測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
佢地好似bound 左4-6年cqs係35k頂
上次有fd in 都係比呢個價
叫你唔好入行你都唔會聽架啦 宜家行內有經驗嘅都搵唔到工/轉唔到工 你自己開下jobsdb CTgoodjobs 搵下aqs qs有幾多間公司請人
同問!我都係aus讀緊qs但唔係太有興趣都想轉GP 可唔可以講多d條路點行
Tg: molalamolala

連登班qs撚樣淨係上黎呻 人工交流 轉工啲野冇人講 驚死比人搶左份工咁 淨係識老屎忽口吻咁 十足十出面啲工程佬post
不嬲都係8個字講哂 餓你唔死 唔會發達
都無工轉 有咩可以講
唔信就算 快d讀qs入行啦咁
MEP QS 做到隻狗咁
入到政府就入,入唔到可以轉行都得啦。我都係做緊qs,等緊hyd 個soq interview 機會,冇就直頭轉行。
agger,根本搵唔到工轉
日日上jobsdb請人全部都係fit out/agent/個個星期都出post啲公司
send cv機會都唔多,莫講話轉到工
我同巴打一樣 一係就SOQ穩穩定定 一係就收皮轉行算 只不過未決定到轉乜
因間又被人話驚死人地搶份工咁架啦 水鳩人入行啦
我唔知你地咩底,大判/ consultant/ developer 嘅間唔中都請緊人 我同你地係咪喺兩個世界
每年CCCU city poly HKU 加其他surveying course有幾多人畢業 你再理性諗下呢幾年工程量係咪容納到咁多畢業生囉
再睇下Jobsdb個堆有冇請AQS, 登廣告全部請QS SQS以上grade
再留意下Jobsdb登黎登去咪又係個幾間公司登足全年 真係要人會唔會登成年?
回應返你個問題

請fg嘅大多根本唔會跟jobsdb
4間Consultant 幾間大判都係搞recruitment talk
Consultant年年一車車 contractor食淨低果啲
Ugc嘅起碼食哂7成;淨低果啲GPA冇3都敢出黎搵工?
HD/ asso 唔評論; GPA高一定會有

另外
我想講呢個唔係fg post 唔係負責咁多位fg嘅人生/ 幫佢搵工/ 咩水唔水人入行 佢要入你講一句佢就會入? 唔識思考做咩都死

第3,咁QS/ SQS你又見唔見人討論人工/ 邊間好做 我又唔多覺 淨係見到啲consultant屎忽鬼係咁屌人
好多過來人巴打都係知道行內咩環境 市道真係唔好 做野吃力又不討好 勸下班未入行嘅考慮清楚姐 呢度總有班人話你驚多隻香爐多隻鬼 驚死人搶你份工咁
勸fg係好事 但呢度qs淨係圍住呢點討傾
不如叫測量簡介區算 大把做得耐嘅係到 但就收收埋埋驚人起底搶飯碗 consultant百鳩幾人鬼知你邊個咩 你講做利比做左5年 係入年都十鳩幾個 (仲要係title 仲係入果時嘅quantity surveyor)
contractor人少就驚啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞