測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
衰乜?
why
just my opinion, 有冇其他人有補充?
sor, 我諗我都抄錯左, contractor只會claim direct loss and/or expense, 不是LAD
要睇影唔影響contract works critical path喎 唔影響就claim唔到EOT 當然如果個VO影響到 係可以claim extended prelim
上面紅字都答左佢
唔影響critical path嘅 VO入面嘅bq item包括左initial cost; running cost之類 所以無得claim 詳細讀書版你要搵其他巴打問問
跪求bd快啲出offer
今年Housing係咪已經出咗offer?
好似唔係咁
今年gp g仔出左interview未
有無CHING 知今年FG MC 出咩價位?
你睇返個vo 講咩先。 例如佢拆棚之後, 叫你係curtain wall 位置加feature. 咁要再起返個棚先做到野。 棚係prelim 既initial cost, 加feature 唔影響critical path, 咁棚錢俾唔俾呢?
21-23K 間間唔同wor
做civil building定咩先 唔同價
下年畢業想讀poly既 building surveying碩士,請問有無ching知道邊個course先係Msc既BS小妹我搵極都唔知邊個course先最貼切BS學既專業&認可資格麻煩曬各位
以我所知無所謂building surveying既master
就算係bachelor都只係就咁bsc in surveying, 去到year3先分bs qs gp
Poly bre/fce既master都係major行業入面相關範疇同議題,例如valuation, project management, contract and construction law咁,有關詳情去返polyu/bre/fce網睇
至於你咁問得其實我諗你本科都唔會係surveying, 如果你想轉行做survey狗我諗你要追下post睇下仲係咪覺得呢行做得過或者係咪比起你本科果行真係更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞