香港拉麵集中討論區2

1001 回覆
14 Like 3 Dislike

水質唔同
會令到同樣材料份量煲出嚟嘅湯頭味道唔同。

係會唔同既 但係有幾多人會分到
大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

其實聽聞用咩水黎煮麵真係有學問嘅
決定用軟水或硬水黎煮唔同類型湯頭已經可以有差別
....但真心咪話香港D「食神」,就算係一D日本人都未必分到啦

你食落分唔分得到係一件事。

日本師傅嚟到香港都試咗好多次先煲得返心目中果種味道係另外一件事。係相熟師傅話我知嘅。

唔好話水,你香港d豬味都唔同日本豬味啦。

大陸豬臭到仆街
近幾年越來越大陣豬騷味

其實唔止大陸豬 其他用都好大浸酥味
早三年係雞最明顯 但而家係連牛都有羊酥味

肯定唔係味覺問題 去其他國家食肉又冇呢d味

去福岡食一幸舍本店 嘩 膻到 都係個浸臭豬味
一双就無咁犀利

銀座篝

係會唔同既 但係有幾多人會分到
大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

其實聽聞用咩水黎煮麵真係有學問嘅
決定用軟水或硬水黎煮唔同類型湯頭已經可以有差別
....但真心咪話香港D「食神」,就算係一D日本人都未必分到啦

你食落分唔分得到係一件事。

日本師傅嚟到香港都試咗好多次先煲得返心目中果種味道係另外一件事。係相熟師傅話我知嘅。

唔好話水,你香港d豬味都唔同日本豬味啦。

大陸豬臭到仆街
近幾年越來越大陣豬騷味

其實唔止大陸豬 其他用都好大浸酥味
早三年係雞最明顯 但而家係連牛都有羊酥味

肯定唔係味覺問題 去其他國家食肉又冇呢d味

去福岡食一幸舍本店 嘩 膻到 都係個浸臭豬味
一双就無咁犀利

真係冇計 平時呀媽買餸都一定買死某一間肉枱,D豬先冇陣膻味。唔止拉麵,其他餐廳一樣好易就食到陣豬膻味,因為D劣質大陸豬平呀嘛

今日去咗丸京 濃湯咸咗少少
試咗條女果碗清湯 果然係清湯正啲
可以encore呀

好食咩 我係附近番工覺得新都會果間仲好食 d位又好坐好多

呢間好食過丸京?岩岩食完覺得係味千level黎架wor
荃灣食邊間拉麵好 係咪話台風變左垃圾?

正話喺隱家試左赤伝
本身唔知係番茄 以為係辣
自己唔多中意番茄
覺得中左伏
下次食番白伝算

無邊間好食
丸京個濃湯油到剩左成半食唔晒

真係好撚7油
食完佢個碗我呢幾個月唔想再食拉麵
去左東京玩都無食

無邊間好食

好似話正常返

真係好撚7油
食完佢個碗我呢幾個月唔想再食拉麵
去左東京玩都無食

呢樣真
呢排成日都食拉麵
上次食濃湯都冇乜嘢
今日食嗰碗勁油 應該幾個月唔使再食
試左一生懸麵
味道ok嘅但實在太細碗 麵少 肉細。

冇乜嘢我出返去食旺角台風啦。

正話喺隱家試左赤伝
本身唔知係番茄 以為係辣
自己唔多中意番茄
覺得中左伏
下次食番白伝算

食俺麵都好過佢la屌
試左蔦
同本店水準差太遠
差到我覺得比人昆左一舊水
試左一生懸麵

你睇番價錢

可能份量對我黎講岩岩好
雖然台風我都食得晒
有冇邊間沾麵好推介
有冇邊間沾麵好推介

香港暫時都係周月啦
試左一生懸麵

你睇番價錢

可能份量對我黎講岩岩好
雖然台風我都食得晒

台風最平78
一生68
點解唔去比多十蚊食得飽好多
有冇邊間沾麵好推介

香港暫時都係周月啦

周月果種酸味唔係個個鍾意,
而且又冇叉燒,碗湯又稀,仲收加一
試左蔦
同本店水準差太遠
差到我覺得比人昆左一舊水

冇食過本店
但佢兩隻味都好一般
湯底同個醬(?!)完全唔夾味
醬油味俾松露味搶哂, 一入口只係食到好濃嘅松露味, 湯底又偏咸
鹽味湯底好咸, 另外加嗰隻油變左入口食到一陣油味, 又油又咸真係算啦好嗎
叉燒瘦肉有點多 食落有少少鞋口
反而個拉面係幾好食

如果再揀食拉面真係唔會揀哩間, 可能係我唔識欣賞

本店水平完全係痴線
湯:要形容係清新芳香,入口清淡得黎但又好濃醬油味,最屈機係醬油味同菇味松露味唔會相撞,有菇味嘅餘韻(銅鑼灣分店冇醬油味,仲有菇嘅澀味)
叉燒:本店有兩隻叉燒,一隻係炙燒,食落口感似鴨胸;另一舊似係慢煮,肉質嫩,你睇相係見到slightly pink, 同一燈各有千秋(銅鑼灣舊叉燒乾鞋,差啲咬唔開)
其餘我唔講,總之銅鑼灣完全比唔上本店
而最on9係我兩間都食味玉醬油,但銅鑼灣個份量係小到仆街,我屌
有冇邊間沾麵好推介

香港暫時都係周月啦

周月果種酸味唔係個個鍾意,
而且又冇叉燒,碗湯又稀,仲收加一

周月個湯係比較重口味
唔玩甜酸系魚介,玩咸酸
但個麵質真係稱得上全港第一
LM
港島有乜拉麵好食
港島有乜拉麵好食

一虎

其實香港好食既拉麵大部分都喺港島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞