[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
但係我見過價正正常常
平過悠二
不過佢狂推介啲淘寶野俾我,都戇鳩鳩
咁都認到
不過條list算正常啦
d野分配錯哂
喺黑店砌就唔好咁高要求
已經比好似我日日喺FB睇到嘅恆豐好好多
學生優惠價 訂購電腦套餐 減$200
持有效學生證 於網上訂購
優惠期2019.6月17日--7月20日
RTX2060高階電競打機電腦精選
直播打機精選👍
👍 👉 👉 (套餐2019-F10A)
處理器:Intel Core i3 9100 4.20GHz 四核心
主機板:Asus/Asrock/MSI/Gigabyte/Biostar
顯示卡:GeForce RTX2060 6GB打機顯示卡
記憶體:8GB DDR4 2666MHz Ram
硬 碟:240GB SSD固態硬碟
機 箱:mATX Black Case 中型機箱
火 牛:500W 12cm Fan Power Supply
系 統:Windows 10 Home 64Bit
✌特價 $ 5780 (原價 $6780) ✌

--------------------------------------------------
👍 👉 👉 (套餐2019-F7)
處理器:Intel Core i5 9400F 4.10 GHz 六核心
主機板:Asus/Asrock/MSI/Gigabyte/Biostar
顯示卡:GeForce RTX2060 6GB打機顯示卡
火 牛:500W 12cm Fan Power Supply
✌特價 $ 6480 (原價 $7580) ✌

--------------------------------------------------
👍 👉 👉 (套餐2019-F2A)
處理器:Intel Core i7 8700 4.60GHz 六核心
顯示卡:GeForce GTX1050Ti 4GB打機顯示卡
✌特價 $ 5880 (原價 $6980) ✌
價錢差唔多啦,ssp砌都係差唔多價,仲有可能貴小小
想問下如果電腦插HDMI落個MON但係冇signal係咩原因??
1000%肯定唔係揀錯output
試過用兩部電腦
一部550ti 一部1050ti
driver都有update到最新
兩部插HDMI都係冇signal
VGA DVI HDMI三樣都試過
但係插DVI同VGA會有signal

原本以為個MON個可能有事出唔到HDMI
但係部ps4插HDMI又有野出
搞到我R哂頭 稔唔明點解
同一條線試電腦同ps4?
試過兩條hdmi線 插PS4有singal
插電腦冇signal
試下mon 手動set hdmi output
試過 3種output轉黎轉去 都係冇分別
師兄 今日喺葵芳商場見到呢個全新賣199
請問平時買墨水要幾錢?
驚買得起部機買唔起墨水
放心, 墨水貴過部機, 除非你用代用
幾錢左右一盒墨水可以印幾多張紙
我記得黑色已經要百幾蚊, 彩色仲貴, 你睇返個spec咪知大約印到幾多張
Thx
悠二巴打,我近期想砌部新機準備玩黎緊Watch dog 新作 ,我想一步到位砌部新既高階機預玩4~5年(如果可以)。

我睇過$20k 同 $30k 打機list,想請教下,如果只需SSD 500GB / HDD 3TB,唔需要剪片為前題下,我應該用$20k list 升級 2080ti 定 係用$30k list 將SSD/HDD降級 ?

因為我見 火牛 同散熱器 有分別,係考慮到剪片需要 定 Display card 需要 ?

另外,如果想再配一個DVD Drive 裝window,有無話需要跟番機箱個Size配番個DVD Drive ?

題外話,岩岩睇上面對話見到N卡準備7月出 Super ,咁我應唔應該等埋發佈埋先再考慮display card 出邊張 ,因為我唔清楚發佈完之後要等幾耐先正式面市 同埋 驚有人又炒起啲display card。

另一個考慮因素係唔知啲list 零件減價去到幾時

感謝
1.打機直接1t ssd
2.Display card 大食
3.用dvd裝window會有問題, 因為dvd係舊版, 更新上去好多bug, 直接裝最新版
4.Super 12月先賣街
悠二巴打,我近期想砌部新機準備玩黎緊Watch dog 新作 ,我想一步到位砌部新既高階機預玩4~5年(如果可以)。

我睇過$20k 同 $30k 打機list,想請教下,如果只需SSD 500GB / HDD 3TB,唔需要剪片為前題下,我應該用$20k list 升級 2080ti 定 係用$30k list 將SSD/HDD降級 ?

因為我見 火牛 同散熱器 有分別,係考慮到剪片需要 定 Display card 需要 ?

另外,如果想再配一個DVD Drive 裝window,有無話需要跟番機箱個Size配番個DVD Drive ?

題外話,岩岩睇上面對話見到N卡準備7月出 Super ,咁我應唔應該等埋發佈埋先再考慮display card 出邊張 ,因為我唔清楚發佈完之後要等幾耐先正式面市 同埋 驚有人又炒起啲display card。

另一個考慮因素係唔知啲list 零件減價去到幾時

感謝
1.打機直接1t ssd
2.Display card 大食
3.用dvd裝window會有問題, 因為dvd係舊版, 更新上去好多bug, 直接用usb裝最新版最好
4.Super 12月先賣街

睇少左問悠二
補充番:
唔需要超頻
現用mon : AOC 32" MON 2K(1440p) (AG322QCX/30)
想開到高畫質,FPS 保持到80~90以上。
2019年最新仇人list係咩?

求賜教
我只係個火牛推人用cm

HDD 推人用16tb
cm450
9350k
多謝大佬解答
問悠二巴打,係因為四年前請教過悠二巴打砌左部機,玩到依家都無任何問題,不過張display card 仲係gtx 970,驚玩新game連中畫質都疾機。 所以想砌新機第一時間諗起悠二巴打,大佬唔好嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞