香港拉麵集中討論區2

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
蔦點睇 諗住一陣去試下
蔦點睇 諗住一陣去試下

名過其實

D水嘅問題即係點?
求教

水質唔同
會令到同樣材料份量煲出嚟嘅湯頭味道唔同。

係會唔同既 但係有幾多人會分到
大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

其實聽聞用咩水黎煮麵真係有學問嘅
決定用軟水或硬水黎煮唔同類型湯頭已經可以有差別
....但真心咪話香港D「食神」,就算係一D日本人都未必分到啦

你食落分唔分得到係一件事。

日本師傅嚟到香港都試咗好多次先煲得返心目中果種味道係另外一件事。係相熟師傅話我知嘅。

唔好話水,你香港d豬味都唔同日本豬味啦。

水真係難分
但香港d料同日本d料一食就真係幾大分別

口感唔同woo
成日都見人係拉麵post擺起個款話日本求其一間都好食過香港

水質唔同

大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

....但真心咪話香港D「食神」,就算係一D日本人都未必分到啦

日本師傅嚟到香港都試咗好多次先煲得返心目中果種味道係另外一件事。係相熟師傅話我知嘅。

水真係難分
但香港d料同日本d料一食就真係幾大分別

口感唔同woo

我指水

驚人唔知佢新黎啊嘛

米係
成班港燦扮食家 屌

一蘭已經軟水la好似係

軟水煮豬骨湯底?
有少少訝異呢...

好似真係woo

睇官網都話係用軟水,或者係因為o係日本拎軟水會相對易掛
有少少surprise係因為用硬水熬豬骨會比較易去除豬骨嘅血水(腥味)同渣

一蘭個湯都唔係香港煲

係,佢地用湯包
湯包本身係日本黎,pack好既一袋袋湯

驚人唔知佢新黎啊嘛

其實香港都有啲食到有日本水準同味道既
eg 丸京周月金田家
九龍區有冇邊間重口味少少嘅好介紹

一蘭已經軟水la好似係

軟水煮豬骨湯底?
有少少訝異呢...

好似真係woo

睇官網都話係用軟水,或者係因為o係日本拎軟水會相對易掛
有少少surprise係因為用硬水熬豬骨會比較易去除豬骨嘅血水(腥味)同渣

一蘭個湯都唔係香港煲

同埋香港本身都軟水 洗咩喺日本拎

所以咪就咁用返軟水煮
意思係特登用硬水煮的話成本應該會高dd吧?
反而依家去日本成日會想食天下一品

驚人唔知佢新黎啊嘛

我又唔覺真係求其一間都好食過香港
其實好睇個人口味喜好
我月頭喺新宿食左次凪
我同女朋友都覺得太重口味太咸

驚人唔知佢新黎啊嘛

其實香港都有啲食到有日本水準同味道既
eg 丸京周月金田家

繼續吹奏金田家隻蛋先

佢隻蛋係日本可以排到上位

正話食完
唔可以話好好食 但都唔差
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

有冇見到女待應
今日果個係大概幾多歲 20尾果個好gfable

依個?
鍾意食拉麵第一次入黎
銅鑼灣巴打

驚人唔知佢新黎啊嘛

我又唔覺真係求其一間都好食過香港
其實好睇個人口味喜好
我月頭喺新宿食左次凪
我同女朋友都覺得太重口味太咸

無敵家都難食過香港果d,可能始終日本人同香港人口味唔同,睇木下食香港合味道,佢已經加好少水但都話好淡

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

有冇見到女待應

依個?

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

有冇見到女待應

依個?

Kf丸京條女先正

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

有冇見到女待應

依個?

Kf丸京條女先正

太遠
有冇圖

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

有冇見到女待應

依個?

Kf丸京條女先正

太遠
有冇圖

葵芳個間?? 近排去過喎,唔見有既

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

有冇見到女待應

依個?

Kf丸京條女先正

觀塘丸京有個帶眼鏡既都幾正
元朗撚會揀
野川,焰,拉麵天王,一人前?

水既問題

D水嘅問題即係點?
求教

水質唔同

大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

大陸豬臭到仆街
近幾年越來越大陣豬騷味

水既問題

D水嘅問題即係點?
求教

水質唔同

大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

大陸豬臭到仆街
近幾年越來越大陣豬騷味

近年d豬真係好撚臭,我屋企焗買aeon豬起碼企理d。

D水嘅問題即係點?
求教

水質唔同

大部份都係心理作用啫

米係
成班港燦扮食家 屌

大陸豬臭到仆街
近幾年越來越大陣豬騷味

其實唔止大陸豬 其他用都好大浸酥味
早三年係雞最明顯 但而家係連牛都有羊酥味

肯定唔係味覺問題 去其他國家食肉又冇呢d味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞