[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

悠二長期都4099架喇
m11h 可以
妓姦指定分銷商
純粹睇 youtube
純睇youtube就咁8100都得唔駛1030
同埋好似上面巴打講注意硬件放唔放得入
唔想煩可以搵鋪砌比佢地賺少少砌機錢 (例如悠二)
i3 8100 有UHD630
都唔知加張1030 伏卡做咩
錯板
唔要1030 轉570 / 1650
你有睇spec既話就知sx8200 pro勁好多
加多200蚊都抵
板轉asus PRIME h310m er2. 0
唔要顯示卡了
淨係睇youtube唔駛顯示卡都得
1030真係好雞肋, 話就話電競但都要6xx$, 但加多300已經有1050 3gb起馬咩game都打到先 畢竟1030/50已經係上一代, 最低入門都當然最好出返1650
得2070有RGB咁搞笑
88 唔要顯示卡了 部機唔係我
小弟最近打算砌機, 人在澳洲搵到2條list 但唔係太清楚邊隻好,求意見
List 1:https://www.msy.com.au/viconline/home/22870-mknight-2070-gaming-system-intel-edition.html
(1349 AUD = 7261HKD)

CPU: Intel Core i5-9400F 2.90GHz
Motherboard: MSI H310M PRO-VH
Memory GeIL EVO Pristine 8G DDR4 2400
Graphic Card MSI Nvidia 8G RTX 2070 Ventus
SSD: Kingston A400 240G SSD
Hard Disk WD 3.5" Blue 1TB HDD
Case: Rotanium Magic 201 Blue LED USB3.0 Gaming Case
Power Supply Thermaltake Smart BX1 550W 80+ Bronze PSU

List 2:https://www.msy.com.au/viconline/mspec-gaming-pc/22553-mspec-thunder-eye-1660-ti-gaming-system-intel-edition.html
(1479 AUD = 7961HKD)

CPU: Intel Core i5-9400F 2.80GHz
MB: MSI 360M Bazooka
VGA: MSI Nvidia 6GB GTX 1660TI Gaming X
Ram: GeIL SUPER LUCE RGB SYNC 8G KIT DDR4 2400
SSD: WD Green 240GB M.2 SSD
HD: Seagate 3.5" BarraCuda 2TB SATA III HDD
Case: Armaggeddon KAGAMI K-5 Gaming Case
PSU: Thermaltake BX1 550Watt Power Supply
Fan: 120mm (12cm) RGB Case Fan
SW: Microsoft Windows 10 Home 32bit/64bit USB Drive

就咁睇配置2部都大概滿足到我平時既需要, 咁問題黎啦 點解RTX2070 果部平過 GTX1660Ti
咁呢個情況下邊部會抵玩d?
上面冇windows?
係, 佢地話裝window 169$
所以我又降左
驚唔驚又有人話你見人減你又減鬥做爛市
Windforce 減完仲貴過原本個價
之前2800入手
Giga?

未驚過
想知出 2080 super後 2080ti 會唔會降價
因為super係先出60 70 80的關係

所以80 ti短期內冇咁快降咁多

但80 ti super差唔多的話.80 ti就會開始降多少少
你都會買技嘉
出咗2080super後2080有冇可能跌到唔洗5000蚊
2080 super係咪跟返2080個價
各位大佬麻煩俾啲睇法
因為打咗比台灣網站先所以唔喺口語sorry
但喺個問題困擾咗我好q耐

電腦開不了 風扇不裝 主機板有亮
之前一開始我是去樓下電腦維修看看是什麼情況 他幫我換了其他主機版成功開機 懷疑是主板問題
我第一次拿去主機版保養的地方 說是bios有問題然後幫我refresh了
拿回家沒幾天又開不了
第二次去保養說一切正常 主機版沒問題 他那用自己的硬件可以正常開啟 說我的情況可能是ram的問題
拿去樓下看看 又幫我重置主機板 可以開機 老闆感覺主機板很不穩定
拿回家卻還是開不了 用蜂嗚器啥聲音都沒有
覺得不是電源問題 反而是ram跟主板?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞