【新手故/微甜/婚姻】如果能重來...我要選

367 回覆
101 Like 4 Dislike
留名 睇余仔
究竟邊個先真
今日唔出文?
文呢
文呢
各位, 好抱歉, 我實在病到未有想法點寫落去, 又唔想隨便落筆, 請大家俾D時間我
抖下先啦
Live左 睇到好心痛
加油!等你
up
棄故的打算
加速
我:「老公你幾號返黎?」
老公:「下星期五就返黎喇!」

我望一望月曆,仲有7日

我同公司請左兩星期假,打算靜靜喺呢度等到老公返黎為止

我唔敢將發生左嘅事講出黎,諗住轉份工、搵個藉口同老公講搬屋

將一切一切都Block哂,當乜事都無發生過

呢7日,每日除左喊、都係喊
我不停回想呢個月發生嘅事
如果一切都無發生咁有幾好?
我唔敢想像老公知道左會點,好怕好怕佢會知道

終於捱到老公返黎嘅呢一日
我揀左一條比較鮮色嘅連身裙,化左比平時濃嘅妝
希望可以遮掩完全無血色嘅樣貌

企喺接機大堂,有種好想見到老公但又好怕見到老公嘅感覺
不停咁望住螢幕裡面一個個推住行李嘅身影

終於,終於見到老公喇!
「做乜攬到我咁實丫傻豬?」
我仍然無放開雙手:「好掛住你。」
「咁我地返屋企啦!」

同老公上左巴士,一路上我用力拖實佢
一黎係想確切咁感受佢喺我身邊,二黎係好怕會喺屋企樓下見到子俊

落左車之後,顫顫驚驚咁行返屋企
呼!好彩佢無出現喺我樓下,我仲要啲時間去諗點同老公講
但呢7日我諗得好清楚,大話始終有一日會被拆穿

「都係屋企張床最舒服!過黎丫!」
佢將我拉入懷中,緊緊咁抱住:「做乜瘦左咁多?我唔喺度食唔落飯?」
「嗯。」
我嘅頭正正喺佢心口上面,聽住佢嘅心跳
我默默咁低頭流眼淚,點解我可以做出背叛呢個咁愛我嘅男人嘅事

就係喺呢張床上面.......

「傻豬,做乜無啦啦喊?」
佢伸手幫我抺去眼淚,佢總係可以發覺我細小嘅動靜
我努力擠出笑容:「無事丫,可能太掛住你!」

「好攰呀!今晚唔落街喇,你睇下廚房有乜煮煮俾我食好唔好?」
「好!」

煮左兩碗麵食完之後,我地喺梳沙上面依偎左陣
「你咁攰,仲唔去訓?」
「有啲jet lag,而家又無好似精神返啲咁。」
佢將個頭哄埋去我條頸,我下意識咁縮開左
「今日唔得呀,黎M丫!」
「噢.....好啦!咁等你黎完先!」

我拎起睡衣同毛巾,衝左入廁所
不停用沖涼液不停捽、再用磨沙不停打圈
我覺得自己好污糟!好污糟!

無用.....無用咖.....點都洗唔甩出過軌嘅痕跡
我無力咁坐左喺企缸入面....
直到老公叩門:「做乜咁耐都未出黎?係咪暈左?」

我用盡僅有嘅力氣:「無事丫。」

沖完涼,當我望住鏡入面赤裸嘅自己
我知道....一切都返唔到轉頭
老公拍一拍我:「老婆、老婆!你今日唔洗返工咩?」
「我拎左假陪你...」

幾咁假嘅藉口...但老公完全無懷疑
繼續攬住我重新入睡

好唔容易訓著,俾老公叫一叫之後就無辦法再訓返
我望住眼前呢個男人,一個由始至終都咁愛我嘅男人
我唔敢想像佢知道左真相之後會有咩反應

到底應該係咩情況下同佢講?
唔同情況下講會有唔同結果咩?結果只會得一個...

電話突然震一震
5104 XXXX:「點解我地經歷左咁多野,你仍然選擇問都唔問就唔信我?」

我好驚,好怕頭先個WhatsApp會震醒老公
我好慌張咁拎起電話衝左入廁所

我喺廁所裡面諗左好耐好耐,我唔想再同佢糾纏落去

我:「點都好,講好左去完台灣以後都唔見,我地各自都有自己家庭,俾一切返返原位,就當一切都無發生過。唔好再見。」

我將電話較左去唔響唔震嘅mode
我無再想拎起電話睇下佢有冇回覆嘅衝動,我恨不得即刻換埋電話號碼

過左三日,子俊無再搵我
希望佢同我一樣,可能講到做到,佢都係玩姐?
就好似嘉玲講嘅咁,佢只係一個玩家,對手唔玩佢咪搵下一個囉

呢一晚
嘉玲:「子俊係咪去左你度?佢成四日無返過屋企」
我:「我同你見左面之後,已經同佢講清楚,無再見過佢。會唔會已經搵到第二條女玩呀?」
嘉玲:「佢從來無試過喺出面過夜」
嘉玲:「咁無野喇」

一陣擔心突然又湧上心頭,唔係講過左以後都唔見,當咩事都無發生過咩?
老公都返左黎,一切應該返返原位

唔得,我控制唔到自己,萬一係嘉玲再一次呃我?萬一子俊講嘅先係真嘅點算?

我都係拎起左電話,解封返佢嘅電話號碼
子俊:「你返左香港?」
子俊:「嘉玲搵過你?佢癲咖!唔好聽佢亂講!」
子俊:「我好想見你,你到底去左邊?」
子俊:「我搵你搵到就黎癲喇.....求下你應下我....」
子俊:「我係認真,唔係玩玩下咖.....點解你要咁對我?」
子俊:「我真係好愛好愛你....」
子俊:「我同嘉玲灘左牌,我地會離婚,俾多次機會我」
子俊:「點解一次機會都唔俾我解釋?」
子俊:「點解你信佢唔信我?」
子俊:「點解.....」
子俊:「當一切無發生過?你教我點做到?」
子俊:「無左你...我寧願死..」
全心全意去愛一個人反而有如何下場
啊其好慘慘豬
覆錯故啦
啊⋯⋯對吾住
留意到你同我追緊同一個故

Btw, 到底係子俊定嘉玲講大話
阿其好好
一心一意都係無用 水泡始終係水泡
阿其真係好好仔 好慘 又專情
有追緊同一個故
不過睇緊既呢個故邊個先係搞事個個人....
唔好再騎劫呢邊個故
要傾去番果邊傾
邊個講大話都好 我要余仔
一下子睇曬
好想知道真相係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞