【新手故/微甜/婚姻】如果能重來...我要選

367 回覆
101 Like 4 Dislike
各位好,呢個係我第一個故,自知文筆唔好,希望會越寫越進步,希望大家多多包涵
呢個故仔內容有3分真7分假,唔求有人追,只求自己可以好好地完成佢就已經滿足

如果有如果
後悔 ─ 時間過左去就返唔到轉頭而產生嘅詞語
「如果俾你一次機會返去以前,你會揀幾時?」
家庭、學業、成長、愛情、工作……大概每個人都總有想返去以前嘅想法
聽住林俊傑嘅《可惜沒如果》,一邊心諗如果有如果咁有幾好呢?
又係一個胡思亂想嘅夜晚,望一望電話,望一望訓o係旁邊呢個熟悉嘅背影,原來已經凌晨兩點,聽朝七點就要爬起身返工喇
「訓啦。」背對住佢每晚都同自己講呢句然後瞌埋眼

「早晨」
已經喺呢間公司返左工五年,由senior marketing officer做到而家Assistant Marketing Manager,因為要見客同埋自己個位都要見人,每朝都要7點起身執好自己儀容, 揀好衫先出門口,之後就迫地鐵返工、忙到天昏地暗、收工又迫地鐵返屋企嘅日子。

久唔久都會約返中學同學出黎聚下,但畢竟大家都有家庭,點會好似以前成日見咁;朋友裡面得我未有小朋友,所以自然有啲話題我點都插唔到嘴。
今日星期五Ladies’ night約左七點喺Wave 度食飯
「喂呀!點解你身材仲KEEP得咁好咖?你睇我肥到腰都就黎搵唔到喇!」
嘉玲搣起自己腰間D肥肉
「你幸福肥嘛,生埋小朋友,邊有得咁比?」把口就咁講,心裡爽得很
「喂係呢!你整左你個仔個Portfolio未呀?」嘉玲轉向問其他人問題
「你個B都差唔多厭奶期咖喇喎!」
「你老公又掛住打機唔幫手湊仔?吊9佢啦!」
佢地你一言我一語咁
「楚兒,你諗住生未呀?」嘉玲突然將話題轉向我
「順其自然啦。」我打算輕輕帶過就算
「我地今年都30咖喇,再唔生等幾時呀?」珊珊滿臉認真咁望住我
「係時候咖喇!我覺得生左之後成個家庭都完整左!」雅詩完全跟大隊
「你地出黎食個飯都要請示四大長老,又要搵人幫你地湊小朋友,生完身材又走哂樣,咪搞我啦」
見我咁嘅反應,佢地都唔想繼續迫問我,又試傾返佢地啲湊仔經
我開始慢慢fade out,突然眼現左個熟悉嘅身影
行緊入黎餐廳呢個係伍子俊,佢係以前學校嘅男神,6尺高,30歲人仲keep到中學時個身型;中四入黎嘅插班生,中六同左嘉玲一齊,高考左無耐佢地就有左BB、結婚到而家都已經十年。有自己物業、有自己小朋友,好完美嘅家庭。

「喂!好耐無見呀!」子俊一行到入黎已經攬住嘉玲,用最熟悉嘅語氣同我地打招呼,我知道佢刻意避開我嘅眼神,我嗅到佢仲係有一種熟悉嘅香味

佢畢業之後就考左警察,做到而家。睇嘉玲嘅IG、Facebook成日po相都覺得好羡慕,點解一齊左咁多年都仲可以咁Sweet?

因為個個都要湊小朋友,所以食到9點半已經係最盡,一定要返屋企交人

因為我住得比較遠,返到屋企沖涼時已經係11點,一邊沖一邊諗緊佢地講嘅野,忍唔住嘆左一大口氣:「如果我果陣揀左子俊,而家幸福好多,大家都叫阿俊,點解咁唔同?」又嘆一大口氣

「今日食飯點呀?」入到房,我老公一早已經坐左喺床上面禁緊電話

我老公,余浩俊,我地都係中學同學,由中一追到我中六,中六果年一齊左。身邊嘅人都話佢係廿四孝老公。

中學時期,佢聽到我同班女同學講:佢地平時都係用右手處理生活上嘅野(當然左撇子就調轉啦),所以肯用右手拖你嘅男仔先係真心愛你咖!
我真係無刻意講俾佢聽,但從此之後佢都盡量用右手拖我

我地行街時,佢永遠都會行喺近馬路果邊,我心知佢怕有咩危險佢可以幫我擋;

發現我地有共通點時會異常高興,就算只係食飯時同時拎起罐可樂再同時放低,都已經令佢好開心;

足足拍左十年拖,經歷過幾次求婚,我終於應承嫁俾佢嘅原因好大部份係因為覺自己嘅年紀到、身邊嘅人個個都結哂婚,而並唔係因為我好愛佢:我知我好自私,我心入面好清楚,佢始終都係我當年嘅第二選擇。但因為佢真係好到無可挑剔,所以我咁多年都無搵第二個嘅念頭。

「哦,無乜特別丫。」
沖完涼仲要將查幾層野上面、查Hand cream、Body cream先可以上床,臨訓前唔可飲水,唔係第二朝就會水腫。

呢個就係29+1嘅人生,女人唔keep好易無

一邊對住塊連身鏡吹頭,一邊諗緊好多個如果
老公突然從後攬住我,將我下半身靠向佢,等我感受到佢細佬已經頂住我屁股。
我今晚著左條新嘅黑色lace絲質睡裙,我無理佢繼續背對住佢吹我嘅頭,一邊望住鏡入面嘅自己。其實我今年30黎講都算keep得唔錯啦?

keep到34C、26、36。維持身材係我生活上嘅其中一個堅持,唔可以用年紀做藉口令自己崩壞!

「嗯…」佢見我無理佢,雙手開始放肆咁喺我身上下同時遊走
佢好肉緊咁搓我對波,又扮不經意咁掃下我嘅乳頭,令我忍唔住全身震一震
「等我吹埋頭先啦!」我輕輕力撥開佢對手
「你繼續吹頭…唔洗理我」

佢嘅呼吸聲開始變大,佢開始喺我耳邊吹氣同鍚我條頸
原本被我撥開嘅雙手變成用左手嘅手指公同手指尾同時把玩我兩邊嘅乳頭,而右手就掀起左我嘅睡衣,手指隔住底褲咁磨蹭裡面嘅豆豆

「嗯….嗯」舒服到開始呻吟

佢已經一手拉低左我條底褲,將我大腿分開,將隻手屁股位向前手指不停咁喺外陰同豆豆之間來回撥弄,搞到我爭啲企唔穩

我終於都放低風筒,我投降

「衰人!」我轉身攬住佢條頸
我地開始濕吻,佢將手指插入小穴,我亦伸手去套弄佢仲著住底褲嘅細佬,佢開始埋頭喺我對波度,不停吸吮我嘅乳頭
「嗯…我要…」當佢果兩隻手指用力咁觸碰到我嘅G點時,我已經伸手去除佢條睡褲
我捉緊佢去拎紙巾抺走充滿愛液嘅手指嘅時候,即刻蹲低想將佢細佬放入口中
「唔好啦…我唔鍾意你用口幫我」佢將我成個人扯返起身,擰向面對連身鏡嘅方向,著我半趴低上半身

佢從來都唔俾我幫佢含,原因?淨係話唔鍾意,邊有男人唔鍾意女人幫佢含?

佢再次用手指摸一摸我小穴確定已經夠濕,用龜頭輕輕再喺我嘅小穴外面磨多兩下,就對準位置將成條肉捧插入黎

面對住塊連身鏡,見到自己對波隨住抽插咁擺動,望住佢一下一下咁插入黎真係好正,舒服得黎又有種羞恥感

佢鍾意做主導,所以狗仔式之後就係男上女下

性的確係令我地之間其中一個好重要嘅維繫方法

完事之後,佢就去倒頭大睡,我就著返底褲,準備訓覺

無錯,一齊左咁多年,完事唔會再有tbb果種兩個人唔著衫攬住張被,女嘅捱住男嘅膊頭講「我愛你」果種情節

6099 XXXX:「哈佬」正準備訓覺時電話突然震一震
加油 我都係新手寫故,堅持就會有人睇!好似係
已經半個人踏入夢鄉嘅我,選擇放返低部電話

第二日早上 一開返電話
6099 XXXX:「喂乜你已讀不回人咖?」
6099 XXXX:「訓左喇?
6099 XXXX:「我係子俊呀」
我:「??」
其實我一邊打字一邊心跳得好勁,佢永遠都可以令我心動

子俊:「早晨!乜你咁早訓咖咩?」
我:「年紀大,早睡早起」
子俊:「無呀,見你琴晚食飯都無乜點出聲,唔開心呀?」
我:「唔係呀,好耐無見丫,我地啲聚會你平時都唔黎咖」
子俊:「我想見你
WTF?見我做乜?又諗起當年我地.....
子俊:「你等陣LUNCH有冇約人?我今日返中更,可以食埋LUNCH先返去」
點算?我點答好?
子俊:「就你公司樓下間Salad bar啦」
我:「你知我公司喺邊?」
子俊:「要知有幾難?一點喺你公司樓下等」
佢同以前一樣,無俾機會我就自己決定哂一切
子俊由中四插班後,我同佢之間都無太多交集,由於佢外表太搶眼,身邊好多女同學都傾慕於佢,由中一到中七,鍾意佢嘅女仔多不勝數,當中更加不乏送上門嘅女;我都係平常嘅女仔,我都有去偷望佢打波、游水,但我唔想同全世界女仔一樣,所以平時上堂時我都故意唔望佢,唔想佢覺得我都係其中一個發花癲嘅女仔。

中六開學,有唔少同學因為會考唔夠分所以升唔到,班級裡面就算連埋插班生都只係得30人;班主任話我地班嘅同學會擅長嘅科目好參差,所以今個學期開始, 互相科目好同唔同嘅同學會編埋一齊坐,希望我地可以互補不足;結果編左子俊同我一齊坐。

一齊坐左之後發現佢雖然好多時間都放左去打波同游水,但原來佢讀書都唔差,數學更加係好過我呢個掹車邊合格嘅多多聲;我開始會請教佢有關數學嘅計法,佢亦會問我有關文學嘅問題。

「咩野思路呀?呢個作者到底想表達啲乜?」佢伸手去指住我本書嘅同時總係會唔覺意掂到我隻手

「借支筆黎丫!」每次佢還返支筆俾我嘅時候都感受到佢喺筆度留低嘅餘溫

「你個大頭蝦又唔記得帶書呀?Share睇啦咁」

一本書兩份睇,有時老師講解緊課文時,我地會同時拱埋去本書度睇
近望發現佢真係好靚仔!十足十果陣時台灣好紅嘅周渝民咁、粗眉大眼、眼神時而陽光時而憂鬱咁、鼻樑又夠高、嘴唇有少少偏厚、唔知鍚落去係咩感覺呢?冷靜冷靜!

「望咩?」佢發現我目不轉晴咁望住佢
「無呀,望書囉!」
「唔好望我咁多,已經有太多人鍾意我喇!」佢露出得戚嘅笑容

佢笑起上黎更加吸引,同佢四目交投,我知道自己已經開始面紅,即刻扮摷書包搵野

「喂!係咪冷氣太細?你塊面咁紅嘅?」佢邊講邊舉手同Miss請示想較一較個冷氣
「唔係呀!放返低隻手啦,我無野!」我趕緊拉返佢隻手落黎
拉左佢隻手落黎之後,正想縮手嘅時候
「原來你隻手細我隻手好多喎!」佢將我嘅手掌放左喺佢手掌上面量
我心跳感覺已經跳到200,即刻縮都縮唔切

「上堂啦!」
留名支持
大家坐埋一齊,少不免會觸碰到對方嘅身體,亦開始習慣同對方有肢體接觸,但由於身邊嘅女同學上堂時都望到實一實,所以我盡量避諱

「你就好啦!分到同男神坐埋一齊!」嘉玲嘅心心眼,充滿住羨慕
「都係咁上堂,無乜特別。」我好清楚知道嘉玲對子俊嘅鍾意有幾深
「我都好想同佢一齊坐呀!就黎測驗,如果佢肯幫我溫書就好喇!」
「佢都唔係咁叻姐,我幫你溫啦」
「你點同喎!佢教我嘅話我可以乘機捱埋去佢度,話唔定咁就得米呢!」
「喂呀,你同隔離班個Calvin散左有幾日姐?」
「點同?無人可以同男神比!諗起佢對手臂,如果抱住我咁搞野,淨係諗都覺得濕呀!」

嘉玲喺我地讀中四果年已經破左處,佢係我地同學之間嘅性博士,基本上我地圍內嘅女仔拍親拖都會問佢意見,佢嘅身材喺讀書時簡直係無得輸,佢比我地都早發育,中四時上圍已經有36,加上佢腳長屁股又挺,身邊勁多狗公追佢又多兵;我地仲會約埋一齊,襯屋企無人嘅時候一齊偷睇咸片
我當時仲未明有乜咁好睇
「痴線!細聲啲啦!全世界都聽到喇!」嘉玲越講越起勁,我爭d就要摀住佢把口
「怕咩喎,都放哂學啦!我就唔信我溝唔到佢!等我“食”佢俾你地睇!」

後來我先知道個“食”字係點解

第二日嘅lunch完左,我返到課室見到嘉玲已經坐左喺我個位度問緊子俊野,不突止將校服心口d鈕解左頭三粒,仲不停請佢隻手臂食波餅,佢完全無避開嘅意思,我望到個心梗住梗住;我選擇坐喺嘉玲個位度,等佢問完先坐返埋去。

「上堂喇!」
上堂嘅鐘聲響起,嘉玲仲唔捨得走,我唯有行去嘉玲旁邊篤一篤佢手臂

「乜你返左黎唔出聲咖?」子俊完全無留意我已經望左佢地十分鐘
「但我仲有D野未明呀,呢堂我地交換位坐住先啦!」 嘉玲向我單眼,暗示我要識做

我幾千個唔願意接收佢呢個暗示,但奈何佢係自己best friend,可以點? 我死死地氣咁行返去嘉玲個位
幫推
多謝你支持
跟住全堂數學我就望住嘉玲繼續送波餅、扮跌筆為左想子俊望到佢對豐滿嘅上圍,甚至借d意捱過去子俊度問野時放隻手落子俊大脾
但子俊完全無縮開嘅意思,佢到底遲鈍到feel唔到定其實佢鍾意嘉玲?

越諗越谷氣,個心好似俾針吉咁

差唔多上完數學堂
我努力咁同自己講:「你當自己係佢邊個?你憑咩嬲?」

比平時漫長一百倍嘅數學堂終於完結,嘉玲亦乖乖地同我調返位,只係臨走時向子俊講低一句:「咁我有咩唔明打俾你咖喇!」

然後向我發出一個「得左」嘅眼神

我默默咁坐返自己個位,嘉玲同佢上左一堂已經拎到佢電話?
我個心好似俾幾百支針輪住吉咁,好想喊出黎

「喂你拎錯書呀!呢堂係文學!」

我望一望手上面嘅書,真係拎錯左中文書

「點解個Miss講野好似外星文咁?我完全聽唔入腦!」佢喺我耳仔邊講

「做乜唔應我?Hello?」

「專心上堂啦!」跟住落黎我都無再出過聲,佢亦無再追問

個心仲乸住乸住,就算放學鐘聲響左、同學都走哂我都繼續低頭扮睇書

「喂!就咩唔走?」
「奇奇怪怪!咁我去打波喇,聽日見!」佢講完呢句之後摸一摸我個頭先離開班房

佢呢一摸令我更清楚知道自己入左坑,頭先佢俾嘉玲送秋波嘅事瞬間忘記哂,我唔想同朋友爭仔,但我好鍾意佢,可以點?
聖誕假前夕

「借部電話黎!」
「做乜?」佢已經一手拎起左我部電話,打另一個電話號碼
「呢個係我電話號碼呀!假期我如果溫文學唔識我會打俾你咖喇!」

就係咁,開始左聖誕假期

我每日就係咁望住個電話,一得閒就禁著部電話,生怕電話壞左/無電

結果都係無任何SMS、無未接來電、電話亦無壞到

直到平安夜當日
子俊:「早晨!起身未?」
我:「一早起左啦!」
子俊:「聽日聖誕,今晚一齊去倒數?」
我:「下?」
子俊:「10點喺百德新街名店坊門口等!不見不散!」

點解佢會無啦啦約我倒數?佢都鍾意我?定係無人陪佢搵我涉時間?嘉玲無理由無約佢咖?

呢個下午我問左自己無數個問題,全日心不在焉,小鹿亂撞咁

天使話我知:自己出去嘅話好衰女,好似對唔住嘉玲咁
魔鬼話我知:倒數姐,倒數完就返屋企,無事嘅

結果我今次聽左魔鬼嘅說話,食完晚飯之後就著揀左全屋最靚嘅連身裙出發

搭正十點到左名店坊,但今日實在太多人喇,我根本見唔到佢喺邊
左望右望,始終都見佢唔到

「喂你喺邊呀?我到左喇」
「我著淺綠色連身裙,你見唔見到我?」

連續send左兩個sms俾佢都無人應,唔係平安夜先黎放飛機掛?

突然有人拖起我隻手,我嚇到即刻縮手但對方緊緊地拖實我
樓主好勤力出文
幫推
LM支持
「Sor呀!SOGO果邊行過黎勁多人遲左少少!我地行去times果邊先!」
佢一開聲我就知道係佢

「放手啦!我自己識行!」我心跳到就黎頂唔順,我試圖fing開佢隻手

「拖實啦!咁多人等陣又失散呀!」

就係咁佢拖我行向times方向,塞過左黃金,跟住條路已經俾人塞住哂

「喂!Jason!我喺度呀!」佢突然向前大叫,女人街街口有幾個男仔向我地呢邊揮手,佢想繼續拖我隻手行過去,我用盡全力將佢隻手fing開左

「嘩!第一次見你帶女出黎喎!」
「咪亂講野啦,佢坐我隔離咖,叫楚兒。」

就係咁樣大家介紹左大家之後,就繼續向前迫,迫到去利園山道波斯富街中間就已經無辦法再向前行,沿途因為實在太多人,佢攬住左我膊頭靠向佢身體,我個心一直都卜卜卜咁跳

「唔洗攬到我咁實啦!我自己行到!」

其實我喺初中嘅時候都拍過拖,只限拖手同鍚,但從來都無咁樣卜卜跳法
「喂你睇路啦!」一邊講又一邊攬得我更實
「10、9、8、7、6、5、4、3、2、1」
「Merry Christmas!」佢興奮咁攬住我講
其實我對節日一向興趣都不大,但見到佢咁開心,我都好開心

人潮開始四散,因為我就住喺大坑,所以我提出自己返屋企
「咁夜我送你啦!」

我無回應佢,佢同朋友交帶左之後就追返上黎
「做乜唔等我行先呀?」
「我諗住自己行返去好近渣嘛!」
「我好肚餓呀,附近有乜好食?陪我食埋宵夜我再送你返去啦!」

結果我地行去天后食埋清湯腩佢先送我返屋企

「做乜你今晚咁少野講嘅?係咪頭先太迫你唔舒服呀?」
佢一邊講一邊將手背放喺我額頭

「你好慶丫個額頭!係咪發燒?」
其實我係緊張到個人發熱,唔通又話你知咩

「無事呀,無唔舒服。」
就咁樣傾傾講講,好快已經行到去屋企樓下

「我返上去喇!」打算轉身就走
「聖誕快樂!」佢將我拉返埋佢身邊,直接同我眼睛對視
「頭先咪講左囉!」我別過頭去
「好啦!夜喇,快D返上去!」佢講完之後輕輕喺我額頭輕吻左一下
我好似魂魄唔齊咁返上屋企

佢岩岩錫左我一啖?係咩意思?鍾意我?我地係咪已經算拍緊拖?

「返到未?」我都未回到魂已經收到佢SMS
「嗯。」
「返到講聲丫嘛!咁我走喇,88!」

原來佢喺樓下等到我返上去報平安先走,我摸一摸自己塊面,慶到辣手

跟住落黎剩低嘅假期,我地每日都KEEP住來來回回嘅SMS

我:「做緊乜呀?」
子俊:「約左FD去打波,你黎唔黎呀?」
我:「唔喇,我仲未搞掂D功課」
子俊:「咁渣咖!」
我:「哼,係咁渣咖喇!」
子俊:「唔係嬲下嘛?講下笑渣」
我:「點敢嬲你丫萬人迷!」
子俊:「你知就好」

子俊:「趕功課呀!」
我:「頂你上次又笑我,原來你自己都未搞掂!」
子俊:「HEHE~上次講笑渣嘛」

子俊:「嘉玲約左我等陣睇戲呀,而家換衫出街。」
………………………….我可以覆乜?
我:「咁你睇得開心D!」
子俊:「好呀!睇完話俾你知好唔好睇丫」

結果呢晚佢無再俾過SMS我,直到假期結果,佢都無搵過我

聖誕假期後的開課日-早會前

「我睇戲嘅時候拖到佢隻手呀!」嘉玲在炫耀
「咁跟住你地去左邊?」雅詩豎起左八卦嘅耳仔
「唔話你地知!不過我地KISS左喇嘻嘻」
嘉玲面上彷彿刻住【子俊係我嘅】嘅勝利表情

我個心好似俾針不停吉咁,吉到有種呼吸唔到嘅感覺
我呢一刻邊個都唔想見到,直接跑上班房,喱喺角落不停咁喊
直至早會完結,我去廁所度洗一洗塊面先坐返去自己個位度

「你隻眼做乜?腫得咁緊要?」
「你喊過黎?邊個蝦你?」

子俊嘅問候,令我個心更加痛,眼淚又不自覺咁流落黎

點解要明知故問?

都同左嘉玲一齊,做乜仲要扮關心我?

為左唔好俾老師發現,我一直扮睇緊課本
佢見我不停拎紙巾印眼淚同擦鼻涕,都唔敢再問落去

直到小息時間

「可唔可以話我知發生咩事?」佢將一張紙仔遞左俾我
「係咪關我事咖?」佢見我唔理佢, 拎返張紙再寫多一句

唔關你事關邊個事?

「唔關你事」我寫返呢句俾佢
「你係咪鍾意左我?」
「我無,我唔會做第三者」
「咩第三者?」
「你唔明就算」
「你講清楚D!乜野第三者?」佢開口問我
「你拍緊拖,我仲鍾意你咪叫第三者囉!」

我仲知道個醜字點寫,衝左去女廁冷靜
直到上堂我都無出返去,廁所得返我一個人
我開始諗返呢個學期,呢個聖誕假到底發生緊咩事?

點解我會變到咁唔知醜?明知自己老死鍾意佢都仲暗戀人?

睇返啲SMS,原來除左平安夜之外,每日都係我主動搵佢

做乜要自作多情?當自己係人地邊個?

人地當你係阿妹goodbye kiss你額頭好出奇咩?

越諗就越覺得醜!我唔敢喊得好大聲,只可以一邊流眼淚,一邊抽搐

人生第一次感覺個心有撕裂嘅感覺

突然聽到關門嘅聲音,再黎係一啲木頭敲到野嘅聲音,跟住就有腳步聲向我嘅廁格慢慢步近

「咯咯」有人敲我度廁所門
結果呢晚佢無再俾過SMS我,直到假期結束,佢都無搵過我
我唔敢出聲,如果係Miss見到我而家咁嘅樣肯定會捉我去教員室

「我知你喺裡面」一把熟悉又低沉嘅聲音

「你痴線咖?呢度係女廁黎咖!」

我嚇到即刻彈起打開廁所門

「唔洗驚,我用地拖lock實左度門,外面仲放左小心地滑嘅牌。」
「返去啦,我無事咖喇。」我諗住行出廁格,開返度門返課室
「唔返得!今日唔講清楚唔準走!」佢伸手攔住左我嘅去路
「有乜好講?都唔關你事!」我想推開佢隻手,但邊夠佢大力丫?
「唔關我事關邊個事?你鍾意果個係我」佢反手拖住我

「唔知醜!你估學校個個都鍾意你,我就一定係其中一個?」
我已經喊到聲都沙埋,為左脫身我用力踩左佢一腳

「痛!」佢抱住一隻腳,單腳咁喺度跳,本身我已經向女廁門行緊過去,手都已經望到門柄,又向後望返佢一眼

「我好細力渣喎!」
「腳指骨!你過黎睇下,可能俾你踩斷左!」
佢痛到眼都張唔開,好似想喊咁

「有冇咁誇張?我真係好細力!」我都係唔忍心返轉頭想幫佢睇隻腳

「唔痛喇!」佢將我成個人攬左入佢懷抱裡面,又露出果個得戚又迷人嘅笑容

「喂呀!做乜野!」所有嘅傷心喺呢一刻轉變成緊張,我拍佢心口想推開佢

「我鍾意你」
世界彷彿完全靜止左

「你講乜呀?」
下一秒,佢將厚厚嘴唇緊貼我嘅嘴唇,爭啲將我嘅魂魄都吸走埋

「洗唔洗聽多次?」
「聽多次咩呀?我都唔明你講乜?」雖然我好鍾意佢,但呢一刻偏偏唔想直認

女仔就係咁,日夜喺度幻想對方會唔會都鍾意自己?唔知佢表白時會點?但對方表白時,矜持又會突然彈出黎,唔想俾對方覺得自己係任佢魚肉

但佢攬得我好實,搞到我動彈不得

佢再次錫我,今次仲將條脷伸埋黎我果邊,佢不停錫,錫到我就黎呼吸唔到

「好啦好啦!我知道喇!」
我用力推開佢,深深咁呼吸一口氣,腰仍然俾佢攬住走唔到

「咁你呢?」
「我?我咩呀?」我装傻扮懵
「信唔信我....」佢作勢想再錫落黎
「得喇得喇,我都鍾意你」我輕輕惦高腳尖喺佢面硃錫左一啖

佢當時嘅笑容,我永遠都唔會忘記

「等陣我出去先,確定無人你先好出黎呀!」
「我女朋友真係好SWEET!」

同子俊一齊左之後,我叫佢喺有其他同學時同我保持距離
口講係唔想俾其他女同學針對,其實係唔想俾嘉玲知

年輕嘅時候就係咁傻,寧願地下情都唔想傷害到姊妹,而家諗返真心蠢,愛點可以讓?
我揀左一條淺綠色嘅貼身連身裙,化左比平時精緻嘅妝,著左對淺色嘅三吋高踭鞋

雖然只係食個LUNCH,亦唔知佢搵我嘅目的,但我要以最佳狀態去見佢

行入Salad Bar已經可以好快咁喺人群裡面見到佢

佢對我黎講永遠都好似舞台上面嘅男主角,聚光燈永遠會照亮佢身處嘅位置

「仲係鍾意食凱撒沙律?我去買先。」
我都未答佢就已經標左出去

「搵我做乜?」我低頭叉起一塊牛油生菜

「無呀,早兩日見到你諗返好多野,所以想見你同你傾下。」
「係呢,同魚仔結左婚兩年,佢對你好唔好?」
「佢對我好好。」我到而家都唔敢直視佢雙眼
「哦?係咩?」
「我見你同嘉玲都好SWEET丫!」我裝作漫不經心
「Sweet鬼sweet馬!傾兩句就好似撩交嗌咁,越黎越唔識同佢相處!」
「唔係丫,我見佢成日都有po你地合照,好sweet喎!」
「你無聽過咩?成日po上網放閃果啲都係假咖!」
「一家唔知一家事啦。」求其hea過佢就算啦,食餐晏姐

「你點解到而家都唔敢望我?」
佢一手拎開我支叉,一手擰我個頭去佢果邊
「做咩呀?好多人呀!咳..咳…」俾佢嚇到我差啲噴出黎
「你仲係好似當年平安夜咁靚。」
佢低沉嘅聲線真係好似Tom Hiddleston(即係洛基)咁吸引
佢直直咁望住我雙眼,好似想望入我心入面咁
「咪口花花啦你!大果個都就黎升中喇!」面對佢,我仍然不禁心跳面紅
成30歲人,成熟啲冷靜啲好嗎?

「你成嘴都係沙律醬喇!」佢伸手抺走我咀角嘅沙律醬
「我飽喇返上去喇。」我即刻拎起紙巾抺一抺嘴,起身想走
「唔好走,我有野問你。」佢伸手拉我返去坐低,失一失平衡成個人跌左落佢度
「點解咁大個人仲好似以前咁唔小心咖?」佢用好純熟嘅手勢扶返我起身

「係你扯跌我….」
「點解當年揀佢唔揀我?」佢完全無理過呢度係大庭廣眾嘅情況下,隻手一直攬住我條腰無放開過

我嘅世界喺呢一刻好似停頓左咁

呢個問題唔係應該由我問咩?
上埋呢堂文學就到lunch time喇

「今日我地一齊出去食晏好無?食完可以買杯木瓜奶先返黎」
「唔好啦!我帶左飯盒」
「又帶左飯盒?好啦,咁我買杯珍珠奶茶返黎俾你」

同嘉玲傳紙仔雖然唔洗面對面,但都好怕佢會識穿我講大話

琴晚整左兩盒飯團,同子俊一人一盒
Lunch 嘅鐘聲響起,所有同學都出哂去食晏,再唔係就去小食部食

為左唔好俾其他級嘅人見到我地,我地將班房嘅窗簾拉哂落黎

「好好味呀,點解我女朋友又靚又叻嘅?」佢伸手搣一撫我面珠
「又試口花花!」個心甜到飲啖水都覺得甜
「你夠唔夠飽咖?」佢好快就吞哂兩大個飯團
「望到你都飽哂啦!」佢甜絲絲咁望住我
「咁你落去打波啦,我轉頭落黎睇你!」

「唔打啦,你整埋飯團俾我,我點可以唔陪你?」佢成個人哄左埋黎
「正經啲啦!課室黎咖!」
「課室又點?」

佢將嘴貼落我嘴唇,隻手喺我頸後防止我退後

「嗯…嗯」我除左嗯,根本發唔到其他音,伸手推都推佢唔走

佢將我擁入懷裡面,我嘅強硬已經俾佢溶化哂

我都唔記得錫左幾耐

佢空出黎嘅手開始唔安份咁喺我身上面遊走,輕輕掃過後腰、大脾、大脾內側、佢將手慢慢伸入我嘅校裙裡面

「學校黎咖!唔好啦!」我嚇到即刻按住佢隻手

AV的確同嘉玲一齊睇過唔少,我亦幻想過同子俊發生關係會係點

但唔係學校囉!

「哦…..」從佢個樣都知道佢幾咁失望
「放學先…」我喺佢耳仔邊仔仔聲講
「咁5點喺天台果層樓梯等。」
「5點咁晏?」
「到時你就明咖喇。」佢錫一錫我之後充去拉返開D窗簾
幫推,子俊好猴琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞