我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
擺明就係文化入侵
隔離post仲咁多人話唔關事
香港網民真係低質到
唔係好同意你講支那飲食文化個part

譚仔、雞煲即使係雲南、四川嘅文化,但係開鋪嘅人係將野食帶入嚟香港,令香港人有多樣選擇

相反喜茶係支那/廣州做起咗個品牌,勁到吸引到香港人去支那飲喜茶
而喜茶再落埋嚟開鋪,直接文化入侵

兩者對比喜茶明顯強硬好多

香港飲食文化本身同支那就係好似,譚仔亦都唔係第一間開雲南米線嘅鋪頭,所以我又唔覺得食雞煲譚仔嘅人係自相矛盾,而係呢啲係好多年前已經成為我地嘅文化

原本香港開嘅食店就係百花齊放,乜野都有
即使m記、kfc,都一樣係文化入侵,但係都同喜茶有個分別
前者兩間都係美國公司,但係佢地嘅所謂文化入侵似一個網咁,向全世界推廣快餐文化
反而後者喜茶本身係中國公司,而中國原本就係針對性要溝淡香港嘅文化,硬嘅有新移民、一地兩檢⋯⋯軟嘅有教育普教中、飲食有喜茶、海底撈等等
一句講晒
中共信唔過
終於有人有理有據咁反d喜茶狗
廢事比人話盲反
喜茶成名之前香港根本冇人識
係好多香港人係深圳飲過覺得正先出左名
本身香港有既奶蓋係WFC
上面我都講過,十年前台灣已經傳入香港
以前貢茶開到7-11咁,但佢出名並不是奶蓋
以前係冇人提呢樣野
香港有一間野叫東喜茶,就係抄喜茶開既
香港竟然有人去抄支那抄到連logo都一樣
同埋喜歡係進軍香港既時候child登有人開post
有講過其實佢係宣傳同設計方面係有嘗試配合本地文化
https://www.instagram.com/heyteahk/p/BrCWXNBAswI/
我重伸我係冇飲過,亦都唔會去支那玩
只係想指出"啲人就係初初係香港成日飲,之後先會引起想去深圳飲喜茶既諗頭。"呢句唔岩,應該係調返轉,有人係支那飲過覺得好飲,周圍同人講搞到好多香港人特登上去飲
完全同意shift走重點係問題

只係見到有人會平反睇支那劇 飲喜茶 覺得真係好反智 冇哂本土意識
換個角度睇
不如討論下係咪逢中就要反
華為, 喜茶, 海底撈
打咁大段野都係廢話
你search返東喜茶啲news 先啦
望住好多人成日上深圳飲喜茶食探魚(?)個啲
唉 明明大家講到幾唔鍾意中國 但都係衰係主流潮流手上 鍾意打卡鍾意威
認同你講嘅嘢,我飲過一次喜茶,味道真係唔差,都明白點解佢會咁受歡迎。不過都想再次提出我哋唔能夠再單純視喜茶為一個消費品咁簡單,因為喺現今香港嘅環境,佢已經同其他硬軟件配合成為一個網絡多方面咁影響香港呢個社會。

同埋現實真係有唔少人盲崇一個文化 我諗巴打都明我講咩,anyway多謝你睇哂
高汁post大力推
啲撚屌仲話文化習慣 生活同政治冇關
其實成日都想問
講到飲喜茶=接納中國人身分
咁飲珍珠奶茶就係台灣人?
飲可樂就係美國人?
去日本玩就係日本人?
咁又唔可以一竹竿打一船人,我當年無沉迷Pokemon Go,但諗返返轉頭嗰陣都引起唔少社會問題同關注。

加上只係咁唔好彩地,喜茶係呢一個時間點進入香港社會同市場,令到佢成為一個有效影響嘅actor。可能早十年打入香港,就唔同講法。
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1838461&target=2
被告於二〇一七年九月開始經營「HEERETEA 東喜茶」觀塘開源道分店,而在一八年一月底至二月份被原告發現,被告擅自單方面拒絕更改產品定價;在原告指令暫時生產某飲料時仍繼續生產並售賣;被告亦自己使用自己想用的材料而不跟從原告的指定材料。被告更單方面地引入內地及其他香港分店沒有的專屬會員制度,違反合約條款。

咁同抄有咩分別?

技術上嚟講,單一咁睇飲喜茶呢個消費行為並唔算係一個文化侵略(cultural invasion)嘅,但當佢配合埋其他文化、基建、社會上嘅改變,例如殘體字淘寶、抖音、wechat、港珠澳、一地兩檢、逃犯修例等等嘅應用嘅時候,呢一整個網絡就足以構成一個新殖民統治(neo-colonisation)手段。
香港乜撚菜都有,飲品乜式都有
喜茶就咁多人屌
仇中啫
特許經營叫抄?
從來都唔飲咩喜茶
連台灣珍珠奶茶都唔飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞