測量(GP, BS, QS)討論區12

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
你不是應該一早知先讀咩
以前HKIS一直認CEM,所以學校都同人講HKIS會認
2016時CEM 變UCEM,學校都話認,到我上年申請APC 時先HKIS 話唔認了。。。
不嬲不可以問學校。要上apc個網check, 甚至call /信。

甘依家你個master 有什麼認可。
rics 應該得
當年UCEM sell個課程時,有請HKIS 的人上來做講座的,應該係hkis 負責education個邊的人。 HKIS當時有話過認,可開薄。 但最後想申請APC 時,係由負責APC 的話事人決定,佢話唔認就唔認

我個Master 而家有RICS認

利申:其實我最後都開左薄,不是因為讀了UCEM 的BS Master, 反而係因為有個BEng Degree, 但要行3年APC
做apc 。師兄你都好勁下。加油。
大學GP畢業係咪好少去係savills JLL果d做緊agent 位
正式宣告乾收銀從此只有一大
咁多個行業post, 得測量係咁多負皮,呢行係咪咁深怨氣
敢負皮唔敢回,想問現實世界無負皮你地用咩回人
如果你覺得成個po 個個回覆都係低質既,咁阻你唔到既
個學會真係好垃圾
圍威喂既極致
講緊香港果個
去集會
你個名
想問問有冇人熟政府果份term contract gcc

想問問 clause 79A 同 79B有咩分別, 睇左幾次都唔係好get到

79A果度講嘅 bill for the works executed under that Works Order 其實都係要 complete with the supporting dimension books and...

咁同79B直接submit signed dimension books有咩分別? 分別只係有冇將quantities 乘返 contract rate去計個total出黎?
唔通你係員工?
學會係for 啲director 有個名印落去張卡片到威水姐

你估你係想測量師呢行好咩?

係就唔會consultant 咁低人工啦
唔係, 不過有上下cpd都知係邊個啦
尖酸刻薄
識人既連試卷都可以提前攞到
專業認可出路好
學會培訓比到足
行內個個人品好
唔入測量你走寶
利申:入職三年月薪高達五萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞