[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

$5733
1TB HDD唔夠重有筆直加
NX550覺得唔喜歡都有筆直加~
連隻SSD都加得~
箱就...想型啲我諗你要勾少少筆了

利申: 見平就執
係咪用你把中二老牛聲講
其實我連你點解叛變都有啲一頭霧水
1 x Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F
價錢:$1,175

1 x MSI B360M BAZOOKA Micro-ATX
價錢:$545

2 x Klevv Bolt X 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C16
價錢:$600

1 x ADATA XPG SX6000 Lite 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$850

1 x MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC 6GB GDDR6
價錢:$2,225

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x Corsair Carbide Series® 100R Window ATX
價錢:$299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,173
https://www.faroll.com/customize#MTAwOCwxNjAwLDIwNTEsMjEyMywyMjE5LDIyMTksNjg3LDczOQ
over少少budget喇 真係唔得就隻ssd換512gb喇
小弟一直有個問題~
一隻1tb的SSD M.2
比一隻M.2裝OS, 一隻HDD裝其他嘢咸片好嗎?
唔係好明你講咩 姐係你問點解唔分開ssd同hdd?
正常你唔裝咸片 1tb都夠用 當然你裝就要另加3tb up既hdd喇
你上面128gb ssd裝完os都已經起碼少一半 冇位裝其他野
宜家ssd又唔係貴 m.2 ssd都係 如果你用sata ssd可以仲平添
你咁樣128gb ssd+1tb hdd 都要500喇 點解唔加多300上埋1tb全ssd
裝game load都load快D喇
唔該巴打我其實唔識分鍾唔鍾意 因為完全對電腦無概念
應該唔係,同埋我已經del曬所有rgb driver
頭先我逐樣插落去試發現係顯示卡問題,用內顯就開到機
但張顯示卡燈同風扇都著
會唔會係張顯示卡壞左?定係個火牛唔夠電?
spec係:
sapphire rx580 8gb
i5 6600
antec neoeco ii 550w
hdd x2
正常開到機底板會嗶一聲但插張卡落去就冇
1.其實我個筆直對比我啲要求會唔會唔係咁正常?
2.想問呢個list可以行到overwatch同for honor高畫質唔lag?
3.仲有無盡可能可以再低價少少?想儲下錢
4.另外如果我想要個靚啲嘅主機識發光嗰啲成個list要大概咩價位左右,可唔可以幫手係主機度改一改個list
5.普通人對電腦認識唔深嘅話自己搏好啲線整好部電腦難唔難其實,會唔會都係建議返我俾錢人地幫手砌好set好部機

萬分感謝巴打,非常多謝你 唔好意思 我唔識電腦 search完啲嘢都唔太明講咩
同埋bt down av最好用HDD
我都係因為咁先加隻3TB HDD
另外如果隻ssd換512gb個影響其實大唔大?我諗ssd都係單純對個loading速度有影響?其實我就對loading速度要求唔高 唔好太過耐都接受到
如果話用耐左個分別就好大嘅話咁我寧願唔換
上面條LIST冇其他HDD/SSD 轉左512係直接少左位放野 加上SSD越少位越慢 1TB同512又唔算差得遠
1. 6k 最盡係出到1660ti 之後再上就係2060 愈勁咪愈玩得耐囉
2. overwatch 1660ti 1080p ultra 應該有150fps左右
3. 再低就換1660唔要ti 機箱再用柒D
4. 想發下光咪直接換DP501/AeroCool Bolt RGB 睇你鍾意呢種定有幾把RGB風扇喺正面嗰種
5. 我條list個網有包埋80蚊砌機連走線 就係知你唔會識
轉512gb速度唔會變係容量細咗姐
正如你hdd都有分幾tb喇
其實nzxt h500 不如p300 不過p300 都唔係特別好
ssd 唔同
容量大係會快d 同埋個壽命再長d
爭幾遠其實 唔會好遠姐下話
呢隻本身慢
512 同 1tb 唔差太遠
但TBW 就明顯分別
我個張hd7950黎 好舊
玩r6
oic所以都係1tb好
問多句見啲水冷主機好靚 好想要 我個筆直有無可能做到?
對比普通嗰啲主機其實有咩分別 用到水冷會有咩好處?
唔該巴打 咁呢個list對於我個筆直嚟講有無發揮到佢應該要有嘅水準
想儘量用6k左右呢個筆直砌到去呢個價位入面最top最好
2060個程度有幾勁可以玩到咩game咩畫質無概念
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞