【新手故/微甜/婚姻】如果能重來...我要選

367 回覆
101 Like 4 Dislike
無論真相係點 最慘果個都係余仔
加速加速
可能余仔本身都係奸角玩開
嘉鈴食開
我啱啱都睇完個邊返黎😂
奇怪點解有啊其
推推推 文呢
最後呢個whatsapp已經係我三日前send出黎
佢到底去左邊?!

我即刻匿入廁所打電話俾佢
「你所打嘅電話暫時未能接通,請遲啲再打過黎啦!」

我用WhatsApp 打俾佢,完全無反應,睇黎佢係無開機

呀!打佢最後俾Whatsapp我果個電話!
「喂?喂?喂?」
「你出聲啦!你喺邊?」
一把虛弱嘅聲音:「咳.....你終於都搵我..」
「你到底玩乜?玩失蹤?」
「我以為你以後都唔想見到我....」
「我....」
「我真係好想好想再見你一面...咳...但係太遲喇...你搵返我...我好開心...証明你仲係信我嘅...」

我啲眼淚已經唔受控制不停咁流出黎
點解?點解到今時今日我仲係選擇唔信你!

「你講咩太遲?你係咪痴左線?我唔準你亂黎!你話我知你喺邊!我即刻黎!」
主角都係走唔出子俊既魔掌
留名睇子俊死前都汁隻臭雞一獲
push
新讀者 留名
文呢!!! 推
擁推推 文文文!
推入最後直路
加速
「娜娜姐,團長又試講一橛唔講一橛。好炆呀。」
「咪咁啦,團長可能係唔識睇字。」
「點解呢?團長又靚又善良又聰明,點解唔識睇字呢?呢啲係咪叫做美中不足呀?」
「但係團長好似好鐘意玩同音字喎。」
「咁係咪我哋諗到嘅意思,總之同音都係啱呢?」
「童音就啱囉。」
「咁美中不足係咪即係叫美國同中國喺星期五G20 嘅時候大家斟杯茶,嗶碗粥呀?」

* * *

「小紅帽,其實團長係咪就係用緊「花塚」呢?言語都可以用來做武器,團長將唔好嘅意思用好嘅意思變做好嘅意思。」
「先前有人話美國借 G20 來強迫中國,話美國將香港好似BB 咁舉起嚟威脅中國,手段好卑鄙。」
「BB 變咗做武器。咁我哋用花塚。美國將BB舉起,呢個好似咁危險嘅動作,唔係一個威脅嘅動作,而係一個慶祝嘅動作。BB 出世喇!係 Lion King!」
「原來係獅子山嘅 BB 呀!獅子嘅咆哮,為嬰嗌!」
「Joy to the world, the Lord has come!」

* * *

「BB 仔出世,焗個蛋糕先。」
「點樣焗呢,焗俾邊個呢?」
「嗱,我攞住啲蛋,你抱住我飛去啲雲度。」
「好。」

* * *

「嘩!小紅帽!你就咁將啲蛋倒晒落街!」
「古往姜太公釣魚,願者上釣。今來小紅帽倒蛋,願者遭糕!」
呢個post做咩咁多騎劫
等我以為有文
我都被騙了
我決定連棄兩個故
等到2046
「嘟....嘟...嘟....」
佢收左我線.....我再打電話去都只係長響

我好怕佢會出事,我應該點做?
我即刻打俾嘉玲
「我岩岩打到俾佢,但佢唔肯話我知佢喺邊,我驚佢會出事..」
「我已經去左報左警,你唔洗再搵佢!」
「嘟....嘟...嘟....」

嘉玲就咁收左線,而我坐左喺廁所裡面,身體僵硬得無法動彈

唔知過左幾耐之後

叩...叩....「老婆你喺廁所入面好耐喇,做乜事呀?」
我連開口講野嘅力氣都已經失去

老公開左門鎖:「做咩事?起身先啦!」
佢將我成個人稱起,將我扶出廳坐低
「到底做乜事?你出聲啦,你咩都唔講我好驚!」
佢嘗試用手喺我眼前上下揮去確定我個人仲有無反應
佢前後咁搖我:「老婆,你出句聲!」
「係咪子俊出左事?」
我突然成個人醒一醒:「你點知....」
佢並無作任何解釋:「陪你出去搵下佢?」

<<一直以黎-余仔嘅角度>>
【Salad bar當日】

老婆琴晚同班八婆食完飯返黎,就好似心不在焉咁
等我今日去陪佢食Lunch,俾個驚喜佢

結果我見到老婆一落樓就急忙咁行去一間餐廳
我跟上去...見到伍子俊...心,無力地開始慢慢沉底

我一路都知道當年我只係老婆嘅次選,以佢嘅條件,可以搵到更好
但佢竟然選擇左我...所以我一路以黎都用盡努力對佢好

但我亦知道....我永遠都唔及伍子俊對佢咁重要

我拖住沉重嘅腳步返到公司
阿頭叫我入房,問我之前提過去英國做開荒牛嘅決定做好未

我深深咁呼吸左一下
或者我應該還佢自由?又或者就當係我地婚姻之間嘅考驗?

我應承左阿頭下個中就去英國

【出發去英國當日】
好開心,老婆突登拎左假送我機
由屋企出發去到機場呢段路程,我都用力咁拖實佢
去到離港大堂嘅閘門外
我深深咁望左佢一眼:「我要入閘喇!你要乖乖地呀!」
「知喇,你自己都要小心!」
我其實好怕好怕咁做會失去你:「我會好掛住你.....」
「咁大個人仲好似小朋友咁!又唔係第一次出TRIP!傻人!」
就怕呢一吻係最後一次,我就好似用生命嘅力量錫左佢一啖
「咁我入閘喇,到埗再話你知。」

臨入閘之前,我要佢同我selfie一張
之後放上我幾乎唔更新嘅Facebook

就賭一次我地嘅命運

無論俾我揀幾多次,我仍然會選擇你,陳楚兒
你呢?聽過一句好老土嘅說話:愛一個人唔係要將佢綁喺身邊
我真係好傻?但我仍然選擇俾你揀多次,因為我愛你
魚仔
佢好好仔
楚兒唔值得有佢
寫佢地2個離婚算啦
加速please
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞