我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
我呢個研究仲喺進行中階段所以暫時未有結論,而且我係香港人所以只能夠用insider嘅角度去出發,不過我嘅觀點都係根據同受訪者嘅交談再分析所得,當然未到完成都未知結果,但呢個post係目前前止嘅一啲反思。

我都希望大家可以參與討論,起碼可以聽唔同嘅睇法
多謝巴,歡迎一齊討論
軍真d講,不論政治,係幾好飲嘅
咁講係無錯,只要自己知自己做緊咩其實住埋上去都無所謂。
但現實就係有一班人會將兩者掛鉤或者分開睇,即時本身喜茶只係一個飲品,但最後都已經被擺上社會同政治嘅討論上,係無可避免嘅。
未呀,仲係進行緊,所以有錯誤嘅話唔好意思
消費就係文化
唔係消費完就變當地人,而係對個國家同文化有正面態度
單純日本唔會convert 呢種正面態度去身份認同而支那會

你移民都會選擇你自己喜歡嘅國家,而你越喜歡當地嘅文化,就越會融入當地。只不過今日香港係被反移民,越消費支共嘢,你就越畀蝗同化香港,人同蝗之間嘅分別就越含糊。
可以怪香港個「文化根本」太薄弱,啱嘅其實喜茶本身無錯,只係嚟到香港呢個context被人意識到變咗一種入侵。消費其他文化產物無錯,不過最理想嘅係先於呢樣之前,大家可以愛惜吓香港自己嘅文化。 即係食米線之前可以考慮吓食茶餐廳,食雞煲之前考慮吓港式打邊爐、大牌檔嘅話,其實做啲咩食啲咩不會變咗一種罪。

另外我搵到一個好有趣嘅點係即使香港開咗喜茶,都會有人寧願去深圳飲都唔會喺香港飲,咁嘅諗法已經初步咁改變我哋嘅日常生活。
唔好意思,阻你少少位

【民陣6.9反惡法遊行】
日期:6月9日(日)
集合地點:銅鑼灣東角道
時間:下午2時30分集合,3時正起步
遊行路線:銅鑼灣東角道遊行至金鐘添美道

反對逃犯條例白宮聯署
-簽完記得確認返電郵

https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom

我都有試過一次係咪真係咁好飲,係好飲嘅,但可惜而家社會所有actor背後都有權力影響
一個國家有好既野..你會欣賞佢
有差既野你會批評佢
但唔會因為有好既野就無視左佢差個一面
就好似日本有好多好野..但都cover唔到佢差個一面
去日本玩就開心..要你去日本做打工仔我諗10個香港人有9個都頂唔順
中國野一樣...我未飲過喜茶唔知佢係咪真係咁正
就算有人欣賞呢杯珍珠奶茶..都唔代表D人會認同中國既衰野
素士jj
多謝巴打意見,我覺得有道理,我會再去分辨好啲同本地飲品市場個比較。的確喜茶/bubble tea呢種飲品喺學術界太新,好難向先前研究借鏡。
真係好想嗰班正評支持話飲喜茶冇問題嘅人入嚟睇下
低能,啲人就係初初係香港成日飲,之後先會引起想去深圳飲喜茶既諗頭。

照你咁講,係香港都睇到日本動漫,唔洗去日本睇,咁即係減少左文化侵略?
無錯
我講到未都係想大家保護香港自己獨有嘅本地文化,並無矮化或污名化其他文化意圖
有冇問卷之類可以答下 對呢個topic幾有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞