[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想買NVME SSD, 1TB, 預1千多D
請問ADATA XPG SX8200 Pro 係唔係可以接受?
但唔係有平版?
類似B365呢種翻新版
可以
B550 Q4
之前msi林董有講過Zen2 imc在cpu 入面 imc 可以超幾多取決於板&記憶體既布線設計 所以可以用舊板
唔會
悠二
呢排打返FF14...
又屎忽痕想砌機...
想問下依家砌9700KF 是不是ON 99? (因為就出新U)
有冇乜野CPU 散熱會又靜又涼? (本身用緊Corsair H80i覺得好嘈)

THANKS THANKS!
因為呢部機係舊機,打算平平地用到就ok
我琴日出去睇過 見到1660 要$2100-2200咁上下
ML360R
仲有全新? 我琴日 出去行一次都見唔到有 可能睇漏眼
仲要平?
Rx570
9700KF都係新U黎岩岩賣街冇耐
等得咪等下RYZEN
有新緊係買新
你短用玩兩下放出去個價都靚D
長用唔洗講
唔係有重製板咩
應該係話呢個budget買m.2 ssd除咗sx8200都冇乜野選擇 應該係最好
唔好俾人水左去買WD BLACK就OK
砌機List

$6000 up上本來用b365m-a > B365M TUF PLUS Gaming
X570果個價 最低$1500起
有需要用靚料少少既b450 x470 ( for 3800x或以下 cpu 型號)
2手喇緊係
另外已經由本來所有1tb hdd + 2xxgb ssd / 1tb hdd + 5xx gb ssd / 3tb +xxx gb ssd組合

全部轉為1tb SSD

中低階會使用su650 960GB 中階使用sx6000 lite 1tb 高階使用sx8200 pro 1tb / 970 evo plus 1tb
b450 refresh 只有少部分廠搞 正路搞緊Q4出既 B550
我而家就係呢個組合
講緊你自己玩果陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞