測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
Poly 唔洗問
想問下讀緊poly speed bs , 轉唔轉去City 好,讀落speed 覺得課程好廢,qs bs 野都冇咩學到,但city 好重QS , Bs 底既人好似好難應付.
假如有諗住移民,係咪轉city 順手轉埋Qs 好?
又係得負評 🙄🙄🙄
港大MS Real Estate 大家點睇
QS 16年開始入A記 只係度數無RUN過PROJECT 做CONTRACT上既野
做左2年 轉左去咖哩再SECONDMENT地盤做FA AUDIT
到頭來而家都係乜都唔識 只係識度數同對數
做到好頹 日日都好唔開心咁返工
做得QS就預左
poly 既課程感覺上好廢好hea,學唔到d咩。。。 measurement 唔使考試。。。 但叫做比較輕鬆,去city 就肯定chur 好多,另外想問假如grad 係bs stream ,係咪報唔到澳洲既qs master 讀ga?
其實唔明poly bs 有咩好,speed 課程copy poly ,但讀左一年覺得好麻麻
ching 做qs or bs?
禁重qs課程反而令你地唔想做qs [img][/img]
btw poly speed 係得一個parttime bs 教,maintenance 係由bem 老師教,所以唔明bs 有幾好
呢行無論做得叻唔叻,識唔識野,有無牌,只要咁上下年資同埋肯轉下工,都係咁上下人工,識人做左10年,pqs project in charge人工比同期仲做緊qs 既都係多三兩千,除非上到管理層否則唔會差幾多
所以點解特別多老屎忽
點唔岩自己法?講下工作性質?想移民但對qs 無咩興趣但bs 又走唔到出去
未番過intern 但感覺bs 岩我多d ,但身邊bs frd 個個跳船去Qs , 好徬徨。依家又有shitty offer
如果唔使OT,咁唔係仲多左時間溫書考試,仲好咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞