[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
主機都有水冷?有冇圖/片睇下 真係唔識
定自組水 如果自組水起碼都要幾皮
如果就咁aio cpu 水冷就就咁加上去就得 不過9400F唔洗cooler都得 俾幾百到一千上水冷就係為靚多
盡架喇 如果再上就要用cheap野 咁就無謂喇
幾皮 好誇張
咁都係唔玩水冷 我都係見youtube嗰啲水冷主機全部發光發得好誇張超靚所以先想要 唔該巴打
拿 一個用得落手嘅AIO 就280mm size 起
around 1000

唔記得問呢度全套包埋mon?
因為我屋企乜電腦嘢都無 原本諗住呢個筆直預埋全套砌好就安枕無憂可以直接開機用
現時差唔多所有game都可以1080p effect全開60fps up
ubi 隻Odyssey呢D optimize奇差既game就唔得
sorry問個可能係白痴嘅問題
我諗巴打你嘅意思係如果再上就要用嗰個價位入面嘅cheap嘢 所以唔建議,但係我加咗錢上去唔係就算cheap極都仲係勁過6k價位嗰啲嘢咩
好燒錢 唔該巴打先
冇 mon請另外買
另外正版windows都冇包 唔想買就自己諗方法整喇
正喔 上2060又要燒幾多錢落去
哇 好肉痛 mon建議點買 同埋我需要買定mon等師傅上門幫手裝埋啲顯示卡?
你覺得用一年就收皮要再砌抵D
定平安用3-5年抵D 一分錢一分貨喇
咁巴打原本個list度嗰張又係勁到咩程度?多謝巴打答咗我咁耐
後者好啲
火牛A or B+ GPU1 (rx580 8gb) : GPU燈/風扇有著,底板冇嗶一聲,keyboard mouse唔著,開唔到機

火牛A or B + GPU2 (gt430 ) : GPU風扇有著,底板有嗶一聲,keyboard mouse有著,開到機

依個情況係咪GPU1 (rx580 8gb)壞既機會大過底板條PCIe x 16?

有冇高手可以解答
1660ti都暫時叫玩到大部份game 1080p全開60fps
只係將來就可能keep唔到 2060就可以再keep耐啲
砌機唔係淨係睇宜家嘅 仲要睇埋將來
當然如果你有錢可以狂追嘅就另講喇 姐係呢到某啲巴打
我一部機應該都用3年up如果1660ti未來仲可以keep到中高畫質 around50fps而又唔lag仲好順暢就已經心滿意足
BTW點解有啲人成日話6k筆直左右砌到嘅機已經好好同埋好勁
呢個講法其實啱唔啱 先唔好同啲燒錢玩家鬥住先單純講呢個價位啲機嘅表現
想了解多啲
啲筆直全部去咗個list度
個mon仲可以點揀巴打有無提議
似壞卡 但咩叫火牛a or b
其實睇你需求 有啲人覺得打機一定要144fps up再加個144hz mon嘅 又有啲人想要畫質清嘅 就追2k/4k
1080p 60hz嘅mon已經買少見少 因為都已經好多年前嘅standard
如果用1080p 60/144hz mon嚟睇 6k~7k係已經好好同夠推
但上到2k就會跌到得返4~50fps 4k更加
所以"好好"個definition係好個人
幾百到千零蚊都有個1080p 60hz mon
如果你對色水畫面冇要求
1 x Intel® Core™ i7-9700KF
價錢:$2,940

1 x ASUS ROG STRIX Z390-H GAMING ATX
價錢:$1,450

1 x ADATA XPG SPECTRIX D60G (2 X 8GB) DDR4 3600MHZ C17 RGB — TITANIUM
價錢:$1,170

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,050

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 2070 OC Edition 8GB GDDR6
價錢:$4,999

1 x FSP Hydro G Series 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$969

1 x Phanteks Eclipse P600S Tempered Glass ATX — Satin Black
價錢:$1,200

1 x ASUS ROG Strix LC 240 240MM CPU liquid cooler
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,857

想問下巴打$15000筆直用嚟睇片打下中效槍game同寫code 要支援兩個moon
啲條list有冇野執?
隻牛同機箱唔爭在用埋rog thoi同helios喇
我仲要留錢買兩個mon
之係條List無問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞