我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
支那一直做緊消滅香港文化
又嚟啲掟個論點又完全唔證明嘅人

樓豬 再睇睇下我都覺得你本身有少少biased against喜茶,想救返你份嘢嘅建議你咪再睇呢度算
雖然係有好多對你嚟講critical同逼到你繼續思考嘅回應,但更多嘅係好似我quote呢條友咁求其留個言就當幫你貢獻咗個point/幫你反駁咗啲歪論嘅路人,呢啲留言先最毒
歷史真係巨輪嚟,
90年代流行日本文化,個個睇日劇聽日文歌,
令到唔少香港人下意識地先入為主日本產品好,(雖然真係高質)
而且大多數人嘅讚揚令到今時今日日本嘢仲好受歡迎。

到韓國文化,
呢個都算係衝突較大嘅文化,
覺得好嘅會成日去韓國、用韓國嘢、聽韓文歌
覺得差嘅一開始都冇乜嘢,但一直被迫接收韓國資訊,
部份人會變得極端反韓,聽到韓文就想嘔。

而到今時今日,嚟到中共文化,
抖音、喜茶、微博、以及大量垃圾手機game等等,
其實只要你生活喺香港,你一日內都會被迫接收唔少支那資訊。
對自我身份認同未成熟嘅青少年其實好大影響(洗腦)。

個人認為就算某個文化幾優越都好,當被迫大量接收時,
大部份人都會反感,而且支那文化仲要咁低劣
韓流有衝突我都明白,但支那文化有人歌頌我真係諗唔透。
樓豬你細心數下,呢個post有幾多留言係呢種「比起真係想討論,更多係想藉肯定樓主研究目的/支持你喺呢個post嘅發言,嚟顯示自己比反對喜茶係(一個程度咁大嘅)文化入侵(which佢哋覺得一定係鍾意飲喜茶,會去支那飲喜茶先會咁「撐」喜茶)高級」嘅人
冇完全追晒所有post
但我再發現咗幾個問題需要處理
我唔肯定前面嘅巴打有冇提到
所以我照樣講咗先 順手總結一部分巴打嘅講法
如果你研究入面有涉及香港本土文化嘅話會面臨幾個困難:

1. 定義香港本土文化。
正如前面有手足提到HongKong identity嘅建構極其複雜,香港文化同香港歷史脈絡一脈相承,唔可以分開處理。建議你睇睇張少強、呂大樂、劉兆佳嘅作品,有唔少講香港同後殖民主義。

2. 承上,判斷喜茶同文化侵略有關。
文化侵略係一個相對容易處理嘅概念,但係因為介定唔到香港文化,所以你會好難講點先叫文化侵略。再加上喜茶係唔係文化侵略工具本身都需要清楚定義,例如從資金來源、創辦人/營運者背景入手。

3. Distinction of 喜茶。
你要點樣去distinct喜茶from other existing又比較新嘅外來飲食文化,例如台式飲品、韓式燒烤?條線點劃會大幅影響你個研究嘅說服力,因為外來飲食文化最後可以融入原有文化。而且喜茶點解仍然被當作外來文化,甚至係已經由外來文化變成已融入嘅都要搞清楚。呢部分最好用quantity去處理。

最後帶返個頭盔,我只係UG fresh grad,肯定有嘢唔清楚,各位前輩巴打有錯務必要(輕手少少)指教指教。
一個睇落咁多問題嘅serious Academic Research
用錯theory 拋錯書包
都可以有咁多正評
究竟啲人有無認真睇過諗過
雖然我唔反對身邊既朋友飲喜茶 但前日老豆視像打黎同我講話喜茶開左 我都話垃圾大陸茶不了 做到既好微 希望大家諗下除左喜茶 其實呢類飲品仲有好多substitute
係連登你開post只要用d把炮既term的話,
我無見過有任何一個post負評多於正評。

內文討論既話,求其拋幾句乜鬼打稻草人,
偷換概念呀,你就已經係真理
你啱 但我只係想講佢唔係唔理性 只係講得唔深入
我覺得反而係你要冷靜
所以次次我見到啲白人話自己俾人歧視,話自己係受害者,我就覺得好笑
正宗又要光環又要利益
有著數果陣就悶聲發財甚至自以為是,跟住遇到少少事就喊苦喊忽
其實大家唔好將所有野好快咁
飲喜茶=接納或者歌頌中國定點

巴打一直強調既
其實係佢背後拉出黎既人既行動
同埋背後其實我地點被控制

番大陸-->強制wechat 付款
當你好多野都不斷被控制而失去自由
但你如果唔意識到唎樣野 其實係好可怕既事
其實而家華為搞緊5g個野心係一L模一樣

姐咁
而家uniqlo zara其實全部都係血汗工廠
咁係咪你選擇去買就代表你支持啲工人俾人咁剝削?
唔係咖嘛

保持住警覺
當你可以有條件做選擇既時候 就去做你覺得justify既事 買你覺得justify既野
其實做完一大堆研究之後否認自己的題目得唔得
講得好 ,防微杜漸 。只係近年用享樂主義包裝的內地文化傳落嚟, 根本好難抵抗。事實上,用平d 價錢 去得到好d享受,收入唔多的人 根本好難抗拒。

所以,指出呢個問題係好,但希望你做完研究, 可以得出解決問題的方法/at least有方向

P.s. 我實在諗唔到有咩方法可以改變身邊的人講完大陸嘢有化學物,佢哋轉頭又走去用alipay拎著數,講埋佢哋偷資料,就話冇所謂...收入決定了一切 。
某程度上係。我有更詳細嘅解釋,係關乎日常應用例如wechat, alipay事。但因為要保密仲未講得
其實我最後想帶出嘅係每樣嘢必然有人反有人撐,我只係想搵出個過程同原因
巴打你講嘅嘢都好有用,其實我主要係想搵出呢樣嘢有人反同時有人撐,有咁大tension嘅現象,我希望可以從兩派人嘅角度都出發到,#1只係我觀察嘅其中一部分。

關於bourdieu嘅habitus其實我嘅思路係: 喜茶呢個文化製造咗一個好似cultural capital咁嘅資本,睇吓班KOL同埋ig users (我範指消費者啦),有無消費喜茶成為咗fit唔fit to the norm嘅一個準則,而打卡就成為咗必然嘅etiquette。Good taste同bad taste嘅其中一個準則就係你有無去緊貼網上嘅流行文化去消費,你無消費就係out of the group/norm。我知呢個位用class可能唔太適合,但我主要想帶出嘅係喺contem culture入面呢啲所謂trend造成一個類似class distinction嘅嘢。

我唔知啱唔啱,有錯真係請指正。 同埋呢啲係我based on observation嘅推斷,我做人類學一定會有一個自己嘅角度去睇一件事,呢個都係人類學嘅一個盲點,我唔知我咁諗有無問題,但都會有人話我有assumption。

其實我份嘢未完全公開得所以1999真係唔好意思,同埋Foucault嘅social constructivism我覺得都有機會用到,但要等整個observation完哂先可以有定論,廢是咁早下判斷。
又9up兩句先
你係呢到講到咁academic就預左一定有班人出黎抛你書包
sociological disciplines又好鐘意用死science一個methodology黎研究一d本身唔係咁容易介定既野
當中一d nuances 好容易會因為呢d框架就lost左
我睇法係 你如果要maintain自己既立埸(上面某d人講既bias)
咁你一定要涉獵政治你先至能夠理解喜茶既文化意義係乜
你可能要trace一次history in the lens of post-colonialism & post-westernism
商業點樣影響social discourses, 乃至ideology 係上世紀末果班postmodernists 講到口臭既一範
你香港係一個capitalism on steroid 既社會 呢個angle可以話係given
反喜茶其實係一個minority discourse黎 連登上太多可能會令你有錯覺覺得係majority
咁點解你會將喜茶睇成係一種文化入侵呢? 呢到已經講左d野
反喜茶既origin係政治既 單從文化去睇就好似睇住張畫布有一patch patch顏色 但就睇唔倒係一幅印像畫咁
identity係由一set relations delimit 出黎 有時序性 可變
一個問題就係 點解一般人唔抗拒中國文化既某d discourse, product?
又諗吓點解早兩年連登仔開口埋口話64係他國事務, 點解依家又唔同左?
響discursive field入面, 究竟係兩個唔同既identities爭緊, 定係你witness緊一個identity既蜕變?
地緣政治 中國既諗法係乜?
如果culture都係relational, 咁你可以點樣delimit 一個shape出黎?
橫直深 3維思考
響拋書包之前 可以砌個骨架出黎先
我就拋唔倒書包啦 因為我冇讀過呢d野
以上9up勿認真
喜茶的確係case study, 我唔否認我開個post係改咗字眼吸引大家入嚟。因為保密原因我未能夠講哂所有構架出嚟,關於bourdieu嘅回應可以睇#371,我真心想同有興趣嘅人討論,所以十分歡迎巴打。 同埋我其他留言都有詳細啲咁講我個research,希望解答到你嘅comment,我都歡迎更多critique,咁先會令我進步,多謝你
同意,巴打。意識文化係通過潛移默化慢慢改變。當一個地方移入人口多過原本土生土長數目時,原本文化好難堅守。

移民局數字 : 香港身份証接近9百萬。香港出生唔夠3百萬

高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞