測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
愈來愈多人考 就愈多人fail
In fact the contrary is true, at least this is my case.
非Building Surveying 科但做緊 BS 2 年有多....依家諗住開Log Book 讀下書...但...唔知得唔得...同埋其實依家係Consultant 度做緊... 想問係唔係讀返個想關GE Top-up degree / Diploma / High - Dip 好D?? 依家做做下又唔知點咁... 又驚俾人炒....
小弟year 4,讀埋呢個sem就畢業,要開始搵工
弱弱一問,政府graduate qs 做唔做得過?
成日聽人講fresh grad 做consultant 好 main con ,掂到範圍廣d ,對考牌好有幫助,但唔知入政府做又係如何呢?
對考牌嚟講 consultant, main con, 政府 三樣應該點排?

還望咁多位ching 賜教
apply哂有offer先上黎問啦
想問各位ching點睇BS前景同fg應該寫幾多人工左右
chart RICS冇HKIS, 除左政府工有分別之外, 做私人公司人工會唔會差好遠
Fg寫16-18應該無死掛
不過fg都係9衝g仔
幾千走唔甩 岩岩chart既話
bs無豬仔做既話
可以果斷轉qs/轉行
明就明
笑左 問bs仲問fg寫幾錢人工

bs唔係g仔swire已經收收地皮
但點解咁多年arch同engin都取代唔到qs
真 其實諗緊退路
之前有諗過 仲想做測量就做SO 或者轉GP睇下有無人帶下
唔做測量真係未諗到可能走去做銀行teller
我番去做sharing都話grad job好影響個反智task (鬥後台硬唔硬)
exposure人脈溫書時間通通全部兩年後反映哂
你有d bs/你果區呀sir/公司真係做野既senior
過黎指點下已經差好遠
當然有人會駁我咩係勁去邊都勁/咩利申當年乾收銀都照pass
不過有條平坦既路 點解唔取易不取難呢
Ching有冇興趣留個tg傾下
可以取代=/=會去取代
你都可以取代你樓下看更個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞