我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
要講冷靜都係呢十零版嗰一大班諗都唔諗就盲撐嘅要冷靜先
見你咁講,想知其實「喜茶」呢個case study喺你成個研究入面佔咗幾大比重?
利申唔係soc sci人都唔熟呢行做法,但有興趣知道除咗喜茶,你會唔會想喺度討論其他嘅cases或者多啲你個研究會做嘅其他嘢
因為由一個行外人個角度睇,你用理論嗰陣有種想加強啲本來好脆弱嘅關係嘅感覺
要小心因為留喺個同溫層太耐,而誤將一啲現象當成係理所當然地有關係。
其實要區分日本,美國飲食娛樂文化同中國飲食娛樂文化的分別
點解我地認為中國文化具入侵性?
係咪可以政治黎區分?
當中有一個好重要的分別
就係日本美國係外國
而香港係中國的一部份(利申:支持港獨)
香港同中國的地位唔係對等
香港只係中國入面的其中一個城市
香港人同時可以係中國人
而香港人冇可能係美國人 日本人

舉個例子
A國人同B國人無論種族 文化 甚至所有野都係相同
唯一唔同的就係國籍
即使A國接受好多B國文化
A國就係A國 A國人就係A國人
唔會因為接受好多B國文化 就對“B國人”呢個身份產生認同感
國籍喺建構身份認同的時候佔好重要的地位

但香港同中國冇呢種國籍的區分
香港人同中國人都係中國籍
變左我地唔能夠用國籍黎區分香港人同中國人的分別
需要用其他野黎區分
可能係語言 飲食 娛樂 價值觀
但當香港人同中國人越黎越似
大家都係講普通話 飲喜茶 睇支那劇的時候
香港人同中國人仲有咩分別呢?
喜茶 支那劇唔會係衝擊「我係香港人 唔係中國人」呢種身份認同的最主要因素
但似乎的確會模糊香港人同中國人之間的分別
繼而融合香港人同中國人呢兩種身份
喜茶又好,海底撈又好,其實佢地都可以係代表住CCP嘅representation,當中可以係現代中國果種享樂消費態度,亦都可以係現代中國嘅生意佬來香港賺錢,係文化角度睇更加可以係香港人(作為本體或本位)本身有冇啲嘢係會俾呢啲representation取締咗?而被取締咗嘅嘢背後會唔會係一啲造成香港人身分認同嘅元素?我諗呢一點先係好多人反喜茶或者海底撈呢啲支那品牌嘅原因。

而如果思考本位係飲喜茶嘅人,要諗嘅問題就可能變咗飲喜茶,享受支那「文化」嘅人係實行呢啲行為果陣,同佢地嘅政治立場,政治參與或者思維出現咗咩衝突。如果思考本位改變,要睇嘅問題都會有變化,所以呢度好多人提出不同見解並無對錯之分,只係關注重點有少差異。

同埋諗問題唔好甩咗articulation,同埋每一環之間衍生出來嘅possibility都要考慮過。
做咗都未必有公信力,所有研究都有限制。只能夠將香港帶入一個大啲嘅field,同埋擺上多啲platform同大家分享。希望大家都一齊喺唔同方面努力
受影響與否的確睇人,而實際真係會有人受影響,一開始都幾shocked

而我研究目的係想找出啲人點解受影響或者點解唔受影響
Bourdieu確實幾難讀,我都仲拜讀緊,所以多謝巴打嘅意見
希望到時做好可以公開嘅時候巴打會睇吓畀吓意見 講真我ug唔係讀soci
大家都係做研究
巴打識呢個名應該都係同行
回答返個問題先,我比較在意先係意識上再而行為上嘅轉變。即使用現金畀錢,消費者意識上會多咗alipay, wechat pay呢啲option, 當然會存在preference問題,但唔能夠否認有呢個轉變。 而部分顧客只會認為呢個只係一個payment app, 但有機會其實佢同時間可以成為一個監控手段(身份認證,個人資料等問題),我係想帶出呢個危機,畀讀者去思考多一個可能性。

而且我要重申,喜茶呢個文化單一咁睇唔係一個危機,但配合其他方面嘅網絡,佢有機會會reshape everyday life of HK people。我好抱歉用neo-colonisation呢個term引大家入嚟
我承認我係用一個非傳統嘅社會學理論base去睇呢個文化,試咗之後失敗都叫做經驗
其實我分析重心放喺ANT, 但真係有啲資料未公開得住
啱嘅,最理想係咁
不過都令我諗返起一個台灣學者講嘅說話”I don’t choose to be a nationalist, but I am from Taiwan”, sad but true
希望公開咗嘅時候大家會覺得係一個serious academic research 確實我講嘅只係研究其中一部分,未能夠完全公開,而且仲有好多嘢要執,加上我係用人類學角度出發,非完全soci,anyway多謝大家評論
當然我想討論埋其他consumption,但篇幅有限未能夠喺呢一份講埋其他,我希望會有機會繼續做
同埋我嘅發現係想反思呢啲脆弱關係背後又會唔會一啲power implication,我覺得做人類學其中一個任務係將平時平凡嘅嘢帶出嚟討論,當然未必有人認同
經過呢個post我都會再審視自己嘅角度嘅
中立咁講返句,罷買喺民族主義上都幾常見,都有好多例子。 我出post係想大家喺雙方立場諗多少少,用個標題引大家入嚟唔好意思。但希望大家唔好齋屌,屌都屌得logical啲咁。當然我未必啱,都有好多問題要改善,不過引起大家討論都係好事
ug都冇 點會係做研究同行呀
不過希望遲下有機會啦
如果你係想講喜茶好hit導致啲人多咗揀支那寶同we7 pay,咁到底個轉變嘅重心係喺喜茶(食物)定支那寶(付款方式)度?如果係後者,咁正路其他地方,好似百佳同麥當勞都可以導致呢個轉變?

我唔清楚嘅係,「消費者意識多咗捽qr code呢種俾錢方式」後面嗰句「唔可以否認有呢個轉變」咁講嘅意義。你講得出存在preference嘅問題,就更應該知道就算有得捽qr code,最終決定佢用咩方法都係取決於其他因素,而唔會一個人本身嘟開visa,但因為係中資食肆就突然間轉捽支那寶㗎嘛(至於你話支那寶減$5呢啲,就已經係另一個因素。而且我唔見喜茶有搞呢類優惠,反而百佳同m記都見過支那寶/we7 pay分別搞)

而後面講嘅qr code有助支共監控,雖然我同意,但既然前面都做唔到為喜茶建立個好強烈嘅關係,去將佢指向付款方式轉變度,呢part特登抽出嚟只會睇錯隔離。

所以我唔明點解你要emphasize喜茶,因為驟眼睇呢十幾版,都唔見得集中講喜茶對你個研究有幾大幫助,甚至仲有啲擾亂視線。
我揀喜茶嚟做係睇中呢一個trend,正如我喺其他留言度都有解釋點解會選擇做喜茶。
其次係我嘗試緊用一個網絡型嘅系統去理解一整個reshaping of hk people everyday life from Chinese culture嘅現象,無任何前因後果或主次之分。飲食文化係一個institution, 而喜茶係入面嘅一個discourse。

至於受訪者嘅preference有無轉變,對於手機應用程式嘅應用,甚至係去深圳消費等等嘅因素都係喺喜茶文化入面發生,我唔係去搵邊個影響邊個,而係去睇當所有嘢集埋一齊會點。而研究結果係點真係基於調查結果。

同埋所有社會嘅institutions都可以帶來轉變,所以真係麥當勞百佳都可以研究。

而且除咗wechat pay alipay外,喜茶有樣服務就係可以用wechat order,我諗呢個都係幾critical嘅一個因素
又唔係話佢地冇privilege,係自覺有privilege之後會點處理先係重點。可能我用咗自己經驗去諗啦,我講大學有white guilt個種真係會因為你個ethnicity會自動當你minority要幫你咁。會有種我都冇當自己係點解你要假設我有困難嘅感覺,變相都係覺得俾人歧視。

當然我認同自覺有white privilege就攞盡同睇唔起其他種族 (即係巴打講個種)係好噁心同大有人在,講到尾都係互相尊重了解啦,唔好先假定種族係二元對立保持開放態度對雙方都好。

仲未認真回過樓主個post sorry
sorry 唔係ethnicity 係race
飲過一次呢啲junk food

仲係理解唔到點解要特登返深圳飲

捱到落去再講野啦

曾幾何時貢茶都成行成市
唔錯, 但係唔可以作為論文,
第一, 你自己既觀點&research呢?係咁引用引用,咁你自己既想法呢?

第二,論呢?唔係正反面, 係要全面,而且基於客觀現實。你就只係講現實既某一角, 然後係咁將佢放大,但係你唔係研究緊被放大果樣野呀( 喜茶政治).

人類學呀, 由人類出發, 結束於人類。
唔係政治學。
所以, 你應該要講埋, 喜茶係咩野,你覺得喜茶係咩野, 人類覺得喜茶係咩野,解釋喜茶行為,論證頭先既解釋,
最後 , 想詳盡d既話, 可以加埋, 點解唔係其他解釋,而係你果個。

俾心機!後生仔, 讀人類學既人真係少之又少, 大部份人會選擇讀心理學, 政治學,語言學, 經濟學,雖然佢地叫自己做人類學。
喜茶輪候時間長達1小時
其實你有一定程度年紀同學識,你自己既政府取向呀認知呀定哂型既話,根本呢d所謂飲食對自己身份認同既影響應該真係好細

最弊就係宜家d00後中小學教育支化,d同學又有一半係支那/新香港人,喜茶對佢地身份認同既影響力就真係好大

所以其實教育先係最重要既一環,喜茶只係catalyst既作用姐我覺得

利伸: 我自己係好撚憎支那,但喜茶我有時都有飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞