[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔係主力玩FPS, 只不過display 我諗住用張平既2080 , 其實4K 黎講都係算入門level......又唔想加budget....咁我其實係咪應該放棄用mon 打PS4?
搵隻2k144/ 4k60 mon用?
其實4k 入面set resolution scale 低d 都得喇
你估ps4 pro 真係native 4k 咩
其實我target BenQ EL2870U, 貪佢夠平
4k 60hz tn? 好小小用ips la
另外想問RAM 8gb*4 定係 16gb*2 會好D?
冇ips 冇hdr 冇廣色域洗咩上4k
睇落去仲渣過2k ips
TN 4K掉撚左佢啦
BenQ 28" EL2870U FreeSync 4K UHD Monitor (16:9,300亮度,1ms,HDMI,DP,Spk) 舒視屏護眼螢幕 + HDR HK$ 3590
有hdr 個價平嗎?
U2790VQ都好平

顯卡用Inno3D GeForce GTX 1070 TWIN X2

求賜教
顯你老母卡
去番我個list 唔追求fps
用啲隻定dell u2718q?
想要薄邊 因為要兩隻27‘
10bit色彩位元 但16.8M色
4K解析度 但TN板面
我真係睇唔透
另外一問 4ms同1ms分別真係好大?
有上網睇過下 但唔明白佢地分別係邊
我見1ms嘅mon顏色都唔太好 因為會睇片/打R6/ps4所以想比較平均 主要想玩R6比較流暢但又唔會睇片唔爽
有冇巴打用過推介
你要咩4K?
2K or 4K都得 最好薄邊
連TAA 都冇set
其實照道理1ms同4ms嘅差距係咪可以用fps去彌補?
其實2600鎖死左ram最多只係行到dual channel 2933mhz
係咪無論條ram係3000/3200/3600都只係行到2933
其實呢
你唔好以為自己隻眼真係咁撚勁

除非你係一個專業嘅電莖損首先
on9
唔係呀 2600+b450m mortar 行到3466
2K U2518D *2
一定要27就U2719D
U2518D性價高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞