[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(173) 望下#1 先

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
可能真電巠未來之星 睇得出每一個ms
我想玩 cities skylines, 但係人口過30000開始 LAG, 玩唔到落去想 upgrade下部機但毛蟲入手, 想問下各位大仙有咩意見呀? 如果可以盡量用得倒之前 d 配件就好了

Motherboard : ASRock B85M
CPU: Intel i5-4570 @3.2GHz
RAM: 16GB DDR3(4x4GB)
Display Card: NVIDIA Geforce GTX 1060 6GB
HDD: 1TB HDD + 250GB SSD
火牛: 唔記得
討論下姐
我又未去到電莖眼咁高級
u2718q 有伏
求詳細
垃圾panel 用一年會紅邊
結論咪正常人冇分別
呢個價係咪得MX27UQ
咁U2719d用LTM270DL11 伏唔伏?
如果唔係有咩推介?
2K同4K唔同比
Display 卡
底板轉tuf b365m plus gaming

wifi card係唔係真係有需要用到咁勁
搵塊有pcie m.2 wifi slot/ 內建wifi 嘅底版

用pcie slot 會頂 gpu 入風
有得用盡就用盡喇
我村屋,4g router 隔左間房,同最高速度得20mb左右,其實係咪無必要?
咁撚廢就買usb card 都得
想問下大家點睇 機箱 Corsair Carbide Series 275R Tempered Glass ATX
散熱算唔算好?
如果上面有蓋,風扇都係吹唔走上置冷排d熱焗死哂

如果都想散熱、對流好,唔好買蓋形/靜音機箱,吸風窿係垃圾黎

搵個機箱前置上置都係網狀佔8成
再裝哂be quiet/貓頭鷹/各類風扇大廠嘅14mm靜音風扇(上1-3把、後1把、前2-3把、下1把)大約8把,set全機箱風扇跟cpu /gpu溫度變速,低過30度set只開2把(前1後1),30-50(前3後1),50以上全開,80以上70%轉速

平時上網睇戲包靜,塵網一個月清一次
唔該巴打你先, 不過法奧打黎話無貨
我想轉Corsair Carbide Series 275R Tempered Glass ATX, 唔知巴打有無留意開?
有無推薦,差唔多價位?
等佢番貨
有係推薦?
講明停產, 唔會再出
想用白色CASE, 唔想轉黑色
Tempered glass atx幾好J

不過跟隨依到傳統,買貓扇都買窮你
求指教 8k 砌機list 主要打機
玩total war three kingdoms, farcry
要中至高畫質
無土地問題可放大機箱

1 x Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F
價錢:$1,175

1 x ASUS TUF B365M-PLUS GAMING Micro-ATX
價錢:$665

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$540

1 x ADATA Ultimate SU650 Series 960GB SATA 3
價錢:$610

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 Windforce 8GB GDDR6
價錢:$3,999

1 x FSP Hydro GE Series 450W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$529

1 x AeroCool Bolt RGB Window ATX (三風扇版本)
價錢:$399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,997
https://www.faroll.com/customize#MTAwOCwxMTQxLDIxMTQsMjEzOCwyMTQwLDIxNDAsMjIxOCwyMjI1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞