我做緊一個關於喜茶嘅社會人類學研究

414 回覆
2086 Like 69 Dislike
三,四十年前
Tvb既流行文化影響埋成個東南亞地區
多謝你巴打 同我諗緊嘅方向都似,我會努力做好個research同大家分享
見到 Bruno Latour, Pierre Bourdieu 呢d 大名,加上你個進路好似幾有趣
係,就好似#53巴打講,個product本身係neutral,但個brand就好中國化。可能本身唔係想所謂「入侵」香港文化,但無辦法地同時間有其他嘅事件令佢捲入埋呢個網絡度,所以就有人反。
仲要有個po有二千幾正評 cls
其實有咩好理性討論
中國文化入侵香港係事實
作為香港有本土意智嘅人應該好對任何中國嘅嘢都要有所警剔

唔好同我 spin 咩日本 美國
人哋國家無諗住洗走你香港文化 但中國係會要求香港 甚至全世界都要行佢個套
嘩唔怪得咁多人崇日啦
樓主會唔會睇埋除左喜茶以外嘅消費行為?
首先前提係消費會影響身份建構
而身份建構嘅過程係流動 唔固定嘅
你放得越多野入去"我"呢個schema入面
咁"我"嘅身份係應該愈複雜 愈豐富

第一係個人本身消費模式比例上有幾貼中國
一個有9成消費/行動係喜茶,wechat etc. 同一個得1成消費/行動係同樣野上嘅人相比
後者身份會係點?
(因為我認為消費範圍愈廣 對身份認同嘅影響愈細)

第二樣就係時間嘅轉變
正如啱啱咁講
會唔會有咁嘅可能
有人5-6年前好迷日本
大多數消費係日本上
而依家嗰個人消費行為變左
多左消費都係中國相關嘅產品上
佢身份又會唔會變?
中學雞:看不懂你寫什麽,對不起。先看倚天了…
做咩一定要逼人地反送中就反埋喜茶?
唔反喜茶唔可以反送中?
你開一個喜茶既社會人類研究po
不如開一個點解d人仲會支持送中既研究po啦
好耐冇見過有學術性質嘅理智post,支持
本身香港就有中國文化的一部份 和而不同係香港其中一個特色 求奇將一種飲食就話係文化侵略 要擺上政治層面 呢個論調未免太高喇 如果逐步/全面迫你指定要飲用同一系列的菜色 (eg. 中國菜) 就話種係文化侵略 呢個定性就比較合理

簡單d 食物好味就會食 唔好味就冇人幫襯架喇 唔通食得多老麥 我又愛美國多d?唔係啊話 唔通我係大陸打工 交iit 就愛國到不得了?

大佬 regression model又唔整 stat 又冇 空口套白狼 空頭支票 係人都識開
問題癥結在於潮流
一樣大家都做嘅野 自然會覺得無問題 甚至會仿效
所以個個都覺得返大陸飲無問題
指佢染紅後 "CC"TVB 唔值得
染紅前的確佳作頻出
都有睇得出喜茶配合香港嘅努力例如會有一啲香港限定menu,不過正如我所講就真係唔好彩喜茶喺呢個年代先打入香港。

認同係後者呢個statement,加上啲乜假期或者kol嗰啲啦。希望香港人可以少啲羊群
睇倚天又算唔算文化侵略?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞