我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
許志安都可以(變)壞咗
其實每一種飲食都可以係文化入侵,係睇程度高定低

即使喜茶無任何政治目的,純粹係做生意
但係佢由中國而嚟,已經牽涉到政治啦
而中國本身想溝淡香港嘅文化
而喜茶就算係無心,都係入侵/影響緊香港嘅飲食文化wo
喜茶可以視為中國由飲食方面進一步入侵香港
先唔講事實上染紅後引得起回響既原創劇插水式下降

其次睇黎你選擇性無視哂樓主篇野

最後 多謝推post
有樣野叫潛移默化
其實喜茶係個例子,根本係應該要注意comsumption對社會嘅影響。無呀我而家都算係做緊一個fieldwork嚟
其實我好懷疑喜茶可以有幾大影響。

以前日本jpop動漫日劇連帶到而家咁多人學日文甚至主修日研,或者早幾年嘅韓國kpop韓劇綜藝文化咁強大,呢兩個國家咁多年黎影響香港應該點都多過近幾年嘅中國?我非常同意呢個軟實力可以為佢地國家帶黎好多經濟好處,之但係即使人人都識幾句日文韓文,佢地對香港既影響好似都只停留喺吃喝玩樂上,頂盡都係少少表面文化,例如就算香港人幾愛日本都唔會考慮去日本生活,咁更何況中國?

有啲眼訓講野一舊舊,明唔明我講咩

BTW鐘意你個題目
我真心一問 無立場 咁會唔會吸引到個個人睇完一套又睇另一套 因為大陸成日拍名著 易吸引人 最後變到只睇大陸劇

咁又有冇問題
我有啲咁覺得 香港對日本 同香港對中國個關係同身份唔同 無得咁直接比較
應該調轉咁講,因為喜茶喺某部份人眼中已經同中國政權連結,所以其他人消費喜茶就會屌佢地
我係做緊interview架喇,有數據分析但要保密唔公開得
唔知呢,我角度係當香港中國日本韓國都係獨立咁睇,因為講緊類似文化入侵既野嘅時侯,將中國同香港掛鉤就從根本上唔構成入侵(?)
係咯係咯 條線你想咁定 你話係入侵就係入侵 我都講過香港好聽d 係多元社會 唔好聽就冇自己非常顯著的獨有文化 本身就一定含有中國文化的元素 你都唔可以否認香港係中國的特別行政區 學的叫中文 由細到大都有學過下中國歷史 咁就弊喇 一定係學個刻就被入侵了

比英國統治咁多年 你見到d街名 會唔會覺得自己noble d? 係英國一份子?
以前睇日劇撈飯既年代都冇令我變成日本人
因為依加香港同中國又真係文化好唔同

但身份又有重疊
internet media既宣傳先係令多人返大陸玩既原因掛 以前肯定無咁多啦
你有冇睇出面幾多吹奏大陸妹既post?
當然研究係可以有前設,我而家做緊嘅就係收集緊更多數據去分析呢個現象,最後係可以prove自己錯。我認為我喺分析部分持平係無問題,我都唔會有結論地去做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞