我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
x 2 想知methodology
會唔會就係由喜茶開始令到啲人覺得想去深圳玩
而去完之後如果係玩得開心嘅話令到佢哋對中國唔反感就從而加深咗佢哋對自己係中國人嘅呢個概念呢
咁就要睇你用咩角度去睇
本土啲可以話普通話係外語所以係單純學緊一種語言,法律上佢係兩文三語之一,政治上好聽啲就係強化語言能力方便同未來崛起既中國接軌難聽就係洗你底新一代都係我嘅人

我想講既係,當然每樣野都可以關政治事,但係退一步睇有時連登仔係過份陰謀論,不過對文化有保護意識都係好事黎既
總有班人反共反到失曬理智
美國反華為係因為佢偷技術偷資料
我真係唔覺得一個人買杯野飲都會諗到佢係邊個國家/意識形態,亦都唔會有人因為喜茶而爲國家感到自豪咁on9, 正如冇人會睇到國旗就自動流眼淚
我飲喜茶因爲好飲,我食壽司因爲好食,我買衫覺得好睇就會買,唔會下下睇產地
如果買中國產品/品牌=支持共產黨,咁其實大家同大陸個班反日傻鳩冇分別,唔通喜茶執左會傷害到共產黨?
只要你個心係反共嘅,你飲乜食乜根本唔影響,唔通共產黨員終身只可以食中菜?食薯條就即係叛國?用下腦啦
多謝你嘅回覆呀,有無興趣留tg交流吓,我自己仲喺學習緊所以有錯有問題都想同有興趣嘅朋友交流吓。

講真bourdieu真係唔係完全fit但我有個諗法係有關class in social media係based on bourdieu嘅class distinction

如果有興趣好歡迎討論
其實反佢係因為佢係支那企業
佢落到嚟香港
支共就會利用佢嚟影響香港
正正就係香港又好多羊
好多都鍾意跟風
所以先要反佢嚟阻止佢繼續影響香港
咁所以研究下都真係幾好
如果發現到一啲人白紙一張
最後因為接觸得多呢啲中國元素
然後日後傾向親中咁就好有力去做嘢
雖然我本身就係咁諗
不過冇做研究就點都冇公信力
有人肯做真係幾感動
個人唔會,好似曾經沉迷kpop,但同時會好不屑佢地個垃圾政府同官商勾結,我諗係睇人,識諗嘅會自己批判,唔識諗就受影響?
支持巴打繼續研究
好多人都唔知中共有幾垃圾 同埋唔好低估中共既手段同決心 乜都做得出

我覺得tvb係咁播大陸劇係有慢性宣傳既 等人易入口啲
你會唔會忽略咗最重要個問題
反共還反共,呢個係一樣嘢,
香港人同中國人嘅身份,係第二樣嘢

如果一個人嘅生活大部分時間接觸同認同來自中國地區嘅文化影響
其實佢已經冇原因
覺得香港同中國係兩個唔同嘅民族

日本歐美冇得比較
因為文化根本太過唔同
譬如語言種族歷史價值差太遠
要比較可以拎台灣
諗諗點解會有台民覺得自己係中國人
恕小弟愚昧

一直都唔明飲喜茶點解會引起政治殖民(係咪咁叫),用樓主咁講,用喜茶用wechat比錢一條龍咁改變我地生活方式我明,咁如果比現金呢,咁又計唔計。

另一方面,iphone係美國既,三叔係韓國,營多係印尼。香港一直都係個中西合璧既地方。正如台灣同性戀合法唔會令你啲仔女變同性戀。我覺得有無被政治操作只係睇個人有無批判思考。

係咪只係因為佢係中國野先反得咁勁

利申返先:唔飲喜茶
高質社會學post
sor 我想問點為之sociological meaning
利申冇讀過soci
一定係因為佢係中國野嫁啦
我反而見到好多都係由kpop做入門
之後識得更加多韓國文化啫
不過當然啦 佢哋或者未必知個政府有咩問題嘅
咁即係主觀野
中國野所以香港人主觀地拉去政治
你個名都好大喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞