我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
中文大學十幾年前出過一本書叫Consuming Hong Kong就係講消費對香港人身份建構嘅影響

另外因為篇幅所限唔可以寫得太多,但我係想做scale大啲嘅research例如整個香港對中國流行文化嘅consumption咁

我覺得一二點都好有趣呀,可以成為個別獨立嘅研究。
唔好意思我暫時仲係能力有限
中共既往績大家都知
佢地想對香港點呢幾年大家都知
唔係單一事件就會引申到文化入侵

營多係印尼 但係政府唔會叫d學校用印尼話黎取代廣東話黎教中文呀嘛 係咪先
講得好
但香港太多我討厭政治嘅人
佢地根本唔會care
就算比支那全面入侵變左中國香港市
佢地都唔會介意
巴打可唔可以用一用Soci 嘅 theory 解釋吓點解大陸人著衫咁柒都可以有人跟
文化同政治某程度其實可以分開

我係真心鍾意中國既飲食文化,仲有文學同詩詞歌賦
身為香港人就係要逢中必反 完
如果閣下記性咁差,我建議你煲翻魚樂無窮
咁我都係嘅 單睇中國飲食文化尤其是粵菜已經喺好多令我讚嘆嘅嘢
但係依家中國問題係政府愈來愈識玩網絡 例如bilibili嗰度都有政府嘅片講中國幾好
所以喺依家嘅中國入面又未必完全分開喎
咁我想問下,如果身份認同同政治係連登仔眼中可以分開嘅話,咁認同自己係中國人嘅問題係邊?個人取向啫
退後少少睇任何人響現代社會生活都離不開政治
所有野都係政府決策下既結果,唔洗講咁遠,你扭開水喉已經流緊東江水,響呢種軟硬兼施政策下只有自己不斷反思先會清楚香港處於咩環境,日日喜茶酸菜魚好快就會被同化
咁香港作為一個所謂大都會就已經好多地方都見到中西融合啦 不過融合嘅時候會唔會過份令本土文化減少又係另一件事喎
我淨係覺得香港好可悲
無5毛敢反駁
所以只係某程度上然後見到啲人所有關於中國既野都屌又覺得有啲無謂
其實佢地都係想屌中共
喜茶威脅到邊樣本土文化?茶餐廳宜家唔賣檸茶檸水啦?
某程度共產黨真係一直破壞緊幾千年中國建立嘅唔同文化
由個人品格到美食
唔一定喜茶嘅
我舉例子啫
咁廣東歌呢個例子會唔會啱啲先
大家都係理性討論 我都想知多啲啫
你覺得無謂 就係恐怖既地方
噢,咁我同你唔同睇法真係冇得傾了
我係香港人,咁我一定係為我自己國家着想,唔想下一代認同自己係中國人
同埋華人係種族,我認同
但民族上香港係香港,中係中
等如英美咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞