我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
港式奶茶出現先定英式奶茶出現先?

全球化/開放市場嘅影響黎
係文化入侵/支配定係多元化?每人把尺都唔同
理性討論
都唔知話飲喜茶唔關事有無比心機上通識堂
軟硬實力好似一開始就教 咁都唔L識分
多謝大家嘅回應,好開心大家關注香港嘅問題。我盡量睇緊同覆緊,希望大家體諒覆得比較慢同錯別字問題,會盡量改正
帶有政治目的 就唔係交流係入侵
再問多次
就咁睇樓主好似係心中已經有自己嘅睇法 再之後搵料去證明自己意見
相知個academic study會唔會有potebtial bias
推上報啦

D垃圾又要飲又要扮無辜
如果你唔接納點會支持?
其實如果係qualitative 用questionnaire survey
都好睇回答questionnaire嘅採訪對象係咩人
如果全部答questionnaire嘅都係連登仔嘅話
可能未到中四上通識呀
你覺得點解美國要反華為?

其實咪又係同一個原因
無可否認正負事物客觀上唔可以互相抵消
但要明白人唔係客觀 越花費時間喺正面 就越容易收集正面既資訊 直到bias(廢老)

話就話大家都係連登仔 淘寶po、日日上熱門既倚天po 入面又有幾多百分比既人係入政治po
再加上3毛中共洗腦 你唔鍾意中國又用中國野既捆綁思想 好多中間人都會有一定既償還心理
CCTVB幾時值得本土?
諗唔到連登會有一日連飲唔飲喜茶都要拗
連登仔唔係最反中架咩
係,仲有其他口味,主要係芝士奶蓋出名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞