香港拉麵集中討論區2

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
元朗撚會揀
野川,焰,拉麵天王,一人前?
點解譚仔又係麵,烏冬又係麵,車仔麵又係麵,拉麵又係麵
但係唯獨日式拉麵貴一大截,到到都起碼$80-100一碗

點justify個個價錢

香港人一向崇日丫嘛,唔係點賺四倍呢

差唔多價錢你可以食味千㗎喎 你覺得無百幾蚊嘅烏冬米線?

好老實講
人地真係落骨煮湯頭煮十個鐘頭
你譚仔個湯除咗味精仲有乜
煤氣費都差幾倍

利申 成世仔食唔夠三次譚仔 有錯請指正

拉麵個湯成本係高d,但成碗成本價一定唔過20囉

唔好講譚仔呢d睇不上眼既野,方間有其他米線湯都係有心機落足料煲咪又係賣三四十到

日本都賣70蚊碗啦
黎到香港唔通平過/同樣價錢咩
香港都係8-90蚊,比起日本只係貴1-20蚊

果邊有d平既4,5十都有,一樣都係煲骨湯
你講果啲70以上多數都有返個名,仲有最大分別係人地果邊大部分都係用返本地材料,好多都唔係雪藏貨⋯⋯
衰d講句根本無得比

香港邊度搵咁多本地材料俾你呀
外國貨貴啲又講人地日本平 中國大陸貨平又話安全問題 飛去日本食算喇好嘛
正話喺九龍灣得寶見到有間新野
叫 一懸拉麵
有無巴打試過好唔好食?

尋日食完 60幾蚊冇加一 真係對得住個價
利申食特濃豚骨 住牛頭角既表示終於可以係屋企附近食沾麵

要係出名前去試

個魚介湯唔錯
希望唔好咁快加價
(有個女待應幾可愛

利申常客
今日食依間
btw 今日無食中華
,食左秋刀魚醬油湯底

湯底都清 但我鍾意 麵助

肉就全瘦肉 普通

我上年去丈六都試過呢款, 覺得好有蒸魚豉油個隻味

仲有試中華同雞白湯都唔差
大彩面屋彩有無人試過

之前去無食到
中午果陣屎忽痕 明明想叫最普通果隻拉麵, 見到個限定10本 涼麵就點左, 健康少女風

下晝 行到肚餓即食返碗正常拉麵

醬油底,湯定用brender 打到好creamy 叉燒幾好食
有無巴絲介紹好食嘅蝦湯拉麵?
除左長沙彎個間海老名之外
求推薦
正話喺九龍灣得寶見到有間新野
叫 一懸拉麵
有無巴打試過好唔好食?

尋日食完 60幾蚊冇加一 真係對得住個價
利申食特濃豚骨 住牛頭角既表示終於可以係屋企附近食沾麵

要係出名前去試

個魚介湯唔錯
希望唔好咁快加價
(有個女待應幾可愛

利申常客

Sor原來叫一生懸麵
轉頭去試下

正話食完
唔可以話好好食 但都唔差
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵
全部食過 垃圾
寧願去日本先食
日本是但一間都完勝 點解相差咁遠

水既問題
全部食過 垃圾
寧願去日本先食

嘩 威過威士忌
全部食過 垃圾
寧願去日本先食

嘩 威過威士忌

ching成日去日本
唔怪得一睇就知你買唔起樓
元朗撚表示:一人前
東京間一燈真係宇宙級
食左咁耐拉面第一次真心覺得好食

果陣食完之後第日即刻ENCORE
有無巴絲介紹好食嘅蝦湯拉麵?
除左長沙彎個間海老名之外
求推薦

別天神

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

NAME???

正話食完
但60幾蚊唔洗加一
算係好抵

NAME???

上面有提過
一生懸麵
荃灣 麵道 垃撚圾
1800入去 1830碗麵先到枱 等果陣仲聽到隔離枱叫人地轉第二款湯底 因為雞白湯要等多4個字

叫左碗味玉豚骨醬油再加多一隻蛋

黎到果陣見到得一隻 我問個侍應是咪漏左一隻蛋未黎
佢夠膽死答我碗麵果隻就係我加果隻蛋

真係忍唔住駁左句「咁即係我唔加蛋既話我碗麵就無蛋咁話?咁你個餐牌又寫味玉?」後來先補番隻蛋俾我

碗麵完全中規中舉 完全無特別 塊肉同張紙差唔多薄 走果陣仲見到出面排左條龍 心諗 憑乜野要排隊 跌撚左一舊水 拎去食其他拉麵都無咁嬲

睇字都嬲,垃圾service

水既問題

心理問題就真
平均實力好過香港係,但是但一間都好過
日本人都唔會咁講
荃灣 麵道 垃撚圾
1800入去 1830碗麵先到枱 等果陣仲聽到隔離枱叫人地轉第二款湯底 因為雞白湯要等多4個字

叫左碗味玉豚骨醬油再加多一隻蛋

黎到果陣見到得一隻 我問個侍應是咪漏左一隻蛋未黎
佢夠膽死答我碗麵果隻就係我加果隻蛋

真係忍唔住駁左句「咁即係我唔加蛋既話我碗麵就無蛋咁話?咁你個餐牌又寫味玉?」後來先補番隻蛋俾我

碗麵完全中規中舉 完全無特別 塊肉同張紙差唔多薄 走果陣仲見到出面排左條龍 心諗 憑乜野要排隊 跌撚左一舊水 拎去食其他拉麵都無咁嬲

睇字都嬲,垃圾service

去荃灣就行去隔離台風啦

水既問題

D水嘅問題即係點?
求教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞