我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
starbucks 同m記做到localization 再加上你話product 係好普及,所以d人唔反感 ?係咪咁既意思

咁我想反問下starbucks 同m記 係咪一開始就做localization? 定係一開始都係賣番d美國野先 ?如果係,咁你有無諗過點解d人唔反感
多謝你,我都知自己仲有好多不足,大家畀嘅意見我都有睇哂,希望完全公開嘅時候大家會覺得ok啦
每個hybrid咗嘅culture去到某個點會成為一種新嘅文化,當然每個case都有自己嘅context,好難一概而論。 可能大家會唔認同呢種擺脫線性嘅論述,但我嘅立場係咁。
我知道呢個post有好多唔同意見,我有盡量去睇。我遲啲(大約一星期內)會開多一個post重新整理我嘅立場同開post嘅目的,希望同大家交代清楚返,多謝。
lm
喜茶 中銀 中移動 明明好多好似既代替品
咁都仲幫襯我覺得係抵屌
好想睇巴打完成既論文
其實好想知
香港究竟有冇一套屬於自己既一套?
獅子山拼博精神?定係投資炒賣至上主義?
一直都覺得香港作為一個(前)中西交匯之地,應該會有一套屬於自己既,但而家諗翻起,好似連廣東話配繁體字都已經守唔到
有啲亂,因為你個題目似係文化研究個邊,但你就用人類學,我覺得呢個題目好似用民族誌方式去做好啲。

因為我唔知你master係讀咩,所以好難判斷或者俾咩意見。

我自己本身係讀緊文研MA,或者我講下自己點睇,因為我有飲開喜茶。

係「飲喜茶」呢件事上,我覺得可以分開男同女去睇。我返深圳飲喜茶,純粹係覺得佢味道好,滿足口感,同埋可以坐係個common space度睇下女,呢個係我飲喜茶嘅目的;但女仔飲喜茶我覺得係存在打卡嘅因素,因為佢本身件產品係整到好靚。

係呢件事上,其實同身分認同有幾大關係?我比較有保留,我估男仔純粹覺得好飲、有女睇呢兩個因素比較大。

btw你有無落場實地睇下啲人?我唔知你係MA定MPhill,如果係後者,你老細一定挫到你喊。
你咁睇香港就未免太簡單了,學樓主話齋,所有嘢去到最後都係權力的鬥爭(有興趣就搵返馬克思個堆嘢睇),所謂「中西交匯」,某程度上係英國佔領香港嘅話語權,從而建構一個「香港印象」,香港人本身係無得出聲,直到文革時後,香港左仔盛行,英國佬都長期打壓,但唔見得香港有幾咁「交匯」

直到今日,香港所有名校都係天主教,想出人頭地要講好英文,西方文化長期係香港權力架構嘅頂層,繁體字守唔守到已經唔重要。
但而家要上位應該係學識奶共?
奶咩都係同一個原理,個權力頂層係咁。
飲喜茶既都要私了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞