香港拉麵集中討論區2

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
真係無人食過紅磡果間拉麵天王

食過 覺得幾好 會吸引我飲哂啲湯
點解譚仔又係麵,烏冬又係麵,車仔麵又係麵,拉麵又係麵
但係唯獨日式拉麵貴一大截,到到都起碼$80-100一碗

點justify個個價錢

香港人一向崇日丫嘛,唔係點賺四倍呢

差唔多價錢你可以食味千㗎喎 你覺得無百幾蚊嘅烏冬米線?

好老實講
人地真係落骨煮湯頭煮十個鐘頭
你譚仔個湯除咗味精仲有乜
煤氣費都差幾倍

利申 成世仔食唔夠三次譚仔 有錯請指正

拉麵個湯成本係高d,但成碗成本價一定唔過20囉

唔好講譚仔呢d睇不上眼既野,方間有其他米線湯都係有心機落足料煲咪又係賣三四十到

好老實講
煤氣費都差幾倍

唔好講譚仔呢d睇不上眼既野,方間有其他米線湯都係有心機落足料煲咪又係賣三四十到

日本都賣70蚊碗啦
黎到香港唔通平過/同樣價錢咩
香港都係8-90蚊,比起日本只係貴1-20蚊
想食高質拉麵 邊間好?

好老實講
煤氣費都差幾倍

日本都賣70蚊碗啦

果邊有d平既4,5十都有,一樣都係煲骨湯
你講果啲70以上多數都有返個名,仲有最大分別係人地果邊大部分都係用返本地材料,好多都唔係雪藏貨⋯⋯
衰d講句根本無得比
一燈幾時黎香港

好掛住個沾麵同果幾舊肉
一燈幾時黎香港

好掛住個沾麵同果幾舊肉

唔好黎呀
黎左就整臭個朵
一燈幾時黎香港

好掛住個沾麵同果幾舊肉

唔好黎呀
黎左就整臭個朵

真係唔好黎
一蘭 加飯真係一流
但我比較鐘意加麵

嚟緊諗住去京都大阪, 有冇拉麵介紹?

暫時諗到有豬一
想食高質拉麵 邊間好?

好老實講
煤氣費都差幾倍

日本都賣70蚊碗啦

果邊有d平既4,5十都有,一樣都係煲骨湯
你講果啲70以上多數都有返個名,仲有最大分別係人地果邊大部分都係用返本地材料,好多都唔係雪藏貨⋯⋯
衰d講句根本無得比

淨係水質已經冇得比啦,香港啲東江屎水屌佢老母...
樓上講武藏差,但想知東京既武藏質素如何
如果掂既遲下去東京可以一試

好咸
但份量多
叉燒大

嚟緊諗住去京都大阪, 有冇拉麵介紹?

暫時諗到有豬一

神座個湯落好多椰菜去煮
清甜啲可以一戰
石垣島求其搵
呢個非常之好食
八重山麵,麵似油麵
湯係清嘅濃香
可以落一兩茶匙辣椒酒,成碗野即刻勁香
啲肉係宇宙級入味
呢個非常之好食
八重山麵,麵似油麵
湯係清嘅濃香
啲肉係宇宙級入味

呢間唔似油麵,似上海麵,但麵粉香好多
同埋順滑有咬手

似油麵係呢間,都係八重山麵
都好食
呢個非常之好食
八重山麵,麵似油麵
湯係清嘅濃香
啲肉係宇宙級入味

呢間唔似油麵,似上海麵,但麵粉香好多
同埋順滑有咬手

似油麵係呢間,都係八重山麵
都好食

邊到黎
試過拉麵街, 部份九龍區

都係喇媽/豚王岩自己,再唔係就九龍公園往佐敦方向果間...
霸嗎好唔好食?
霸嗎好唔好食?

食完會屌那媽
鳥華亭係有D進步 個雞湯唔錯
有無巴打食過新開果間 「蔦」排隊食完想搵人傾下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞