香港拉麵集中討論區2

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
有無巴打食過新開果間 「蔦」排隊食完想搵人傾下

有冇食評
有無巴打食過新開果間 「蔦」排隊食完想搵人傾下

有冇食評

係咪每日400碗?
粉嶺間爵士個麵鼓湯真係好撚正

食過一次,不了
仲追加左隻全熟蛋真係屌出聲

食過一次,不了
仲追加左隻全熟蛋真係屌出聲

呢間就算撚數啦, 依家唔入流只係同味千同級,
好耐之前食過一次, 見到個老闆煮煮下麵拎 D 銀紙出黎數,
跟住冇洗過手繼續煮麵, 佢會用手直接拎 D 麵架喎,
心諗真係痴撚線 以後都唔敢食
點解譚仔又係麵,烏冬又係麵,車仔麵又係麵,拉麵又係麵
但係唯獨日式拉麵貴一大截,到到都起碼$80-100一碗

點justify個個價錢

有咩好嘈
鐘意食又有錢食得起關你鬼事咩

咁都叫嘈

嚟緊諗住去京都大阪, 有冇拉麵介紹?

暫時諗到有豬一

麵屋彩彩
星期一去完大阪翻來 食左兩次
想清淡啲就食清澄雞鹽 不過數量限定 夜晚去可能冇得食
另外仲有白雞鹽 係雞湯底 一樣冇得頂

暫時諗到有豬一

麵屋彩彩

豬一除左麵之外,可以試下佢杯當店特飲,300yen細細杯似五青汁嘅野但質感好濃厚、彩彩就清澄雞或白雞鹽都好食、丈六就係東大阪某個系嘅濃味醫油拉麵,濃得黎醇厚,同場可以試埋旱壽司,係和歌山拉麵店嘅特色食品,其實即係用葉包住嘅醋鯖魚壽司,仲有d新潮系但未必岩個人口味

暫時諗到有豬一

麵屋彩彩

豬一除左麵之外,可以試下佢杯當店特飲,300yen細細杯似五青汁嘅野但質感好濃厚、彩彩就清澄雞或白雞鹽都好食、丈六就係東大阪某個系嘅濃味醫油拉麵,濃得黎醇厚,同場可以試埋旱壽司,係和歌山拉麵店嘅特色食品,其實即係用葉包住嘅醋鯖魚壽司,仲有d新潮系但未必岩個人口味

拉麵達人沾麵聖者都評佢90分
食過豬一 好普通 可能我唔識食啦
奈良附近有一間叫 noroma都值得試下,尤其係佢地個杏仁豆腐
三田製麵所好撚垃圾 早知行多兩步去tetsu

我覺得三田好食係咪我味蕾有事
係博多食左一風堂
好失望仲以為會好撚好食

福岡方碗一蘭吹到乜咁,上年去食中晒伏
黎緊去博多,請問有冇好介紹 上網睇過有間shin shin

三田沾麵有細、中、大,三碗個size都係同價,另外有個貴啲嘅特大
我叫左個大,食到尾個湯涼晒
碗湯好濃,輕鬆掛湯汁
但個濃度應該唔係人人接受到
麵身比其他舖嘅淋,無咁有彈性,但勉強可接受
蛋、筍都幾好食
叉燒唔好食,太瘦、乾身、連肥肉嘅位勉強叫OK,點湯會好食啲
紫菜太細塊無乜好講

有個辣湯但唔食辣無興趣試

埋單仲要加一
算貴但整體唔係特別出色
被人屌垃圾都唔奇

利申:唔識食兼9UP,應該唔會encore

三田沾麵有細、中、大,三碗個size都係同價,另外有個貴啲嘅特大
碗湯好濃,輕鬆掛湯汁
蛋、筍都幾好食
紫菜太細塊無乜好講

埋單仲要加一
算貴但整體唔係特別出色
被人屌垃圾都唔奇

香港三田: 咸到仆街 食完差D腎病 咸到除左咸之外冇其他感想
大阪三田: 都係好濃既湯 冇咁咸 但俾我感覺係冇特點 一碗極普通既沾麵
呢個非常之好食
八重山麵,麵似油麵
湯係清嘅濃香
可以落一兩茶匙辣椒酒,成碗野即刻勁香
啲肉係宇宙級入味

呢間唔似油麵,似上海麵,但麵粉香好多
同埋順滑有咬手

似油麵係呢間,都係八重山麵
都好食

邊到黎

石垣島
葵芳間丸京個清湯底真係得,飲哂個口都唔會乾
麵就OK啦,無日本師傅係到,MK仔煮,比想像中出色
叉燒夠嫩,厚薄適中,OK入味
可以有TAKE 2

黎緊會試埋牛頭角個間睇下點,應該試埋濃湯

仲有無邊間類似既介紹?霸嗎?

如果係打緊仗冇乜野食,霸嗎又有開門都可以一試

食左台北麵屋一燈,好咸味道一般

碗湯好濃,輕鬆掛湯汁
蛋、筍都幾好食
紫菜太細塊無乜好講

埋單仲要加一
算貴但整體唔係特別出色
被人屌垃圾都唔奇

香港三田: 咸到仆街 食完差D腎病 咸到除左咸之外冇其他感想
大阪三田: 都係好濃既湯 冇咁咸 但俾我感覺係冇特點 一碗極普通既沾麵

香港我都係呢個感覺,其實唔可以話係缺點,至少想食果時足夠滿足我
想問下巴打福岡有無拉麵推介

去熊本食天外天

多謝巴打介紹 好正
食左新果間咩q 米芝蓮
完全唔覺得值果個價....
5 分滿分既話
麵質 : 3
湯底因為有黑松露所以: 2.5
蛋: 3
肉: 3.5

香港真係無咩拉麵係好食
利伸:
覺得好食既都係九州, 北海道, 東京d 拉麵我一向麻麻地
香港希望快d 有好食既鹽味拉麵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞