【新手故/微甜/婚姻】如果能重來...我要選

367 回覆
101 Like 4 Dislike
樓主係余仔?
我都覺結尾有D倉卒 唔止係咪因為樓主之前病咗?
希望可以出個外傳/寫個純子俊角度
想知點解佢咁愛楚兒 可以為咗佢而死
但之前十幾年/當年分手又唔搵番佢?
第一次喺故度留言,樓主寫得好觸動人心呀有d point真係睇到喊,睇完個心都覺得好痛
你值得更多正評!!
唯一,都30歲了,為情而死真係唔多浪漫o既事。有緣無份又好,有份無緣也好,其實只係世俗間一些家鎖。

雖然係故,但經歷過o既人唔會少,我都慶幸捱過左,想死o既諗頭點都有過,不過回頭睇返,咁諗真係零價值。

道德上,出軌又好綠冒也好,點都係唔o岩。但再進化去想,真係睇下點出呢條軌,如果只因花心,西痕鳩硬的確沒有什麼談論餘地。

但諾言係真心呢? 愛真係唔需要原因,更沒有道理。 愛就係愛,唔愛點迫都唔愛。如果要把什麼責任,內疚,世俗,面子等等算進去而強迫自己内心選擇不愛的人,對自己,對別人,更殘忍!

如果要用到死去逃避呢堆世俗眼光問題更係太自私同軟弱了吧。

唔係扮偉大,但一個真係經得起風浪o既人,那怕是自己最愛,如果堅個心唔係你到,霸得到佢個殼咁又點,佢痛苦,你更肉痛,不如自己痛埋佢,放生別人也等同放生自己。
捱得過絕對係靈魂進化。

anyway一般人連消化都有難度,唔好講真心明白,更唔好講又有幾多人真係做得到。
咁愛情真係唔可以計輸嬴。
更家唔係監牢,鎖返黎o既愛,好on9.
期待你下一次
入心入肺寫得好好啊
ps特登註冊嚟打cm支持
多謝支持
巴打竟然整個sad ending
余仔已經夠慘附出咁多,仲要戴帽,死埋老婆
諗住入黎睇下野開心下,褲都除埋你比我睇依d
近牌環境氣氛已經咁唔開心,仲要整d sad end 野我地
嬲嬲地真係學子俊同楚兒咁走左冇眼屎乾淨盲
巴打, 希望你係個故事裡面揀想睇O既黎J, 開心下
記住文末呢一世:
無人可以去為自己再活一次,如果你仲活著,請好好珍惜, 千萬唔好做傻事如果有下個故, 我寫HAPPY ENDING啦
點信你ar
你個個故都sad end wo
唔知點解睇到好有感覺
突然想搵故睇,好touching!
樓主有料支持!
好好睇
唔知仲有幾多當時有睇呢個故嘅巴絲打仲喺度,重新睇返差不多三年前嘅呢個故,突然覺得欠左一d野,好快會出個短故等我
LM
【微甜】如果能重來..我要選【2?】
https://lih.kg/2907275

開始喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞