[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
風冷好過水冷?同埋高158但隻箱寫放得150,會唔會裝唔落?
9900k matx
等睇爆炸

btw 你預到幾大個箱先
matx 同atx 真係唔差得多
除非玩cube

換箱
呢個係頂風冷了同d15差唔多
970 pro 1tb 同 970 evo plus 效能差遠唔遠?

長命MLC
咁退鳩左張evo佢
H17係最fit我屋企擺電腦個位,呢隻箱個深度已經係我極限所以atx箱唔使諗
堂前巴我覆咗凌風巴我用唔到atx箱
會唔會有第二隻水冷推介?
X72或同級數既360望望箱放唔放到
你唔超摸低電240無問題
我唔超喇keep住出廠 4.7ghz夠做了,我搵下有無第二隻matx箱啱我,無嘅唯有keep ML240L

同埋搭單問9900k係咪可以set低少少電壓行4.7都穩定?定係原廠設定已經平衡到穩定性同發熱而我可以keep 240水冷?
乜撚野TT 網黎
specification 係吉嘅
炒HTML 都上production
H390 x W205 x D380mm
你係高唔夠定長闊唔夠定點
你塞得入個位都唔代表通到風
漢科24小時限定閃購星期三
ASUS顯示卡DUAL-RTX2080-8G (DI-E2080D8)
HK$6,299.00
HK$4,699.00
https://shop.hornington.com/pages/%E6%96%B0%E7%9A%84%E5%88%86%E9%A0%81-10
冇哂
咁快手
一早內部認購
個價算平?
https://www.funkykit.com/reviews/cooling/cryorig-c7-cu-compact-cpu-cooler-review/3/

Comparing to the automatic voltage adjustment, manual settings are limiting voltage to 1.15V. If we leave the CPU at auto then it will run at all cores at about 4.3GHz and will set 5GHz on single core what is barely ever possible because of multi-threaded nature of modern systems.

即係8086k, 佢地一定會盡量將一粒core推到最高5.0, 之後其他行4.3, 唔係i5咁樣all boost就只會每core一齊行某個數? 睇完都唔係好明
高係夠已經預咗5寸通風,闊度同深度已經極限要留位通風同擺printer

本來想要9700k但既然唔超而且部腦要做嘅嘢都要快u先得咪諗住9900k
9900k唔超行翻4.7ghz再降一降電壓係咪240水冷都夠?
Intel Core i3-8100 Tray × 1 $920
Toshiba 1TB (DT01ACA100) × 1 $279
Antec P6 × 1 $315
Team L5 Lite 3D 480GB × 1 $389
G. Skill Value Series DDR4-2666 8GB (GS-RM-F4-2666C19S-8GNT) × 2 $580
Antec NEO-ECO2-450 × 1 $399
MSI GT1030 2GD4 LP OC × 1 $640
MSI A320M Gaming PRO × 1

OK?
你睇清楚啲零件 你裝都裝唔入
睇你target係乜, 普通上網文書+電競game絕對夠
8086k一樣行all core 4.3
只用一粒核先會5ghz
sx8200 同 sx6000 1tb應該揀邊條好差200蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞