[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
底板一定係
個火牛就貪得意...
可以改

買咗張sapphire rx 570 nitro+
發覺正常方法係裝唔到入c10 case
要拆走IO塊擋板先裝到,仲要裝完有一粒螺絲扭唔返上去,搞到個IO係斜嘅
呢條DP都係斜斜地夾硬插入去
跌呀, 跌丁屎咁多
近排好多野都跌
想問下機箱用 NZXT H500I 想上NEWEGG 買850連運費
主要唔想太重拎返去。。。
AIO 水冷會用X72 或者 X62
差唔多價位有咩選擇
u啲人識睇呀嘛 一粒i9就打哂飛機喇
洗乜理乜餡
corsair h110 h115
rog 360
9900K+h310+1030
i9 9900k
h310m
ddr4 2133 4G
gt1030
cm450牛
10tb hdd 冇ssd
eatx 大箱+RGB風扇
雙熱管cooler

cm牛?
問過gtr未
電腦壞左要砌機
budget $7000-8000 再多少少都OK
之前部機太過屎正係打到LOL,
希望轉左新機可以打到
PUBG /apex 起碼中階畫質
個mon我打算用番舊個個
利申好驚電腦唔com用易壞

暫時搵左

Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F

Gigabyte B360N AORUS GAMING WIFI

ADATA Premier 16GB (1 x 16GB) DDR4 2666 Mhz C19

Gigabyte GeForce® RTX 2070 Windforce 8GB GDDR6

SSD
ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280

PSU
FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver

Case
Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)

呢度$8000,求賜教可以有最佳方案
ram轉返8*2
買小悍將會後悔
真係揀無可揀先好揀佢
Why?悠2 都推薦它?
仇人機budget幾多
個人覺得走線地獄 + 散熱麻麻

只係細得黎 係ITX 入面算平 又裝到哂d 野
(3.5hdd)
CPU AMD Ryzen™ 5 2600 Zen+
Motherboard ASUS PRIME B450M-A
RAM ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16 數量:2
Display Card ASUS Phoenix GeForce® GTX 1660 Ti 6GB GDDR6
SSD ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
PSU FSP Hydro GE Series 450W 80 Plus Gold Fully-Modular
Case AeroCool Bolt RGB Window ATX (三風扇版本)

想請教下 呢個list 用黎畫下autocad 同埋普通睇片夠唔夠用
睇黎搵次我要做呢隻機箱既走線教學

其實可以走到好好
LM
可以放到cd rom的itx,我覺得應該得佢一款
有人對呢個有執著的
[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(174) 望下#1 先
https://lih.kg/1249968

悠二幾時出返你d 走線心得
同埋c10.講真.其實算細隻.

細隻得黎仲裝到atx size 牛

散熱並唔係d人講到咁大

只係原裝得一把風扇.好難散

加多一兩把就冇問題
未來

可能9月開始吧

7月8月忙出Review

我都有考慮重新打多d新機箱既走線心得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞