[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
z390f, h供電差好多
我意思係分兩隻硬碟
一隻OS
一隻裝驚裝乜都好~
因為我成日覺得用下用下越來越多嘢, 會搞慢個OS
嗯...如果有兩個位放M.2就爽了~
舊唔過我950
其實7000有找都整都到2060
比起1660TI加多幾百
但係可能要隻牛再大力少少會好啲
上面巴打比啲LIST基本改咗張卡就得~
當然如果條RAM多多少少又會再開心啲
有個諗左好耐既問題

Lian-Li of-011 dynamic 機箱用咩case fan好?
火牛A係antec neoeco ii 550w
火牛B係silverstone 500w 80plus 唔記得咩型號
兩個火牛插GPU1都開唔到機
但GPU2就得
跪求一問
而家我張display card 壞左要換

Cpu: i5-3470
DC: HD 7950
HDD: SSD 850 EVO 250 GB & Seagate ST1000D
Motherboard: ASUA P8B75-M LX PLUS

暫時用緊好舊好舊好舊很張gtx450頂住先

如果係咁我換邊張卡會好d budget ~3000
感激不盡
1660係GTX係唔支援RAY TRACING
同埋FPS你開全特效實冇2060咁足~
RT簡單而言就係畫面更有實感
構圖會因光線來源反映不同的映像~睇啲倒影係真係唔同好多
咁支援4K就實唔支援
144HZ都勉強
4K莫講話2060...2080TI去頂4K都只係剛剛好...
N卡啲技術好似有少少追唔上時代咁...

由於貧窮限制了知識...講錯請細力屌
二手買張RX570 4GB
慳返果D 留黎砌部新機
宜家隻火牛用緊幾多w?
不過gen3 i5太舊喇 換中高階卡會有bottleneck
咁應該係壞卡
2080都玩到4k 60fps...
咁咩卡先跟得上年代
頂張卡用左一年都冇仲要係newegg買
如果而家出i3攞嚟純文書 youtube都唔睇 係咪照8100。9100香港係咪唔會返
咁係咪直接換機
我自己冇
但冇朋友話會lag
fps都唔太夠
我諗oc會得?
btw 其實我可唔可以淨係換cpu同dc
屎色貓頭鷹
如果我玩RGB
ML120
老黃仲有粒tu100未拎出黎
titan rtx 都係tu102 次級晶片
2080 4k只能開high
very high/ultra唔得
6K叫做到打到機
10K先叫全開打機, 可以算勁同未來5年都唔洗煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞