測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
soq好做? 有報
咩degree or hd?
前路茫茫,搞咁撚多野考撚完個牌,個價都好似同人地護士教書fresh grad價差唔多,有無後生mhkis qs 巴打想討論下未來去向
考完牌先發現未入去讀都發現到既野,
我諗你叻極有限,繼續做個普通Qs 算
Qs牌唯一用處咪就係可以係大公司上到manager grade
俾錢請人
巴打咁好打,聽你講野已經知你未入行之前都已經睇清世界真理,入左行肯定係撈到風生水起,人中之龍咁款, 可唔可以分享下你既經驗比一眾迷途既普通qs 狗同準備入行受奴伇既fg同學生,我知大家聽完都一定做唔到巴打咁叻,不過都想一聽成功人士既親身分享,等大家有個學習既榜樣
即係剩為人工,又Chur 到隻狗咁,就唔好入行
雖然都幾明顯地你係show off 緊自己啱啱考完牌
做呢要學識睇穿人真係易過借火

btw 呢行太多副學位升返上黎又覺得自己出類拔萃,你係咪其中一個?
做呢行
就係我同圍內成班fd都覺得charter完都好似無用咁,除左入政府/client, 但政府根本就無位,就算有位都有一堆consultant 既associate 甚至ad都爭入政府,所以先問呢個問題
見過MC有人紅褲仔出身一路補讀書讀到master再考埋牌 未夠40歲已經6-7皮 但有幾多個
聽我講 做QS要捱得悶受得屌血汁工廠咁做 同埋要睇得開 房出面班engine個個撈得風山水起你人工就永遠低過人 做到仆街唔在講 你收工仲要溫幾百本書為左考個十幾%合格率嘅牌 而你考完牌又唔係真係用黎上名喎 你個牌純粹係他日用黎升m grade嘅入場卷
咁大家立場一樣,當我冇串過,Sorry

其實根本係成個行業結構有問題
學會亂咁收人交會費又唔撚做野
consultant, contractor 淨係要廉價勞工
淨係篤數賣幾多人頭就要做幾多turnover
無諗過咩價請人做出黎既野係咩quality
除非係做到好專搞claims果啲
qs根本無任何professional可言
如果qs個底唔掂,operation team 果邊根本可以亂鳩黎,咩都做得出
到時又係qs執屎

最後其實係想問下qs呢行有咩相關工作可以跳出去做
有無成功脫苦海既巴打分享
轉行呢個問題我諗左一年諗唔到轉乜
黎緊讀 dispute resolution 想試下轉嘅路過……
以前上香討見過好多師兄做兩三年都頂唔順轉行 轉完之後個個都唔後悔
大把人以為自己考左牌就上左岸
你睇下#92條撚樣同正評

成堆人辛苦考完牌就唔敢接受考牌只係成個career一小步,連討論都唔敢
以專業試黎講qs牌真係無咩用
以前好多QS師兄考埋律師牌,專打construction related cases,覺得自己應付到可以考慮下
你條撚樣覺得hkis 廢可以退會

我無話有hkis 等如上岸 係你條友自己ff 出黎
你有冇諗過係你自己廢 所以轉唔走
怨人怨天而唔考慮自己可以點增值 有咩人可以幫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞