我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
好波
我公司有個掃地姐姐
佢:依家TVB真係好鬼衰,成日播大陸劇
仲要塞左喺黃金時間,成班大陸佬無個識
姐姐唔願意接受新事物,唔識大陸演員好正常

但後生一輩適應能力勁好多
見到靚仔靚女又有劇情可能會追

追完一套睇另一套
茶飯之餘既話題就係傾電視節目,一傳十,十傳百
其實呢種文化唔係由當年支那好聲音開始先咩?
同意,本身香港就係sell多元,閒閒地每人都可以用廣東話國語英文日文韓文泰文法文之類打招呼
想問下樓主research個方法係點?
受訪者係邊度搵?純粹好奇

樓主係咪中大?
成件事係台式奶茶文化入侵中國同香港

中國喜茶再入侵香港

然後就唔難發現香港係好容易比人入侵既一群
因為我地無咁多自已既文化/牌子
所以外國旭d就可以影響香港
紅kpop ?香港人潮流咪變
紅動漫?香港人咪跟住睇

點睇都唔覺得同政治有關
巴打個名
睇黎係讀sociology

其實香港政府有同你講要用中國歷史去做國民教育
你有無睇新聞?

亦即係你所講既入侵
lm
我咁睇 外國野入黎唔一定叫入侵

全球化下依個過程一定走唔甩

喜茶又好 劇又好 其實係有中國個名

一來香港年輕人反中國啦

二來中共玩依啲入侵 分化好撚勁

咁人地就反左你喜茶 劇先都唔怪得佢地

因為點知你背後有冇目的 定純搵錢

中國做任何野都無所不用其極
我呢個研究仲係進行緊,我所講嘅唔係一個結論,而家一個根據我現時所得嘅結果去分析同埋作為一個insider嘅歡察,有錯有問題歡迎大家指正

上連登開post係因為
第一想知道各位連登仔對喜茶嘅睇法
第二係希望大家從唔同角度諗吓同一件事,無話邊個一定啱
第三係希望大家團結啲6月9號見
問題係99%嘅人都唔係你咁
佢地唔會有時事觸覺
你有冇真係進行呢啲活動嘅frd?
比例上佢地真係唔反中比較多
相反會陪我一齊搞行動嘅frd
清一色唔會飲喜茶同去中國玩
錯晒啦
廣東話同其他語言可以共通
但政治上點解會有普教中?
咁其實呢d人你屌佢都冇用嫁
本身唔理時事你點樣解釋佢都唔會理嫁啦你
巴打你做完個研究會唔會公開畀大家睇?
犀利,我自己會覺得soci好悶
你仲有心機去做研究
多謝,我知自己仲係半桶水階段,不過想用較新鮮啲嘅想法去研究。最重要係想為自己地方盡一分力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞