economist/Guardian/New York Times
對累積vocab諗points有極大幫助
paper3如果寫字慢可以點?

求教!

睇Data File間points間快d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞