我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
其實我應該開喺學術台但我想多啲人睇到同討論。我知呢個post好長,但希望大家可以睇完佢。

睇咗飲喜茶有咩問題嘅唔同post,咁啱小弟份碩士論文係探討有關喜茶呢個流行飲食文化對香港人身分認同嘅影響,所以想分享吓自己嘅見解同埋想同大家討論吓喜茶文化呢個現象。

係咪咩都要同政治掛勾?
其實每個行為背後喺社會任何層面上都會有佢嘅權力(power)、意義同影響。飲喜茶作為一個社會上嘅消費行為(consumption),就會有佢本身喺社會上嘅權力同含意。Pierre Bourdieu對社會上嘅消費行為進行過研究,提出「區隔」(distinction)呢個概念,意思係唔同個體嘅品味判斷會造成文化資本(cultural capital)嘅差別,從而造成社會上存在唔同群體同階級。我哋嘅消費模式會影響我哋嘅品味而久而久之成為咗我地嘅習慣,最後就會成為身分認同(identity)嘅一部分。

飲喜茶係咪要政治化?
Michael Billig提出過「平實民族主義」(banal nationalism)嘅概念,指我哋嘅喜好習慣、每日做緊嘅事都係一種民族身分認同嘅體現,而透過重複性嘅行為都會強化我哋對該民族嘅身分認同。當然純粹飲喜茶呢個動作唔會同政治有咩關係,但現實就似Bruno Latour所講嘅「行動者網絡」(actor-network)一樣,所有事物係緊扣關連而互相影響。正如你買喜茶,你可以用wechat order,然後你又可以用wechat pay/alipay畀錢,甚至有人會為咗喜茶去埋深圳。呢啲行為單一咁睇好似唔會對你認同自己係香港人嘅諗法有咩影響,但當同時間有多個「單一事件」多角度影響緊你嘅時候,你就會慢慢地被潛而默化,慢慢地喺行為上成為咗一個「中國人」,而對應返上一個部分,呢啲習慣就會形成你嘅身分認同。

換個講法,呢種文化嘅流入可以講係一種「軟實力」(soft power),而佢隨之帶嚟嘅改變係一種「黏性實力」(sticky power),意思係當你一開始受到影響嘅時候,你就再無辨法擺脫,例如係社交媒體、電子貨幣嘅應用。你會開始習慣從而依賴,但你永遠唔會覺得對你有咩影響,可能只係會講句「__啫,唔需要咩都政治化嘅」。配合埋政治修例、基建設備、人口政策、商業呢啲「銳實力」(sharp power),香港就係咁一步一步被改變。

所以,無論係用簡體字幕又好,飲喜茶又好,甚至睇日本動漫都好,喺香港呢個社會背景甚至個體嘅詮譯入面呢啲行為都包含一啲意義同權力影響其他人。呢啲現象、流行文化、行為唔係單一咁影響緊香港呢個地方,而係作為一個強大嘅網絡同時間多方面咁影響。技術上嚟講,單一咁睇飲喜茶呢個消費行為並唔算係一個文化侵略(cultural invasion)嘅,但當佢配合埋其他文化、基建、社會上嘅改變,例如簡體字、抖音、wechat、港珠澳、一地兩檢、逃犯修例等等嘅應用嘅時候,呢一整個網絡就足以構成一個新殖民統治(neo-colonisation)手段。

唔講喜茶呢個品牌係有意定無意咁打入香港市場,但佢對香港嘅政治影響力係一定存在。因此希望大家消費嘅同時唔好忽略佢背後嘅力量。最重要係記得自己香港人嘅身分,消費外來文化嘅同時要好好守護本地文化。

如果有睇哂嘅巴絲多謝你 ,希望大家都為香港出一分力。
LM
唉 真係呢...
理論上係咁,實際上仲有好多因素影響,身份認同唔係一件兩件事就改變到,特別係對於年紀大啲嘅人(過咗追求身份認同嘅年紀),身份認同往往會固化,就好似點解一堆中國人移民外國,但仲認為自己係中國人咁。

1. 喜茶可唔可以代表中國文化?喜茶只係中國企業,佢所帶黎嘅影響力未必包含中國文化同身份認同嘅元素。就好似我食得多麥當勞,都唔會增加我對「美國人」嘅認同感;食多幾餐爭鮮,都唔會增加我對「日本人」嘅認同感。

2. 普遍喜茶嘅消費者會飲幾多次?除非佢地日日都要飲喜茶,唔係嘅話一次半次嘅消費所帶黎嘅影響力微乎其微。
Lm瞓醒討論
總之就唔得
留名討論!
無錯,我都好同意實際上仲有好多因素去影響。不過作為一個香港人,我嘅角度只能夠從insider出發去思考,如何守護香港本地嘅文化係我最核心嘅考量,但喺呢個問題之前我哋要先意識到外來文化嘅影響力。

回應1:呢個正正就係問題之一,點解喜茶呢個品牌擺脫唔到「中國」呢個形象同埋連結。首先我唔係講食物本身,即係唔係話食壽司就被日本文化入侵、食漢堡包薯條就親美啦。我思考嘅角度係點解其他品牌例如starbucks同麥當勞佢地做到本地化(localisation); 或者無人會批評其他人用中國銀行或者其他中國較老一啲嘅企業,雖然喜茶個老闆就話要做到係中國嘅starbucks但喜茶就一直甩唔到中國品牌嘅形象。

我暫時睇到嘅原因有兩個,第一係本身「奶蓋茶」文化氣味(cultural odour)太強。呢個飲品嘅獨特性,即係芝士+水果+茶呢個食物組合喺市場上係一個非常創新而反傳統嘅飲品,導致消費者對佢嘅印象就係一個中國嘅流行飲食文化嘅產物(同海底撈火鍋+拉麵表現+修甲嗰種服務配合相同道理)。就好似一講起芝士奶蓋茶就會諗起喜茶呢個原來。反觀starbucks,麥當勞,爭鮮等等嘅品牌賣嘅食物相對的「平凡」,有唔同嘅品牌販賣同一類型嘅商品,而且成功做到本地化,相對地較易令香港人接受。香港麥當勞同茶狼都有出奶蓋茶但佢地本身一開始嘅品牌形象係販賣其他較「平凡」嘅食品飲品,所以相對地較容易接受。

回應2:基於研究保密原因我唔能夠喺其他平台講訪問受訪者嘅結果,但已知嘅係有消費者可以為咗喜茶而突登去某個地方飲,或者係regularly去深圳飲。再者,除咗次數嘅問題會帶來影響外,影響嘅深度同埋概念嘅植入都不應該被忽視。加上我嘅立場都係純粹消費喜茶唔會帶來強大嘅問題,但配合其他方面嘅改變,慢慢地改變整個觀念同視野係我哋應該要去注意嘅

多謝你嘅回應,我呢個研究仲進行緊,如果有興趣可以keep住update
高質post
終於都有識素士嘅人講喇
巴打歡迎一齊討論,我都係分享吓自己嘅反思
但已知嘅係有消費者可以為咗喜茶而突登去某個地方飲,或者係regularly去深圳飲。再者,除咗次數嘅問題會帶來影響外,影響嘅深度同埋概念嘅植入都不應該被忽視。加上我嘅立場都係純粹消費喜茶唔會帶來強大嘅問題,但配合其他方面嘅改變,慢慢地改變整個觀念同視野係我哋應該要去注意嘅

重點
一個人鍾意 就會帶埋其他人一齊去深圳
然後就一路spread
留名支持
其實奶蓋茶係台灣嫁
十年前我仲係中學雞果陣貢茶已經有
只不過以前果d唔好飲唔吸引
喜茶係第一個將呢樣野打響名堂咋
咁只係代表佢做左d野比人地做得好
係自由市場裡面打出一片天
我就冇飲過既,但奶蓋茶呢樣野的確唔係支那創造
而且支那冇咩政策係有利喜茶既發展
所以得出"佢做得起係因為佢真係吸引到消費者"既結論
我會覺得你飲唔緊要,去支那玩都唔緊要
但一定要保持時事觸角
你要去食元素周期表冇所謂
唔好上兩次深圳就話祖國強大呀好過香港呀
年中大把人去支那叫雞,唔緊要
唔好撚娶支那婆帶埋落香港就得啦
奶蓋茶好似唔係中國發明
不過以家最出名係佢姐應該
識唔少朋友會定期去日本玩/食
極度痴迷日本文化
咁唔通佢地又會變日本人
同意呀,之後就會羊群心理造咗個群體出嚟
有時多得啲乜假期唔少
樓主最後嘅結論係咩
另外樓主係學術研究
會唔會有bias同constraint
同我個喺喜茶嘅post 個論述一樣

支持
多謝巴打指正
我覺得就係喜茶呢個品牌形象做得太強硬,當然可能唔少得傳媒嘅「幫助」。的確我有已知嘅資料係消費者提起喜茶就會自動連結到芝士奶蓋茶同中國,可以話佢成功亦都係喺香港被污名化嘅原因。

我開post嘅原因都係同你講嘅差唔多,消費中國嘅嘢唔係問題,但要識得critical去諗點解同點樣去消費。

我諗法係:希望大家一直記得自己係香港人
從來冇飲過,亦唔會打算飲
都係個句啦
呢D係程度既問題黎

要反喜茶 反海底撈無問題
但係你留意下 近呢半個月時事台 多撚左好多喜茶POST
係突然多左好多 你飲喜茶就係中國人 既topic
明明咁大件事 走去理喜茶呢d雞毛蒜皮既事 (相比之下)

宜家唔係話人只可以同時做一件事
你可以既反喜茶 又反送中
但係你留意下 係一群on9 非黑即白既人 無啦啦將喜茶同反送中掛鉤在先
你個research完左未架
對唔住我搞錯咗
唔係話佢哋最後會變日本人,而係會對日本人呢個身分認同持有正面態度。就好似一啲定期去日本嘅人會喺fb/ig打卡話自己又返鄉下呀,睇得多動漫嘅又會平時同佢哋傾偈之間會爆幾句日文出嚟咁。而最大嘅問題係香港無一個好穩固嘅「文化根本」,當呢一種「第二特性」(second nature)被學習後,原本嘅文化認同好容易被洗去,從而建立咗一個「偽身分認同」出嚟。
乜真係喜茶間公司宣傳得太強硬咩?我自己就覺得係有啲本土撚為咗捧個文化侵略嘅「代表」,先隔硬煲到喜茶個規模咁大
你睇返其實喺支那,喜茶大部份生意都係喺廣東同一啲大城市,未到嗰種無孔不入、國企咁嘅level
而同時間,好多支那嘅飲食文化,啲成日屌喜茶嘅本土撚都好少批評,其至自己都好享受,例如雞煲、譚仔,好難唔怪人質疑當中嘅雙重標準。

同埋如果跟返呢個「大家鍾意喜茶就會去支那,久而久之會帶埋朋友去支那,曝露喺更多文化侵略」嘅論述,喜茶嚟香港開,啲人飲喜茶唔使再去支那,咁比起文化入侵擴大唔係更應該話佢減少咗文化侵略?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞