測量(GP, BS, QS)討論區12

673 回覆
12 Like 9 Dislike
都係做下interim payment certificate, pre-contract嘅嘢,主要都係excel打文件

自己做過BS除左paper work偶爾都可以落下site
自己未試過不過都知道有同學會落site驗樓
好過日日坐office嘅

移民我真心唔知
據我所知RICS都有BS(?) I mean maintenance surveying果啲
近幾年係多左
同埋BS果班APC個passing rate都唔錯
的確City仔係可以做BS
但都係必須要指出學校對BS學生嘅支援係明顯少QS好多
Support 好少,btw ching 覺得QS 人同BS 人需要既特質係d咩
個人覺得BS 比較上可以自學,但QS就要training 多先做得到,係咪?
正常,收左會費就神仙。
垃圾學會乞錢過數最快
工作上識多d 人
讀llb llm 出去做claim.
有人freelance 自己接job 屋企run
自己接claim 做
自己接官司打
有人移民唔同你hk 困獸鬥
你醒ge 做咩都可以好高人工。
今多個專業最廢一定係測量。
人地engine d 牌幾撚難考
5 年exp ,有認可degree, 考rics la
無degree 讀個pt 兩年ko
死背pp.....識變通。
我都兩次先pass, 睇番marking d point 好多都唔中, 可能個官buy 咁就比你pass.

所以盡力寫多d 就一定無死。
好多運氣成份
ad 改卷話, 兩個marker,
一個比40 分fail
一個比70 分 outstanding.
最後第三個先到佢比,佢比pass.

因為觀點與角度,十分主觀。
移民係咪要行內撈得好勁先得?
rics易d?
多靚女 poly, city mk bba多
理論上yes. 因為唔洗paper exam.
hkis 認少好多degree, 讀上黎少d 選擇
上年passing 13%, 學會覺得人多想收水喉,自己收埋玩。
2016 3x%
2017 27%
2018 13%
睇你移民分數 英文能力, 歲數, 財力。
為移民而揀QS 係咪多數捱唔到?見個post 好多人話為左過正常生活轉行,做QS要做到幾時先可能work life balance?
轉行個日咪work life balance
一句講哂 條路自己揀 仆街唔好喊
做QS大佬嘅時候只會更忙
qs 點揾可以出trip既工?
返大陸算唔算係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞