測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
有冇話做consultant / arch firm / mains 邊樣好
頹頹地好想轉行
份份工唔同性質
實有人鐘意有人討厭
不過工作既快樂除左份工既性質
仲有帶黎既使命感
當你自豪咁叫稱呼自己做樓宇醫生
係個名度加個Sr
代表你已經係拯救萬千樓宇既聖手
年中你敲漏左一粒spalling
就多一個人比石屎壓死
去到咁既程度工作性質開唔開心已經係其次
社會既期望同埋自身既專業態度
先係一個專業測量師不斷向前既動力
希望你唔好睇低自己
或者你今日行survey跑左六條樓梯好累
又或者個客屌你但件事其實唔關你事
你會氣餒 你想放棄辭職
不過當你做完單project
你敲左2036粒spalling救左成村人命
又用愛與和平感化cotractor準時起貨
你就會感受到你既使命
你,就係醫生(樓宇)

利申:非打手
一定做consultant
得consultant先可以全面接觸唔同aspect
真正體會到樓宇醫生既不同面貌
除左考牌果三個aspect
仲有燃燒青春博盡無悔既精神
先係一個樓宇醫生最重要既專業態度
當你學左依種精神
你就算轉行做其它工都無往而不利

如果你一早已經學左依種精神
就是撚但你想點就點,掰
個三個aspect係building control, maintenance, A&A work?
qs狗究竟點先可以轉到行
有無人可以建議下我點做?
Ucem real estate degree(pt) vs Thei Surveying (ft)
邊一個offer比較好?
我太遲報淨番呢2個top up degree肯收我....
Thei Surveying should not be too-up degree
可以year 3入
同埋遲啲想做GP, valuation 個類嘅工作
上網check ucem 無QF(資歷架構),但有rics
Thei 就有QF,但無rics同HKIS
所以有啲疑惑
Ucem building surveying degree 讀不讀好,難讀嗎。暫時沒有degree,poly 不收
你班bs撚樣
個個吹到咁大出黎擾敵
你叫d學店情何以堪
諗住30歲逗五皮嫁嘛
講完有無打冷震
Thei 應該係好d 嘅選擇
Ucem 係cheap cheap 學店
完全唔明點解咁多人讀
同買學位冇分別
狗也不
為什麼。可以指出原因嗎
請問qs apc part 2大家收到考試信未
收到email, 未有信
講就口響,做就................鬼唔知阿媽係女人
有冇一個master入到building Stream?
hkis/rics
sorry,係building surveying stream
想問下交過比HKIS嘅fee係咪可以扣稅?
their 要全職讀書。
ucem part time 。
通常要為生計,所以難thei
可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞